Erişilebilirlik

Türkiye’de muhalefet partileri Suriye’de Esat iktidarının devrilmesine ne tepki verdi?  


Suriye’de muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesinin ardından yaşanan sürecin hem Suriye’nin geleceği hem de Türkiye’nin iç politikası açısından önemli bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.
Suriye’de muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesinin ardından yaşanan sürecin hem Suriye’nin geleceği hem de Türkiye’nin iç politikası açısından önemli bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

Suriye’de muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesinin ardından, Türkiye’deki muhalefet partileri değerlendirmelerde bulundu. Bu gelişmelerin ardından Suriye’nin geleceği ve Türkiye’deki Suriyeliler'in ülkelerine dönüşü tartışma konusu oldu.

Türkiye’de muhalefet partileri Suriye’deki gelişmeleri ve Suriyeliler’in geri dönüşünü farklı perspektiflerden değerlendiriyor. Bu sürecin hem Suriye’nin geleceği hem de Türkiye’nin iç politikası açısından önemli bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

CHP lideri Özel: “CHP, Suriye’nin toprak bütünlüğünden yanadır”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, akşam saatlerinde sosyal medya mesajıyla Suriye’deki son durumu değerlendirdi ve toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.

CHP lideri mesajında, "Suriye’yi yıllardır otoriterlikle yöneten Esad rejimi, bugün itibarıyla son buldu. Şimdi Suriye’de tüm Suriyeliler'i temsil eden bir geçiş hükümeti kurulması elzemdir. Cumhuriyet Halk Partisi, Suriye’nin toprak bütünlüğünden, Suriye’de demokrasi, barış ve istikrar ortamından yanadır. Bizim Suriye’ye dair önceliğimiz, yurttaşlarımızın güvenliği ve huzurudur. Yıllardır Türkiye’de çeşitli statülerle bulunan Suriyeliler'in evlerine dönüşlerini mümkün kılabilecek kapsamlı bir program derhal ortaya konulmalıdır. Suriye'nin tüm dostlarını, Irak'ta ve Libya'daki hataların tekrarlanmaması adına, tüm Suriyeliler'i temsil edecek bir geçiş hükümetinin, ardından insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne dayalı demokratik bir rejimin kurulmasına destek vermeye çağırıyoruz" dedi.

DEM Parti: “Tüm etnik gruplar ve mezhepler kapsanmalı”

DEM Parti, Suriye’deki iç savaşın sonlanması ve kalıcı barış için Suriye halkının birlikte çalışarak demokratik bir anayasa oluşturmasını çağrısında bulundu.

2011’den bu yana süren çatışmaların küresel ve bölgesel müdahalelerle daha da karmaşıklaştığına dikkat çeken parti, yerinden edilmiş Suriyeliler’in geri dönüşünü ve ateşkesin sürdürülebilir olmasını sağlamak için uluslararası toplumun daha aktif rol oynaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Suriye’nin demokratik geleceği için tüm etnik ve mezhebi grupların meşru temsilcilerinden oluşacak bir geçiş yönetimi önerdi.

Davutoğlu: “Esat iç savaş öncesinde Türkiye’nin uyarılarına kulak asmadı”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Beşar Esat’ın iç savaş öncesinde Türkiye’nin uyarılarına kulak asmamış olmasının bugün ülkesinin çöküşüne neden olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Suriye’nin geleceğinde Suriyeliler’in geri dönüşünün büyük bir rol oynayacağını belirtti.

Babacan: “Adil temsil ve çoğulcu demokrasi”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Suriye’nin geleceğinde adil temsile dayalı bir geçiş süreci ve etnik ayrımcılığın olmadığı bir çoğulcu demokrasi inşa edilmesi gerektiğini vurguladı.

Babacan, Türkiye’nin bu süreçte önemli bir sorumluluğu olduğunu ifade etti.

İYİ Parti: “Suriye’nin üniter yapısı korunmalı”
İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu, Suriye’nin toprak bütünlüğü ve üniter devlet yapısının korunması gerektiğini belirtti.

Kavuncu, Esad ailesinin uzun yıllar süren zulmünün sonunda devrildiğini söyledi, ancak Suriye’nin geleceği için dikkat edilmesi gereken terör koridoru ve Suriyeli sığınmacıların geri dönüşü gibi önemli sorunlar olduğunu kaydetti.

Ümit Özdağ: “AK Parti yanlış politikalar izledi”

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, AK Parti’nin Suriye politikalarını eleştirerek, Türkiye’nin Suriye’deki rejim değişikliğine destek verirken yanlış bir strateji izlediğini savundu.

Özdağ, Suriye’nin parçalanması sürecinin başlamış olabileceğini ve PKK/YPG’nin etkisini arttıracağını belirtti. Ayrıca, Türkiye’deki Suriyeliler’in geri dönüş sürecinin gerçekçi olmadığı görüşünü dile getirdi.

TİP: “Bölgemiz daha büyük risklerle karşı karşıya”

Türkiye İşçi Partisi (TİP) yayımladığı açıklamada, bölgenin daha büyük risklerle karşılaştığı belirtildi.

TİP, ABD ve İsrail'in emperyalist politikalarının halklara zarar verdiğini savundu, AK Part’ iktidarının bu politikalara destek vermesini eleştirdi. TİP ayrıca, “Türkiye'deki yurttaşlara iktidar destekçilerinin ve sözde muhaliflerin söylemlerine itibar etmemeleri” çağrısında bulundu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

XS
SM
MD
LG