Erişilebilirlik

Türk Amerikan Konseyi Konferansında Yeni İşbirliği Arayışı


Bu yıl konuşmacılar arasında ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz var.

Türk Amerikan Konseyi’nin (ATC) 31’nci yıllık konferansı Pazartesi günü başlıyor ve bu yıl konferansın teması “Model Ortaklık: Yeni İşbirliği Alanları.” Türk - Amerikan ilişkilerinin çeşitlendirilmesi; ilişkinin siyasi ve güvenlik bağlarının ötesine taşınması arayışı Türk Amerikan Konseyi toplantılarına da yansıyacak. Türk Amerikan Konseyi Başkanı Büyükelçi James Holmes, “Biz Türk Amerikan ilişkilerinin ufkunu genişletecek yeni işbirliği alanlarını inceliyoruz;" diyor.

Son yıllarda Türkiye’yle Amerika, ilişkilerin ekonomik ve ticari ayağının geliştirilmesi için önemli, somut adımlar attı. Ve bu adımlardan sonuç da alınıyor: geçen yıl Türkiye’nin Amerika’ya yaptığı ihracat yüzde 22; ithalat yüzde 30 oranında arttı.



Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Holmes bu eğilimin son derece sağlıklı olduğunu vurguladı: “Bence bu sağlıklı bir şekilde artıyor. İki hükümet de bu konuya odaklanılması gerektiği konusunda hemfikir. Son 50 yıldır Türk Amerikan ilişkileri bir şekilde ulusal güvenlik ekseni üzerinde dönüyor ve bu önemli olmaya devam ediyor: Başkan Obama’yla Başbakan Erdoğan’ın bu kadar sık konuşuyor olması, bölgenin güvenliği ve istikrarına verdikleri önemin bir yansımasıdır. Ancak hükümetler yatırım ve ticaret konularına yeterince dikkat edilmediğini görüyor. Bu nedenle, bir sorun oluştuğu zaman ilişkilerdeki savunma ve ulusal güvenlik yapılanması ciddi zarar görüyor, suçlanıyor. Oysa daha güçlü ticaret ve yatırım bağları ikili ilişkilerdeki iniş çıkışlara tampon olur. Hükümetlerin buna duyarlı olması, ticaret ve yatırım ilişkisini arttıracak programlar geliştirmeleri çok önemli. Ancak bunu hükümetler değil, özel sektör yapacak. Bunun için daha güçlü yapısal bir düzenin kurulması özel sektör için hem fırsatlar bulunduğunu, hem de hükümetlerin desteği olduğunu gösteriyor. Bu da hem Ankara hem Washington’un geleceği açısından çok olumlu...”

Özel sektörün de temsil edileceği ATC Konferansı’nda ABD Ticaret Temsilcisi Ron Kirk de konuşma yapacak.

31’nci Türk Amerikan Konseyi Konferansı’nda her zaman olduğu gibi savunma ve siyasi ilişkiler de masaya yatırılacak. Bu yıl konuşmacılar arasında ABD Savunma Bakanı Leon Panetta ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz var. Şüphesiz, bu yıl konferansta gündeme gelecek konuların başında Suriye krizi; Arap uyanışı da var.
“Biz Türk Amerikan ilişkilerinin ufkunu genişletecek yeni işbirliği alanlarını inceliyoruz."
James Holmes


ATC Başkanı Büyükelçi Holmes, Türkiye’yle Amerika arasında Suriye konusundaki işbirliğini şöyle değerlendirdi: “Gözlemlediğim kadarıyla bu konu ikili ilişkilerde önemli yer tutuyor. Başkan Obama’yla Başbakan Erdoğan’ın temasları bölgesel güvenlik ve istikrar üzerine yoğunlaşıyor. Çok yakın bir arkadaşlık kurduklarını görüyorum, sıkça temas halindeler. Bölgesel çıkarların ötesinde, iki ülkenin birbiri için ne anlam teşkil ettiği konusunda bir anlayış gelişti. Türkiye’yle Amerika’nın değerleri, güvenliği, yapıcı bir ortaklık içinde işbirliği yapabilmesinin önemli bir değeri var. Bu, Başkan Obama tarafından model ortaklık olarak nitelendirildi. Son yıllarda bu ‘model ortaklık’ kavramının içi dolduruldu. Bu da şunu gösteriyor: dünyadaki değişikliklere rağmen Türk-Amerikan ilişkilerinin istikrarı ve güven verici etkisi var. Ulusal çıkarlarımız açısından birbirimize değer vermeye devam ediyoruz.”

Holmes Türk-Amerikan ilişkilerindeki olumlu seyrin sadece konjonktüre bağlı olduğunu kabul etmedi.

'Reaper'lar Konusunda Umutluyum'

Türk Amerikan ilişkilerinde, terörle mücadele bir diğer önemli konu... Chicago’da yapılan NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Başkan Barack Obama’yla görüşmesinde terörle mücadele konusunda Türkiye’nin taleplerinin karşılanmasını beklediklerini, özellikle silahlı insansız hava araçlarının satışı konusunda ilerleme sağlanmasını istediklerini söylemişti. Holmes, bu konuda ilerleme sağlanacağını düşündüğünü söyledi: “Silahlı insansız hava araçlarından söz ederken gelecekte teknoloji transferleri konusunda bir rahatlama olacağını düşünüyorum. Bu muhtemelen Amerika’yla İtalya arasındaki anlaşmanın bir uzantısı olabilir. Zamanlama konusunda bilgim yok. Türkiye’nin buna ihtiyacı malum. Amerikan yönetimi de bu teknolojinin Türkiye’ye transferini desteklediğini açıkladı. Genelde bu tür konularda sorun Kongre’de çıkıyor. Reaper olarak bilinen silahlı insansız hava araçları konusunda Amerikan yönetiminin Türkiye’nin ihtiyacını karşıladığını görebileceğimiz konusunda umutluyum.”

Bu yıl ATC Konferansına Savunma Bakanı ve Ticaret Temsilcisine ek olarak Amerika Enerji Bakan Yardımcısı Daniel Poneman, eski başkan adayı Cumhuriyetçi Partili Arizona Senatörü John McCain de katılacak.
XS
SM
MD
LG