Kocaeli Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalı’nın verdiği, ‘demans hastalığı’ raporuna rağmen cezaevinde tutulması tepkilere neden olan eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk, tutuklu yargılandığı Kobani Davası’ndan tahliye edildi. Ancak başka bir davadan aldığı hapis cezası onanan Tuğluk, cezaevinde kalmaya devam edecek.
Geçen yıldan beri hastalığı gündemde olan ve serbest bırakılması için Türkiye ve uluslararası kamuoyunda kampanyalar düzenlenen eski HDP Milletvekili Aysel Tuğluk, son olarak aralarında HDP yöneticileri ve eski milletvekillerinin de bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobani Olayları Davası’nda hâkim karşısına çıktı.
HDP Yönetimi Tuğluk’un sağlık durumunun duruşmaya çıkmasına elverişli olmamasına rağmen zorla ifadesi alındığını belirterek tepki göstermişti. Ankara Sincan Cezaevi’nde görülen davanın 15'inci duruşmasında mahkeme heyeti, Tuğluk’un tahliye edilmesine karar verdi.
Tuğluk cezaevinde kalmaya devam edecek
Ancak mahkemenin tahliye kararına rağmen Tuğluk, başka bir davadan hükümlü olduğu için cezaevinde kalmaya devam edecek. Demokratik Toplum Kongresi’ne yönelik Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında, 29 Aralık 2016’da tutuklanan Tuğluk, 16 Mart 2018’de Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt yöneticisi olmak” suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Tuğluk’un cezası 25 Şubat 2020’de, Yargıtay tarafından onandı. Bu ceza nedeniyle Tuğluk tahliye edilmeyecek.
Avukatlarına göre Tuğluk’un tahliye edilmesinin iki şartı var; önce Adli Tıp Kurumu’nun, hastalığının, cezaevinde hayatını tek başına idame ettirmesinin önünde engel olduğuna dair bir rapor vermesi gerekiyor. Raporun ardından savcılık infazın durdurulması yönünde bir karar verirse, Tuğluk tahliye edilebilecek.
“Çevik Bir’in tahliyesi ayrımcılığın göstergesidir”
Kararın ardından Diyarbakır’da bir basın toplantısı düzenleyen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Serhat Eren, alınan raporların Tuğluk’un tahliye edilmesi gerektiğini gösterdiğini söyledi. Anayasa Mahkemesi’nin tutukluluğu ile başvuruyu karara bağlamadığına dikkat çeken Eren “Söz konusu hükümlü bulunduğu dosya sebebiyle, cezasının infazının ertelenmesi ve uygun tıbbi koşullarda tedavisinin sağlanması için yaptığımız tüm başvurular, ATK kararları gerekçe gösterilerek Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedilmektedir. Oysaki gerek Temmuz 2021 tarihli Kocaeli Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurulu’nun oybirliğiyle verdiği heyet raporu, gerek TİHV ve İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı’nın uzman görüşleri ve gerekse de bizzat ATK raporlarının içeriğindeki unutma skorlarının ciddiyeti, Sayın Tuğluk’un bir an önce tahliye edilmesi gerektiğini göstermektedir” dedi.
Eski Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir’in aynı hastalık nedeniyle tahliye edilmesine vurgu yapan Eren, Tuğluk’un tahliye edilmesi çağrısı yaptı. Çevik Bir ile ilgili kararın Kürtlere gösterilen ayrımcılığın göstergesi olduğunu savunan Eren “Son olarak, AYM’ye yapılan ihtiyati tedbir talepli başvurunun, ATK Üst Kurulu ve Kocaeli CBS’ye yapılan son itirazların bir an önce karara bağlanmasını ve tek başına hayatını idame ettiremeyecek birine, insanlığa karşı suç kategorisinde olan işkence halinin yaşatılmasına son verilmesi için hukuki tüm girişimlerin eksiksiz sürdürüldüğünü paylaşmak isteriz. Sayın Tuğluk’un derhal, daha fazla vakit kaybedilmeden, özgürlüğüne kavuşturularak sağlıklı koşullarda tedavi edilebilmesi için hükümetin, yargının ve ATK’nın ayrımcı tutum ve uygulamalarından vazgeçmeye davet ediyoruz”