Erişilebilirlik

Teröristlere Karşı Sivilleri Korumak Zor


Teröristlere Karşı Sivilleri Korumak Zor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:32 0:00
Linki indirmek için

Sivilleri Teröristlere Karşı Korumak Güç

Güvenlik uzmanları, 11 Eylül saldırılarından bu yana Amerika’nın terör saldırılarına karşı daha güvende olduğu görüşünde. Ancak bu uzmanlar da Boston Maratonu sırasında düzenlenen bombalı saldırılarda görüldüğü gibi, sivilleri hedef alan saldırılara karşı halkı korumanın çok güç olduğunu kabul ediyor.

Uzmanlar, 11 Eylül 2001’deki terör saldırılarından sonra sivillerin korunmasında olağanüstü ilerleme kaydedildiği konusunda görüşbirliği içinde.

Özellikle sivilleri hedef alan çok sayıda saldırı, daha yapılmadan önlendi.

Heritage Vakfı'ndan James Carafano, “Amerika uluslararası teröristler için daha zorlu bir hedef haline geldi mi sorusuna en iyi yanıt ‘elbette’ olur,” şeklinde konuşuyor

James Carafano Heritage Vakfı’nda güvenlik uzmanı: “Bu başarının önemli payı sağlam istihbarata, terörle mücadelede güçlü önleyici çabaya, şiddete meyilli kişileri bulmaya, içlerine girmeye, onlar hakkında bilgi toplamaya ve daha tehdit oluşturmadan onları devre dışı bırakmaya dayanıyor.”

Carafano’ya göre bu başarının en önemli nedenlerinden biri Federal Soruşturma Dairesi FBI’ın terörle mücadeleyi bir numaralı önceliği haline getirmesi.

İç Güvenlik Bakanlığı’nın hava limanları ve sınırlarda sağladığı güvenliğin de bunda önemli payı var.

Ancak Boston’daki bombalı olay halkı saldırılara karşı korumanın ne kadar zor olduğunu ortaya koyuyor.

Brookings Enstitüsü uzmanı Michael O’Hanlon da bu görüşte: “Zaman zaman bu tarz saldırıların mümkün olabileceğini kabullenmemiz gerekiyor. Geçmiş yıllarda saldırganların amaçlarına neredeyse ulaştıklarını da unutmayalım.”

Amerika’daki en son ciddi terör saldırısı, 2009’da Amerikan ordusunda görevli binbaşı Nidal Hasan’ın Texas, Fort Hood askeri üssünde 13 kişiyi öldürmesi oldu. Hasan’ın El Kaide’yle bağlantısı vardı.

Ama birçok bombalı saldırı planı başlamadan engellendi.

11 Eylül saldırılarından birkaç ay sonra Richard Reid, bir uçakta ayakkabısına yerleştirdiği bombaları patlatamadan yakalandı.

2009 yılında Noel döneminde Ömer Faruk Abdülmuttalip, Amerika’ya inen bir uçakta iç çamaşırına yerleştirdiği bombayı patlatamadan ele geçirildi.

Aynı yıl, Necibullah Zazi adlı Afgan göçmen, New York metrosuna bomba yerleştirmeyi planlamak suçundan tutuklandı.

Üç yıl önce New York’un ünlü Times Meydanı, patlayıcı yüklü bir aracın fark edilmesi üzerine tahliye edildi.

Uzmanlar, kalabalık alanlarda halkın korunması konusunda sağlam deneyim edinilse de bunun pratikliği ve etkinliğinin bir sınırı olduğunun farkında:

James Carafano, “Kararlı bir saldırganı kesinlikle durdurma diye bir şey yok. Bu kişileri önceden bulup hedeflerine ulaşmadan durdurmak gerekiyor,” diyor.

Her an tetikte olmak gerektiğini vurgulayan terörle mücadele yetkilileri, teröristlerin zaman zaman hedeflerini vurmalarının kaçınılmaz olduğunu söylüyor.
XS
SM
MD
LG