Erişilebilirlik

Teksas Üniversitesi’nde protestocularla polis çatışıyor, Columbia Üniversitesi’nde öğrenciler uzaklaştırılıyor


Teksas Üniversitesi'ndeki protestoda polis göstericileri biber gazı kullanarak dağıtmaya çalıştı- 29 Nisan 2024.
Teksas Üniversitesi'ndeki protestoda polis göstericileri biber gazı kullanarak dağıtmaya çalıştı- 29 Nisan 2024.

ABD üniversitelerinde, Gazze Şeridi’ndeki savaş nedeniyle Filistin'e destek gösterileri devam ediyor.

Teksas Üniversitesi’nde dün protestocular ile polis arasında çıkan çatışmalarda bazı göstericiler gözaltına alındı.

ABD’nin dört bir yanındaki üniversitelerde mezuniyet törenleri yaklaşırken, Columbia Üniversitesi protestolara katılan bazı öğrenciler hakkında uzaklaştırma kararı almaya başladı.

Protestolar, üniversiteleri İsrail’le mali bağlarını ve ifade özgürlüğüne verdikleri desteği gözden geçirmeye zorluyor.

Bazı Yahudi öğrenciler, protestoların antisemitizme dönüştüğünü söyleyerek, kampüslere adım atmaya korkar hale geldiklerini dile getiriyor. Ülke genelindeki üniversite protestolarında gözaltına alınanların sayısı bine yaklaştı.

ABD’nin Austin şehrindeki Teksas Üniversitesi'nde dün en az 40 gösterici izinsiz girme ve düzensiz davranış suçlamalarıyla gözaltına alındı.

Teksas Üniversitesi'ndeki protestoda çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Teksas Üniversitesi'ndeki protestoda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Oturma eylemi yapan protestocular ise etraflarını saran çevik kuvvet polislerince çığlıklar arasında, yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Polis, kalabalığı dağıtmak için biber gazı ve ses bombası da kullandı.

53 bin öğrencinin bulunduğu Teksas Üniversitesi’nde, geçen haftaki eylemlerde de 50’den fazla protestocu gözaltına alınmıştı.

Teksas Üniversitesi’nden dün geç saatlerde yapılan açıklamada, dünkü protestocuların çoğunun okulla bağlantısı olmadığı ve kampüste kamp kurmanın yasak olduğu kaydedildi.

Okul ayrıca bazı göstericilerin üniversite personeliyle "fiziksel ve sözlü olarak kavga ettiğini" ve bunun da yetkililerin kolluk kuvvetlerini çağırmasına neden olduğunu belirtti.

Columbia Üniversitesi’nde uzaklaştırma kararı

Öğrencilerin gözaltına alınması protestoların merkezi haline gelirken, öğrenciler ve bazı öğretim üyeleri protestocuların affedilmesini talep ediyor. Öğrencilerin üniversitelerden uzaklaştırılmalarının, yetişkin hayatlarını etkilemelerinden endişe ediliyor.

New York’taki Columbia Üniversitesi’nde de dün protestolar sürdü. Öğrencilere, okulun Manhattan kampüsünde kurdukları 120 çadırlı kampı terk etmeleri için süre tanındı ancak protestocular buna karşı çıktı.

Üniversite yetkilileri, alanı terk etmeleri için öğrencilerin bir belge imzalamaları gerektiğini aksi halde haklarında soruşturma açılarak, okuldan uzaklaştırılacaklarını bildirdi. Ancak öğrenciler bu belgeyi imzalamayı reddetti.

Columbia Üniversitesi'nde öğrenciler kurdukları çadırlarla protestolarını sürdürüyor.
Columbia Üniversitesi'nde öğrenciler kurdukları çadırlarla protestolarını sürdürüyor.

Columbia Üniversitesi’nde sayıları az olsa da İsrail bayrakları ve "Hamas karşıtı sloganlar nerede?" yazılı çeşitli pankartlar taşıyan öğrenciler de vardı.

Teksas Üniversitesi’nin aksine Columbia’da polis müdahalesi yaşanmadı ancak okul sözcüsü Ben Chang uzaklaştırmaların başladığını söyledi.

Chang, üniversitenin öğrencilerin ifade özgürlüğü haklarını takdir etmekle birlikte, protestoların öğretimi ve final sınavlarına hazırlığı engellediğini dile getirdi. Chang, protestoların bazı Yahudi öğrencileri rahatsız ettiğini de sözlerine ekledi.

Yahudi öğrenciler adına açılan bir toplu davada, Columbia Üniversitesi’nin politika ve vaatlerine rağmen güvenli bir öğrenim ortamı sağlayamadığı öne sürülüyor.

Bu arada, Filistin yanlısı öğrencileri temsil eden bir hukuk grubu, ABD Eğitim Bakanlığı'nın sivil haklar ofisini, Columbia'nın 1964 tarihli Sivil Haklar Yasası'na uygunluğunu araştırmaya çağırıyor.

Columbia Üniversitesi'nde protestolara katılan öğrenciler okuldan uzaklaştırma alma riskiyle karşı karşıya.
Columbia Üniversitesi'nde protestolara katılan öğrenciler okuldan uzaklaştırma alma riskiyle karşı karşıya.

Protestolar başka ülkelere de sıçrıyor

Northwestern Üniversitesi ise, Chicago yakınlarındaki kampüsünde protestocuların çoğunluğunu temsil eden öğrenciler ve öğretim üyeleri ile bir anlaşmaya vardığını açıkladı. Anlaşma, 1 Haziran'da derslerin sona ermesine kadar barışçıl gösterilere izin veriyor ve bunun karşılığında, yardım amaçlı bir çadır hariç tüm çadırların kaldırılmasını ve üniversite aksini onaylamadığı sürece gösteri alanının sadece öğrenciler, öğretim üyeleri ve personelle sınırlandırılmasını öngörüyor.

Güney California Üniversitesi'nde (USC) ise, protestocular dün üniversite Rektörü Carol Folt ile görüştü. Folt, görüşülen konuların detaylarını açıklamaktan kaçındı ancak toplantının amacının protestocuların endişelerini dinlemek olduğunu söyledi.

USC, 15 Nisan'da Filistinliler’i açıkça destekleyen okul birincisinin mezuniyet konuşması yapmasına izin vermeyerek tartışmalara yol açmış, yetkililer bu karar gerekçe olarak güvenlik kaygılarını göstermişti.

Protestolar Avrupa'ya da sıçradı. Fransız polisi Filistin yanlısı protestocuların ana avluyu işgal etmesinin ardından onlarca öğrenciyi Sorbonne Üniversitesi'nden çıkardı.

Kanada'da Ottawa Üniversitesi, Montreal'deki McGill Üniversitesi ve Vancouver'daki British Columbia Üniversitesi'nde öğrenciler protesto kampları kurdu.

Forum

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG