Erişilebilirlik

‘Türkiye Hiç Bu Kadar İzole Olmamıştı’


Paris’te, ABD Savunma Bakanı ile Avrupalı mevkidaşlarının IŞİD ile mücadeleyi ele aldığı toplantıya Türkiye katılmadı. Toplantıyı Washington Enstitüsü’nden Soner Çağaptay Amerika’nın Sesi’ne değerlendirdi

Fransa’nın başkenti Paris’te, ABD Savunma Bakanı ile Avrupalı mevkidaşlarının IŞİD ile mücadeleyi ele aldığı toplantıda Suriye ile 877 kilometre sınır bulunan Türkiye yer almadı. Radikal İslamcı terör örgütü IŞİD, Suriye ve Irak’ta, İngiltere’den daha büyük bir toprak parçasını kontrolü altına tutuyor.

“Tek müttefik Amerika”

Amerika’nın Sesi’ne konuşan, Ortadoğu konularında uzman düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü’nden Soner Çağaptay, Paris toplantısının teknik anlamda bir “ABD-AB toplantısı” olduğuna işaret etti. Ancak, Soner Çağaptay, “Ama, büyük olan resme baktığınızda, modern zamanlarda Türkiye’nin kendi bölgesinde hiç bu kadar izole olmadığını görürüsünüz,” dedi. Dr. Soner Çağaptay, Türkiye’nin “dört kilit” komşusu olan Rusya, İran, Irak ve Suriye’nin Ankara’ya karşı tarihi ve yeni bir eksen oluşturduğunun altını çizdi. Çağaptay, ABD’nin, Türkiye’nin tek ve gerçek müttefiki olduğunu vurguladı.

“Sorun çok”

IŞİD’le mücadele eden uluslararası koalisyona yaptığı katkının derecesi uzun süre sorgulanan Ankara, geçen yaz aylarından bu yana bu radikal İslamcı terör örgütüne karşı daha aktif olmaya başladı. IŞİD, yine aynı dönemde, Türkiye içinde üç ayrı canlı bomba eylemi düzenledi ve yaklaşık 150 kişi bu saldırılarda can verdi.

Washington yönetimi, Suriye’de IŞİD’le mücadele eden ve PKK ile bağlantılı olduğu belirtilen siyasi parti PYD ve silahlı kolu YPG için “etkili müttefik” derken, Ankara “terörist” ifadesini tercih ediyor. Pentagon, YPG’ye silah veriyor ve Suriye’de IŞİD’e karşı bu yapılanmayla işbirliği halinde ve koordineli çalışıyor.

Paris’te yapılan toplantıya katılan ABD Savunma Bakanı ile Avrupalı mevkidaşları “IŞİD’le daha iyi birlikte nasıl mücadele ederiz” sorusunun cevaplarına kafa yorarken, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Londra’da gazetecilere PYD’nin Suriye barış görüşmelerine davet edilmemesi gerektiğini anlatıyordu. Davutoğlu, PYD’yi Beşar Esad rejiminin suç ortağı olmakla da suçladı.

PYD lideri Salih Müslim ise, yaptığı son açıklamada, “AKP’nin IŞİD ile sıkı fıkı ilişkileri var. Hiçbir zaman bunların yenilmesini istemiyorlar,” şeklinde konuştu.

Basın ve ifade özgürlüğü

Ankara ile Washington arasındaki sorun sadece Suriye ve IŞİD’le mücadele konularıyla sınırlı değil. Musul’un kuzeyindeki Başika Kampı’nda bulunan Türk askerleri iki başkent arasındaki bir diğer önemli sorunu oluşturuyor. Washington, Türk askerlerinin Başika’dan çekilmesini talep ediyor. Başkan Barack Obama, bu konuyu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yaptığı iki ayrı telefon görüşmesinin ana nedeni yaptı. Bağdat, Türk askerlerinin derhal Başika’dan çekilmesini birkaç kez talep etti.

Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğü konularında yaşanan gelişmeler, ABD’nin devlet kurumlarının resmi sözcüleri tarafından sık sık “sertçe” eleştiriliyor. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın İstanbul’da Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu ile yapacağı temaslarda bu konuların gündeme geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Biden’ın, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri ile de biraraya gelmesi bekleniyor. “Türkiye yanlısı” olarak tanınan ABD Kongresi’nin eski üyesi Robert Wexler, kısa bir süre önce, Joe Biden’ın esas amacının “IŞİD ile mücadele konusunda ilerleme sağlamak” olacağını söyledi.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG