Erişilebilirlik

Trump, ABD’nin Hindistan'a F-35 savaş uçakları verebileceğini söyledi: Görüşmeler ne zaman başlayacak?


ABD Başkanı’nın F-35 açıklaması ile ilgili Hindistan Dışişleri Bakanı, “Bu şu anda teklif aşamasında olan bir şey” dedi.
ABD Başkanı’nın F-35 açıklaması ile ilgili Hindistan Dışişleri Bakanı, “Bu şu anda teklif aşamasında olan bir şey” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, 2025 yılından itibaren Hindistan'a askeri satışları arttıracaklarını ve bu kapsamda F-35 savaş uçaklarını sağlayacaklarını söyledi.

Trump, “Hindistan'a askeri satışları milyarlarca dolar arttıracağız. Ayrıca Hindistan'a nihayetinde F-35 hayalet savaş uçakları sağlamanın yolunu açıyoruz” dedi.

Trump bir zaman çizelgesi vermedi ancak yabancı askeri satışlar, özellikle de F-35 savaş uçağı gibi son teknoloji ürünü uçakların satışı, genellikle yıllar süren bir süreçten geçiyor.

Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Trump, iki ülke arasındaki ticaret açığını azaltmak için Hindistan'ın daha fazla ABD petrolü ve gazı ithal etmesini içeren bir anlaşma yaptıklarını da kaydetti.

Trump ayrıca Washington ve Yeni Delhi'nin “radikal İslami terörizm tehdidine” karşı birlikte çalışacaklarını söyledi.

“Teklif aşamasında”

Hindistan Dışişleri Bakanı Vikram Misri ise gazetecilere yaptığı açıklamada Yeni Delhi'nin yabancı askeri alımlar için üreticilerden teklif istemek ve bu teklifleri değerlendirmek dahil ayrıntılı bir süreç izlediğini söyledi.

Trump'ın Hindistan’a F-35 satışı ile ilgili duyurusu sorulduğunda “Hindistan'ın gelişmiş bir havacılık platformu satın almasıyla ilgili bu sürecin henüz başladığını sanmıyorum” diyen Misri, “Bu şu anda teklif aşamasında olan bir şey” ifadesini kullandı.

F-35 savaş uçaklarının üretici firması Lockheed Martin, Hindistan'a F-35 satışıyla ilgili her türlü görüşmenin hükümetler arası düzeyde gerçekleşeceğini bildirdi.

F-35 savaş uçakları gibi yabancı askeri satışlarda, ABD Savunma Bakanlığı, kendisi için çalışan sözleşmeli şirket ile yabancı bir hükümet arasında aracı olarak hareket ediyor. Bu yüzden bu satışlar, hükümetler arası anlaşmalar olarak kabul ediliyor.

Hindistan 2008'den bu yana ABD’den değeri 20 milyar dolardan fazla olan savunma teçhizatı satın almayı kabul etti. Hindistan, altı yıldan fazla süren müzakerelerin ardından geçen yıl 31 adet MQ-9B SeaGuardian ve SkyGuardian insansız hava aracı satın almayı onayladı.

ABD Kongre Araştırma Servisi'ne göre, Yeni Delhi'nin ordusunu modernize etmek için gelecek 10 yıl içinde 200 milyar dolardan fazla harcama yapması bekleniyor.

Rusya, dünyanın en büyük silah ithalatçısı olan Hindistan'ın yıllardır ana silah tedarikçisi. Rus savaş uçakları Hindistan'ın askeri filosunun parçası. Ancak Moskova'nın son yıllarda ihracat yapma kabiliyeti Ukrayna savaşı nedeniyle sekteye uğradı ve Yeni Delhi'nin Batı’ya yönelmesine neden oldu.

Moskova ise Yeni Delhi ile güçlü bağlarını korumaya çalışıyor. Bir Rus ve Hintli yetkilinin Salı günü yaptığı açıklamaya göre, Rusya beşinci nesil hayalet savaş uçağı Sukhoi Su-57'yi Hindistan Hava Kuvvetleri için Hindistan'da üretmeyi teklif etti.

“Türkiye F-35 programından çıkarılmıştı”

Lockheed Martin, yeni savaş uçaklarının üç modelini ABD ordusu ve İngiltere, Avustralya, İtalya, Türkiye, Norveç, Hollanda, İsrail, Japonya, Güney Kore ve Belçika gibi müttefikleri için üretiyor.

Ancak Türkiye, kurucu ortaklarından olduğu F-35 programından, Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından çıkarılmış, Amerikalı yetkililer S-400’lerin beşinci nesil savaş uçağı olan F-35’ler için güvenlik riski oluşturduğunu belirtmişti.

2019 yılında Rusya’dan S-400 sistemi satın alan Türkiye, Rusya ile kapsamlı savunma işbirliği yapan ülkelere yaptırım öngören CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası) kapsamında yaptırım uygulanan ilk NATO ülkesi olmuştu.

Ankara geçen Aralık ayında, yeni Trump yönetimi ile “müttefiklik ruhuna aykırı CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasının” konuşulacağını bildirmişti.

Türkiye ile ABD arasında F-16 savaş uçağı alımıyla ilgili süreç 2021’den beri devam ediyor. Ankara’nın önce Finlandiya sonra da İsveç’in NATO’ya üyelik protokollerini onaylamasının ardından Washington’dan yeni F-16 Block 70 savaş uçakları ve modernizasyon kiti alma talebi onaylanmıştı.

Forum

XS
SM
MD
LG