Erişilebilirlik

Trump'ın BM adayı dünya sahnesinde “güç yoluyla barışı” savunuyor


Başkan Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi adayı Temsilci Elise Stefanik, Senato Dış İlişkiler Komisyonunda soruları yanıtladı- 21 Ocak 2025.
Başkan Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi adayı Temsilci Elise Stefanik, Senato Dış İlişkiler Komisyonunda soruları yanıtladı- 21 Ocak 2025.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçisi adayı Elise Stefanik, Salı günkü oturumda senatörlere adaylığının onaylanması halinde Trump’ın dünya sahnesinde “güç yoluyla barış” doktrinini destekleyeceğini söyledi.

Stefanik, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, “Birleşmiş Milletler'de güçlü bir Amerikan liderliği sağlamak zorunludur. Başkan Trump'ın güçlü Amerika tarafından reforme edilmiş bir BM ile dünya çapında barış ve güvenliği teşvik eden bu kuruluş misyonuna geri dönme vizyonunu paylaşıyorum” dedi.

New York'un kırsal bir bölgesinden gelen 40 yaşındaki Stefanik, 10 yıldır Kongre üyesi ve ulusal güvenlikle ilgili komisyonlarda görev yapıyor. 2021'den bu yana Cumhuriyetçi Konferansın başkanı olan Stefanik, bu görevi nedeniyle Temsilciler Meclisi'nin kıdem bakımından dördüncü sıradaki Cumhuriyetçi üyesi. Ancak Stefanik’in BM temsilciliği onaylanması halinde bu görevinden istifa etmesi gerekecek.

Oturumda, Demokrat Partili Kongre üyelerinin Stefanik’e genellikle standart dış politika soruları yönelttiği ve partizan saldırılardan kaçındığı, BM adayının iki partili bir desteğe sahip olduğu görüldü.

Çin'in nüfuzu

Çin'in Birleşmiş Milletler'de artan etkisi milletvekillerinin endişelerinin başında geliyordu.

Komisyon Başkanı Idaho eyaletinden Jim Risch, “Çin, Uygurlara karşı Çin hükümeti destekli soykırımı tartışma girişimlerini engellemek için kötü niyetli etkisini kullandı ve müttefikimiz Tayvan'ın BM'ye tam katılımını engelledi” dedi. Risch ayrıca Pekin'i ulusal çıkarlarına hizmet etmek için vatandaşlarını BM sistemindeki işlerine dahil etmekle eleştirdi.

Stefanik, Pekin'in BM’de “önemli ilerlemeler” kaydettiğini kabul ederek, Washington'un “uzun vadeli bir strateji” ile bunu geri püskürtmesi gerektiğini söyledi.

Elise Stefanik, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla yakın çalışarak, hem en alt düzeylerde hem de BM içindeki daha üst düzeylerde, BM sistemi içindeki kilit liderlik pozisyonları için seçim sürecinde Amerikan ya da müttefik uluslardan adaylar gösterdiğimizden emin olmalıyız” dedi.

Stefanik, çabaların Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) gibi teknik örgütlere odaklanması gerektiğini belirtti. Her iki örgütte yakın zamana Çinli yetkililer yönetimdeydi. Stefanik ayrıca ABD’nin yapay zeka kullanımıyla ilgili etik standartlarını koruma konusunda uyanık olması için uyardı.

ABD, Birleşmiş Milletler'e en büyük mali katkıyı yapan ülke konumunda ve bazı senatörler Amerikalı vergi mükelleflerinin örgütten paralarının karşılığını alıp almadıklarını sorguluyor. Stefanik, ABD fonlarının nelere harcandığına dair kurum bazında bir denetim yapmaya çalışacağını ve daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik dahil olmak üzere reformlar için baskı yapacağını aktardı. Stefanik, Dünya Gıda Programı ve BM’nin çocuk kuruluşu UNICEF de dahil olmak üzere atamalarında Amerika’nın etkili olduğu kurumlardan övgüyle söz etti.

Uluslararası Kriz Grubu'nun BM direktörü Richard Gowan, “Stefanik, ABD'nin BM'ye karşı sert olacağının ama örgütten tamamen uzaklaşmayacağının sinyalini verdi. Aslında BM'nin paranın karşılığını vermesini sağlama ihtiyacına ilişkin sözlerinin, maliyetleri kontrol etmeye hevesli olan örgütün diğer büyük bağışçıları için de iyi olacağını düşünüyorum” dedi.

Trump'ın Pazartesi günkü ilk icraat talimatlarından biri Dünya Sağlık Örgütü'nden (WHO) ülkesini çekme niyetini bildirmek oldu. Stefanik bu hamleyi desteklediğini söyleyerek, “WHO, COVID pandemisinde başarısız oldu” dedi.

İsrail’e destek

Stefanik, “en değerli müttefiki” İsrail ve onu BM'deki “antisemitik çürüme” ve önyargı olarak adlandırdığı durumdan korumak konusunda da isteğini dile getirdi.

Elise Stefanik, “Dünyanın İsrail'in yanında durmanın önemini anlaması için BM Güvenlik Konseyi'nde ve genel olarak Birleşmiş Milletler'de ahlaki netliğin sesi olmamız gerekiyor ve ben bunu yapmaya niyetliyim” dedi.

Demokrat Senatör Chris Van Hollen'in Gazze'de “bundan sonra ne olacağına” yönelik vizyonunu sorması üzerine Stefanik, Trump'ın bölgeye barış getirmek, Hamas ve Lübnan Hizbullahı'nı ortadan kaldırmak ve İsrail'in ulusal güvenliğini korumak için “benzersiz bir konumda” olduğunu söyledi.

Van Hollen, daha da ileri giderek İsrail'in Batı Şeria'nın tamamı üzerinde İncil'den kaynaklanan bir hakkı olduğunu söyleyen aşırı sağcı İsrailli milletvekillerinin görüşünü destekleyip desteklemediğini sordu. Stefanik “Evet” yanıtını verdi.

Uluslararası Kriz Grubu'ndan Gowan, bu son yorumun BM üyeleri arasında Trump'ın İsrail'in Filistin topraklarının bir bölümünü ilhak etme çabasını destekleyebileceği yönündeki “tedirginliği” körükleyebileceğini söyledi. Ancak Gowan, genel olarak uluslararası diplomatların Trump'ın ifadesini güven verici bulacaklarını ifade etti.

Stefanik'in adaylığı konusunda komisyon henüz bir oylama yapmadı. Elise Stefanik'in komisyonunun onayını alması beklenirken, adaylığı hakkındaki nihai kararı Senato verecek.

Forum

XS
SM
MD
LG