Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi (CWUR), dünya genelinde 2 bin üniversiteyi performanslarına göre sıraladığı geleneksel raporunu yayınladı.
2023 yılı dünya üniversiteler sıralamasında Türkiye’de 55 üniversite yer aldı. İki bin üniversitenin sıralandığı rapora göre, geçen yıla göre Türkiye'deki 17 üniversite sıralamada yerini yükseltti, ikisi yerini korudu, 36'sıysa alt sıralara geriledi.
Raporda, Türkiye'den ilk iki bin listesine giren 16 üniversitenin araştırma performansında geçen yıla göre daha iyi durumda olduğu, ikisinin yerini koruduğu, 37'sinin ise alt sıralarda yer aldığı kaydedildi.
Türk üniversitelerinin düşüşündeki ana faktörün, iyi finanse edilen kurumların yoğun küresel rekabetinin ortasında yapılan araştırmalarda gösterdikleri düşük performans olduğu kaydedildi.
Türkiye’deki üniversitelerin dünya çapındaki rakiplerine karşı rekabet etmek için mücadele verdiği, ancak 2023 sıralamasına giren Türk üniversitelerinin yaklaşık üçte ikisinin gerilediği belirtildi.
ODTÜ 627'nci sıraya geriledi
2023 yılı ilk 2000 sıralamasında, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, istihdam edilebilirlik ve araştırma performansı göstergelerindeki düşüşlerle 32 sıra gerileyerek 627 sıraya indi.
Hacettepe Üniversitesi 14 sıra yükselerek 638’inciliğe yükselirken, Ankara Üniversitesi 665’inci sırasını koruyarak 678’inci sıradaki Boğaziçi Üniversitesi'ni ve 687’nci sıradaki İstanbul Üniversitesi'ni geride bıraktı.
Türkiye de ilk onda yer alan üniversitelerden İstanbul Teknik Üniversitesi 735, Ege Üniversitesi 935, Çukurova Üniversitesi 964, Marmara Üniversitesi 970 ve Gazi Üniversitesi 973'üncü sırada yer aldı.
“Türkiye eğitime yatırım yapmalı”
Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi Başkanı Dr. Nadim Mahassen, Türkiye’nin sıralamadaki durumuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Türkiye’deki en iyi üniversiteler, dünya genelinde iyi finanse edilen üniversitelerin artan rekabetçi baskısını yaşıyor. Türkiye, küresel alanda daha rekabetçi olmayı hedefliyorsa, Türkiye'nin yüksek öğretim sisteminin gelişimini ve itibarını daha fazla teşvik edecek finansman, hayati önem taşıyor. Türkiye'nin en iyi akademisyenleri ve öğrencileri çekmesi, üniversitelere artan kayıt sayılarının öğretim kapasitesindeki artışlarla birlikte gelmesi ve yüksek öğretim harcamalarının ulusal gayrisafi yurtiçi hasıla yüzdesi olarak yıllar içinde istikrarlı bir şekilde artması için çaba gösterilmesi gerekiyor” dedi.
Harvard zirvede
Harvard Üniversitesi, listenin başında yer aldı. Çin üniversitelerinin yüzde 96'sı yüksek öğretime yapılan sürekli yatırım sayesinde listede yükseliş gösterdi.
Küresel üniversitelerin en büyük akademik sıralamasının yayıncısı olan Dünya Üniversite Sıralamaları Merkezi (CWUR) dünyanın dört bir yanından üniversiteleri dört etkene göre sıralamak için 62 milyon sonuca dayalı veri noktasını analiz etti.
Sıralamayı oluşturan veriler, eğitim kalitesi yüzde 25, istihdam edilebilirlik yüzde 25, fakülte kalitesi yüzde 10, araştırma performansı yüzde 40 oranında etkiledi. Bu yıl 20 bin 531 üniversite incelendi 95 ülkenin üniversiteleri ilk 2000’de yer aldı.
https://cwur.org/2023.php