8 Kasım seçimlerinde, Amerika’nın 45inci başkanı seçilen Donald Trump, 20 Ocak’taki yemin töreniyle görevi Başkan Barack Obama’dan devralmaya hazırlanıyor. Trump yönetiminin 2017’de, Afganistan’dan Suriye’ye birçok askeri soruna çözüm üretmesi gerekiyor. Ancak savunma alanındaki sorunların hepsi dış politikayla bağlantılı değil. Amerikan ordusunun yeniden yapılandırılması ve güçlendirilmesi, Beyaz Saray’ı bekleyen savunma projelerinin başında geliyor.
Amerika 2017’ye girmek üzereyken, Afganistan’da radikal İslamcılar, Irak ile Suriye’de de IŞİD’le savaşmaya devam ediyor.
IŞİD militanlarına karşı yürütülen taktik savaşı yavaş ilerliyor. Ancak, Trump yönetiminin Suriye krizinin çözümünde nasıl bir rol oynayacağı henüz bilinmiyor.
Afganistan’daki savaş on beşinci yılına girdi. 2011’de sayısı 140 bin olan uluslararası koalisyon askerlerinin sayısı bugün 15 binden az. Savunma uzmanı Michael O’Hanlon, Trump’ın savunma ekibinin, Afganistan’daki asker sayısını arttırmak isteyebileceğini söylüyor:
“Suriye’de iç savaşı bitirecek bir stratejimiz yok. Trump, üstü kapalı bir şekilde Esat’ın savaşı kazanmasına izin verebilir. Ama Esat’ın çok kan döktüğü göz önüne alınırsa, böyle bir çözüm kalıcı olur mu, emin değilim. Afgan gücü ve polisinin yükünü hafifletmek için biraz daha çaba harcayabiliriz. Böylece onlar da, son zamanlarda verdikleri kayıplardan sonra yeniden toparlanmak için zaman kazanırlar.”
Amerika, aşırıcılığa karşı küresel bir savaş yürütürken, dünyanın diğer iki büyük gücü Rusya ve Çin, ordularını modernize ediyor. Rand Kuruluşu'ndan David Ochmanek, “IŞİD’e karşı operasyon düzenleme, Afganistan ve Irak’ta istikrarı sağlama hedeflerine o kadar odaklandık ki, Rusya ve Çin gibi ülkelerin yeni imkanlarıyla rekabet edecek modern askeri teçhizat satın alamadık. Tabi bunda, 2012’den beri süren Bütçe Kontrol Yasası’na ait sınırlamaların da payı var” diyor.
Trump, seçim kampanyası boyunca, askeri gücü yeniden inşa etme sözü verdi: “Bizim ordumuzda dünyanın en iyi askerleri var. Tükenen askeri gücümüzü yeniden inşa edeceğiz ve savaş muhariplerimize sahip çıkacağız.”
Ochmanek, Amerika’nın, askeri tehditlerde caydırıcılık gücü olan cruise füzeleri ve havadan havaya füzeler gibi silahlara yatırım yapması gerektiğini söylüyor.