Erişilebilirlik

Trump Protestolardan Obama’yı Sorumlu Tuttu


Başkan Donald Trump Cumhuriyetçi Kongre üyelerine sağlık reformu yasası konusunda kendi eyaletlerinde gösterilen tepkilerden eski Başkan Barack Obama’yı sorumlu tuttu.

Kongre üyeleri kendi eyaletlerinde halk ile biraraya geldikleri toplantılarda protestolar ile karşı karşıya kaldılar. Protestoların nedeni, Cumhuriyetçiler'in, Obama'nın hayata geçirdiği 'Obamacare' olarak bilinen sağlık reformu yasasına ilişkin uygulamaları yürürlükten kaldırma planları. Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin bir kısmı kendilerine karşı agresif davranan ve protesto eden kişilerin çoğunun Demokratlar tarafından organize edilmiş gruplar olduğunu söyledi.

FOX TV’de yayınlanan “Fox and Friends” programına röportaj veren Başkan Trump, “Bu protestocuların arkasında Başkan Obama’nın olduğunu düşünüyorum çünkü bunun organizasyonunu onun çevresindekiler yapıyorlar” dedi.

Trump “Bunun siyasetle alakalı olduğunu anlıyorum. Obama’nın bunlara destek vermesi siyasetin bir parçası ve bu durum sürecek muhtemelen ama ben onun yapmak istediği şeyi değiştireceğim” dedi.

Röportajda Trump bir kez daha Obamacare’i yürürlükten kaldırma sözü verdi ve Beyaz Saray’da biraraya geldiği valiler ve sigorta şirketi yöneticilerine de Obamacare ile ilgili olarak “başarısız bir felaket” tanımlamasını yaptığını anlattı.

Her ne kadar Cumhuriyetçi kanat yasayı yürürlükten kaldırma konusunda çalışmaya devam ediyor olsa da son anketler Obamacare’e halk arasındaki desteğin arttığını gösteriyor. Bu durum bazı Kongre üyelerinin yasanın iptal edilmesi konusunda biraz daha çekimser davranmasına neden oluyor. Çünkü seçmenlerden, Obamacare’in kaldırılmasından sonra tıbbi harcamalarını ödeyemeyecek duruma gelecekleri şeklinde şikayetler alıyorlar.

Cumhuriyetçiler 2010 yılında yasanın kabul edilmesinden bu yana Obamacare’e karşı çıkıyor ve iktidara geldiklerinde de yasayı iptal etme sözü veriyorlardı. Cumhuriyetçiler yasanın tüm Amerikalıların sağlık sigortası satın alması ya da ceza ödemesi gerektiği şeklindeki maddesini hükümetin bireylerin yaşamlarına haksız müdahalesi olarak görüyor. Ancak yasa sayesinde daha önce hiçbir sağlık güvencesi olmayan 20 milyon kişi sağlık sigortası kapsamına alınmış oldu. Üstelik milyonlarca kişi yükselen sigorta harcamalarını karşılamaktan uzakken bu sağlandı.

Başkanlık kampanyası boyunca Donald Trump Obamacare yasasını Beyaz Saray’daki ilk iş gününde yürürlükten kaldırma sözü vermişti ancak son açıklamalarında, Cumhuriyetçi Kongre üyelerinin çabalarına rağmen, yasayı kaldırmak ya da bir başka yasa ile değiştirmenin gelecek seneden önce mümkün olamayabileceğini kabul etti.

Amerikan nüfusunun yarısının çalıştıkları işyerleri tarafından ödenen sağlık sigortaları var. Geri kalan nüfüsun dörtte üçü yaşlılar ve herhangi bir geliri olmayan kişilerden oluşuyor ki bu kişilerin sağlık harcamaları devlet tarafından karşılanıyor. Bunlar dışında kalan kişiler ise Obamacare’e dahil olmak ya da olmamaları halinde ceza ödemek zorunda olanlar.

Trump şu ana kadar Kongre’deki Cumhuriyetçilere Obamacare yerine nasıl bir sistem getireceğinin detaylarını anlatmadı.

Her ne kadar Trump Obamacare’e karşı çıksa da yasanın içerdiği iki düzenlemeyi destekliyor. Bunlar sigorta şirketlerinin kişileri daha önceki sağlık koşullarından dolayı reddetmesinin yasaklanması ve gençlerin 26 yaşına kadar ailelelerinin sigorta poliçesi kapsamı altında kalabilmesi. Ancak yeni yasada ceza ödeme kısmı kaldırılırsa yasanın nasıl fonlanabileceği konusu da belirsizliğini koruyor.

Yeni yasanın detayları üzerinde çalışmaya devam ettiği söyleyen Trump, “Hiç kimse sağlık konusunun bu kadar karmaşık olabileceğini bilemezdi” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG