Ankara saldırısında iki zanlının üzerlerindeki bombayı patlatarak yüzden fazla kişinin ölümüne neden olduğu olay Türkiye tarihinin en büyük terör saldırısıydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eylemi birbirlerine tamamen karşıt farklı örgütlerin işbirliği yaptığını iddia ediyor.
Muhalefet ise AKP’yi en azından ihmalkarlık hatta teröristlerle işbirliğiyle suçluyor. Tüm bu tartışmalar seçim öncesi dönemde yaşanıyor.
Savcılık, İçişleri Bakanı Selami Altınok ve birkaç diğer devlet görevlisinin olayı yönetiş biçimleriyle ilgili soruşturma başlattı. Tüm muhalefet partileri hükümeti ve güvenlik yetkililerini ihmalkarlıkla suçluyor.
Kadir Has Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Soli Özel, iddianamenin toplumun ne derece bölündüğünü ortaya koyduğunu söylüyor.
Ülkede siyasal söylemin geldiği noktada, hükümete karşı olan herkesin düşman olarak nitelendirildiğini söyleyen Özel, herkesin devletin neden gerekli önlemleri almadığı ve neden bu derece büyük bir istihbarat eksikliği yaşandığını merak ettiğini belirtiyor.
Hükümet ise ihmalkarlık suçlamalarını şiddetle reddediyor. Ancak, sanıklardan birinin Türk istihbaratının izlediği bir IŞİD üyesi olduğunun ortaya çıkması hükümet üzerindeki baskıları arttırdı.
Erdoğan ise AKP’yi savundu ve saldırının ardında yalnızca IŞİD olduğu iddialarını reddetti. Erdoğan, saldırının ardında Suriye istihbaratı, PKK ve PYD’nin de olduğunu iddia etti ve amacın 1 Kasım öncesinde hükümeti yıpratmak olduğunu söyledi. Muhalefet bu iddiaları reddetti.
Brüksel’deki Carnegie Merkezi’nden Sinan Ülgen, saldırının sandığa etkisinin sınırlı olacağını düşünüyor.
Ülkedeki kutuplaşma göz önünde bulundurulduğunda oy oranlarında büyük bir kayma olmayacağını söyleyen uzman, olacak ufak değişikliğin de seçim sonuçlarını büyük oranda etkilemeyeceğini belirtiyor.
Başbakan Davutoğlu ise saldırıdan bu yana AKP’nin oy oranında artış olduğunu söyledi. Ancak parti sözcüsü Ömer Çelik tam tersine partiye destekte düşüş olduğunu açıkladı. Ülkede seçim öncesi, dün (Perşembe) anket yasağı başladı. Anketlere göre seçimin açık bir galibi olmayacak ve bir koalisyon hükümeti kurulması gerekecek. Uzmanlar, kurulacak bir koalisyonun ülkenin artan kutuplaşmasını azaltabileceğini düşünüyor.