Erişilebilirlik

Türkiye-ABD İlişkilerinde Sıkıntılı Süreç


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Latin Amerika ziyaretinden dönerken gazetecilere yaptığı açıklamada Amerika’ya, “Ben miyim senin ortağın yoksa Kobani'deki teröristler mi?” diyerek sert tepki gösterdi. Erdoğan, bu açıklamayı, Obama’nın IŞİD’le Küresel Mücadele Koalisyonu Özel Temsilcisi Bret McGurk’un bir hafta önce PYD üyeleri ve YPG ile görüşmek için Kobani’yi ziyaret etmesinin ardından yaptı.

Amerikan güçleri YPG’nin IŞİD’le mücadelesine destek veriyor. Ancak, Ankara Suriyeli Kürt grubu, halen Güneydoğu’da operasyonlar düzenlediği PKK’ya bağlı bir terör örgütü olarak görüyor.

Amerika’nın NATO Daimi Temsilcisi Douglas Lute, Erdoğan’ın açıklamasını çok fazla öne çıkarmazken, Suriyeli Kürt grupların önemine dikkat çekti.

Bu tür endişelerin Amerika’nın Suriyeli Kürt gruplarla ilişkisi ve onlara desteği açısından yeni olmadığını söyleyen Lute, bir gazetecinin sorusu üzerine, “Bahsettiğiniz ziyaret Kobani’de gerçekleşti. Burası IŞİD kontrolünden büyük ölçüde Suriyeli Kürt grupların etkin mücadelesi sayesinde kurtuldu” ifadesini kullandı.

Ankara’nın da IŞİD’e karşı operasyonlarda ABD’ye askeri hava üslerini açması, Washington’u Suriyeli Kürtler’e desteği konusunda çok dikkatli bir yol izlemeye zorluyor.

Uzmanlar, Moskova’nın da Suriyeli Kürtler’i kendi yanına çekmeye çalıştığına dikkati çekiyor. Rusya, geçen ay Cenevre’de yapılması planlanan zirveye PYD’nin katılımını güçlü biçimde desteklemiş, Ankara ise buna engel olmuştu.

Moskova’nın ayrıca Suriyeli Kürtler’e silah sağladığı bildiriliyor.

Al Monitor sitesinde siyasi yorumlar yazan Kadri Gürsel, McGurk’ün Kobani ziyaretinin Amerika için büyük stratejik önem taşıdığını söylüyor.

Bunun hem önemli, hem de kışkırtıcı bir hareket olduğunu söyleyen Gürsel, buna rağmen kararın meşru olduğunu dile getiriyor. Amerika’nın Suriyeli Kürtler’e yönelik pozisyonunu pekiştirdiğini söyleyen uzman, Amerika’nın PYD’yi Ruslar’a bırakmak istemediğini, Ankara’nın ise tam olarak bunu yaptığını belirtiyor.

Türkiye’de hükümet PYD ve PKK’yı IŞİD’den daha büyük bir tehdit olarak tanımlarken, birçok uzman Ankara ve Washington’un ilişkilerinin gittikçe gerildiğini söylüyor.

Gürsel bu gerilimin ilişkinin yeniden tanımlanmasına neden olduğuna dikkati çekiyor.

Washington’un Ankara’yı dost olarak gördüğünü belirten uzman, ancak Amerika’nın aynı zamanda Türkiye’yi güvenilmez ve ne yapacağı belli olmayan bir dost olarak gördüğünün altını çiziyor. Gürsel, iki ülkenin Ortadoğu konusunda kesinlikle aynı bakışa sahip olmadığını ifade ediyor.

Washington, Türkiye’yi IŞİD’e karşı kilit önemde bir ortak olarak tanımlamayı sürdürüyor. Ancak uzmanlar, Washington’un asıl hedefinin IŞİD’i mağlup etmek olduğunu söylüyor. Suriyeli Kürtler’in bu ülkede IŞİD’e karşı en etkili güç olmaso ise Türkiye- Amerika ilişkilerindeki gerginliğin bir süre daha süreceğine işaret ediyor.

Bu arada ABD'nin Büyükelçisi John Bass, Washington’dan gelen “PYD’yi terörist örgüt olarak görmüyoruz” şeklindeki açıklama üzerine Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

XS
SM
MD
LG