Telegram'dan yapılan açıklamada, Paris'te tutuklanan Telegram'ın Rusya doğumlu kurucusu Pavel Durov'un saklayacak hiçbir şeyi olmadığı ve mesajlaşma ve sosyal medya platformunun kötüye kullanılmasından sahibini sorumlu tutmanın saçma olduğu belirtildi.
39 yaşındaki milyarder Durov, 24 Ağustos’ta geç saatlerde Azerbaycan'dan özel bir jetle geldikten kısa bir süre sonra Paris'in dışındaki Le Bourget Havaalanı’nda tutuklanmıştı.
Telegram CEO'sunun tutuklanması, Moskova'dan Paris'e haklarının verilmesi gerektiği yönünde bir uyarıya ve Avrupa'da ifade özgürlüğünün saldırı altında olduğunu söyleyen X'in sahibi Elon Musk'ın eleştirisine yol açtı.
Telegram, Paris saatiyle gece yarısından sonra yayınladığı kısa bir açıklamada, tutuklama hakkında ayrıntı vermedi ancak Dubai merkezli şirketin Avrupa Birliği yasalarına uyduğunu ve moderasyonunun “endüstri standartları dahilinde olduğunu ve sürekli geliştiğini” söyledi.
Telegram, “Telegram'ın CEO'su Pavel Durov'un saklayacak hiçbir şeyi yok ve Avrupa'da sık sık seyahat ediyor. Bir platformun veya sahibinin, o platformun kötüye kullanılmasından sorumlu olduğunu iddia etmek saçmadır. Bu durumun bir an önce çözüme kavuşturulmasını bekliyoruz. Telegram hepinizin yanında” ifadelerini kullandı.
Bir Fransız polis kaynağı, çifte Fransız ve Birleşik Arap Emirlikleri vatandaşlığına sahip olan Durov'un, Telegram'daki moderatör eksikliği ve polisle yeterince işbirliği yapmaması nedeniyle çok çeşitli suçlara izin verdiği iddiasıyla yürütülen polis soruşturması gerekçesiyle tutuklandığını söyledi.
Bir siber güvenlik jandarma birimi ve Fransa'nın ulusal dolandırıcılıkla mücadele polis biriminin soruşturmayı yürüttüğünü söyleyen kaynak, soruşturma hakiminin organize suçlar konusunda uzman olduğunu da sözlerine ekledi.
Telegram: 1 milyar kullanıcıya sahip platform
Telegram, sattığı VK sosyal medya platformundaki muhalif toplulukların kapatılması taleplerine uymayı reddetmesinin ardından 2014 yılında Rusya'dan ayrılan Durov tarafından kuruldu.
Facebook, YouTube, WhatsApp, Instagram, TikTok ve WeChat'ten sonra en büyük sosyal medya platformlarından biri olarak gösterilen Telegram yaklaşık 1 milyar kullanıcıya sahip, şifreli bir uygulama. Özellikle Rusya, Ukrayna ve eski Sovyetler Birliği cumhuriyetlerinde yaygın kullanılıyor.
Sovyet Leningrad'da doğan ve St Petersburg Devlet Üniversitesi'nden mezun olan Durov, siyasi görüşlerini "özgürlükçü" olarak niteliyor ve Apple'ın Kurucu Ortağı Steve Jobs'tan ilham aldığını söylüyor.
Forbes’in, 15,5 milyar dolarlık bir servete sahip olduğu tahmin ettiği Durov, Nisan ayında bazı hükümetlerin kendisine baskı yapmaya çalıştığını ancak uygulamanın "jeopolitik bir oyuncu" değil tarafsız bir platform olarak kalması gerektiğini söylemişti.
Tutuklanması Rusya'da haber bültenlerine konu olan Durov, şifreli bir mesajlaşma uygulaması fikrini Rus yetkililerin baskısıyla karşı karşıya kaldığı sırada ortaya attı. Şifrelemeyi küçük kardeşi Nikolai tasarladı.
Durov Nisan ayında Rusya'dan ayrılışı ve şirketi için Berlin, Londra, Singapur ve San Francisco'yu kapsayan bir ev arayışı hakkında "Birinden emir almaktansa özgür olmayı tercih ederim" demişti.
Kayıtsız Rus ajanı olarak hareket ettiği için ABD'de 15 ay hapis yatan Rus Milletvekili Maria Butina, Durov'un “Batı'nın cadı avının bir kurbanı, siyasi bir mahkûm" olduğunu söyledi.
Forum