Terörist örgüt, Salı günü radyosu üzerinden yaptığı açıklamada, Garland kentindeki saldırıyı ‘halifeliğin iki askerinin’ düzenlediğini bildirdi.
Teksas polisi saldırganların Elton Simpson ve Nadir Sufi olduğunun belirlendiğini açıkladı. Simpson ve Sufi’nin, konferans merkezine açtığı ateşte bir güvenlik görevlisi yaralanmış, ardından Garland polis memurları iki saldırganı vurarak öldürmüştü. Bacağından yaralanan güvenlik görevlisi de ilk tedavisi yapıldıktan sonra hastaneden taburcu edildi.
Polis kayıtlarına göre Simpson 2006 yılından buyana FBI tarafından izleniyordu. Simpson 2010 yılında FBI ajanlarına Somali’deki terrorist cihat hareketine katılmak istemesiyle ilgili olarak yalan söylediği gerekçesiyle hüküm giymişti.
Federal hükümet yetkilileri, saldırının IŞİD tarafından düzenlendiği konusunda resmi açıklama yapmadı.
Federal Soruşturma Bürosu FBI yetkilileri Arizona eyaletinin Phoenix kentinde Simpson’la Sufi’nin yaşadığı evde dün arama yaptı.
Dallas’taki etkinlik Amerika Özgürlükleri Savunma Girişimi adlı dernek tarafından düzenlendi. Örgüt Hazreti Muhammed karikatür yarışmasını kazanan kişiye 10 bin dolar ödül vadetti.
Amerika Özgürlükleri Savunma Girişimi Sözcüsü Pamela Geller dün CNN’e, etkinliğin bir ‘ifade özgürlüğü’ girişimi olduğunu söyledi. Geller, yarışmaya 350 karikatür sunulduğunu ve bunların Amerikalılar’ın şiddete dayalı İslam’dan korkmadığını göstermeyi amaçladığını belirtti.
Amerika’daki nefret gruplarıyla ilgili bilgi toplayan Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi adlı kuruluş, Amerika Özgürlükleri Savunma Girişimi adlı derneğin, Müslüman karşıtı aşırı bir örgüt olduğunu bildiriyor.
Birçok Müslüman’a göre Hazreti Muhammed’in karikatürünün çizilmesi İslam dinine haraket sayılıyor. Bazılarının karikatürleri ifade özgürlüğü kapsamında görmesi, Müslüman grupuların tepkisini çekiyor.
İslam karşıtlığıyla bilinen Hollandalı milletvekili Geert Wilders, geçen hafta Amerika’nın Müslüman göçmenleri reddetmesi gerektiğini söylemişti. Wilders, Dallas’taki toplantının da baş konuşmacısıydı. Wilders, silah sesleri duyduklarını Twitter hesabından duyurmuş ve konuşmasını bitirdikten sonra binadan ayrıldığını yazmıştı.
Amerika’nın Sesi’nden İftihar Hüseyin Teksas’daki Müslüman toplumunun temsilcilerinden görüş aldı. Dallas Barış Merkezi Medeni Haklar Komitesi Başkanı Hadi Jawad, bölgedeki Müslümanlar arasında ciddi bir kaygı görüldüğünü söyledi. Jawad, herkese sukünet çağrısı yaptıklarını ve şu mesajı verdiklerini belirtti: “Bölgemizdeki Müslümanlar’a ‘size sataşanlara aldırmayın, tepki göstermeyin, ellerine malzeme vermeyin’ diye tavsiyelerde bulunduk.Ne yazık toplumun dışından bazı kişiler gelip saldırıda bulundular. Şiddeti kınıyoruz, sadece görüşlerini ifade etmek için biraraya gelenlere saldırıda bulunulmasını kınıyoruz. Dallas bölgesinde 50 cami var, Müslüman toplumunun nasıl tepki vereceğini tahmin edemiyoruz ve çok kaygılıyız.”
Dallas’taki Müslüman toplumunun aktif üyelerinden gazeteci Mona Kazım Şah, olayı duyanların ilk tepkisinin o gün çocuklarını okula göndermemek olduğunu söyledi. Mona Şah, “Neler olduğunu hala tam olarak bilmiyoruz, çok belirsizlik var, herkes olup bitenlerden son derece kaygılı” diye konuşuyor.
Amerika Müslüman İşleri Konseyi uzmanı Riham Usman ise biraraya gelip nefret söylemlerine karşı çıkmanın doğal olduğunu söylüyor. Bunu yapmanın sosyal medya kullanmak gibi daha kolay yolları olduğuna dikkati çeken Usman, İslam dininin güzel mesajlarını yaymak gerektiğini belirtti.