Türkiye'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Akdeniz'deki konumunun, delegeleri konferansa getiren uçuşlardan kaynaklanan emisyonları azaltmaya yardımcı olacağını söyledi ve Avustralya'ya kıyasla daha küçük olan petrol ve gaz endüstrisinin altını çizdi.
Avustralya ve Türkiye, 2026 yılında Birleşmiş Milletler (BM) iklim değişikliği görüşmelerine hangi ülkenin evsahipliği yapmasının daha uygun olacağı konusunda anlaşmazlık yaşarken, iki ülke de tekliflerinden vazgeçmek istemiyor.
Her iki ülke de 2022'den bu yana adaylıklarını sürdürüyor, ancak bu hafta Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen COP29 zirvesinde durum daha karmaşık bir hal aldı.
Avustralya İklim Bakanı'nın Cuma günü Türkiye'ye bir son dakika ziyareti gerçekleştirdiği ve Avustralya'nın teklifi konusunda bir anlaşmaya varmayı umduğu bakanlık tarafından doğrulandı. Ancak Türk yetkililer tekliflerini geri çekmeyi reddetti. İki taraf görüşmeleri sürdürüyor.
İklim zirvesine evsahipliği yapan ülke, yıllık zirvede uzlaşma sağlanmasında ve müzakerelerin son aşamasının yönlendirilmesinde merkezi bir role sahip oluyor. Bu da, hem diplomatik prestij hem de ülkenin yeşil endüstrilerini tanıtmak için küresel bir platform sağlamada bir fırsat olarak görülüyor.
COP zirvesi, yaklaşık 200 ülkenin, küresel ısınmanın en kötü etkilerini önlemek için ortak planları ve finansmanı müzakere etmek üzere biraraya geldiği küresel iklim diplomasisinin merkezi konumunda.
Her ülke, eğer isterse, beş bölgesel gruptan birinin üyesi olarak sırayla evsahipliği yapma şansına sahip.
Bu sistem, aralarında Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) de bulunduğu fosil yakıt üreticilerinin evsahipliği yapması nedeniyle eleştirilere neden oldu ve çevreyi kirleten endüstrilere derin yatırım yapan ülkelerin iklim görüşmelerinde dürüst aracılar olup olamayacakları konusunda endişelere yol açtı.
Türkiye'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank Reuters'a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Akdeniz'deki konumunun, delegeleri konferansa getiren uçuşlardan kaynaklanan emisyonları azaltmaya yardımcı olacağını söyledi ve Avustralya'ya kıyasla daha küçük olan petrol ve gaz endüstrisinin altını çizdi.
Küçük bir petrol ve gaz endüstrisine sahip olan Türkiye, enerjisinin yaklaşık yüzde 80'ini fosil yakıtlardan elde ediyor. Türkiye, 2023 yılında Avrupa'nın ikinci en büyük kömür yakıtlı elektrik üreticisiydi.
Türkiye 2021'de COP26 görüşmelerine evsahipliği yapmayı teklif etti ancak teklifini geri çekerek İngiltere'nin zirveye başkanlık etmesine izin verdi. Varank, Türkiye'nin tekrar çekilme konusunda isteksiz olduğunu söyledi.
Kim kazanırsa kazansın, BM'nin Batı Avrupa ve bölgedeki diğer ülkeleri kapsayan gruptaki 28 ülkenin oybirliğiyle desteğine ihtiyacı olacak. Kesin bir son başvuru tarihi bulunmamakla birlikte, evsahipleri, genellikle hazırlık yapmaları için zaman tanımak amacıyla yıllar öncesinden belirleniyor.
Almanya, Kanada ve İngiltere'nin de aralarında bulunduğu üyeler Avustralya'yı açıkça destekliyor. Pasifik liderleri Avustralya'yı, kıyı erozyonu ve yükselen denizler gibi yaşadıkları iklim sorunlarını gündeme getirmesi şartıyla destekliyor.
Fiji İklim Bakanı Sivendra Michael Reuters'e yaptığı açıklamada ülkesinin Avustralya'nın teklifini desteklediğini söyledi.
Michael, “Ancak onlara fosil yakıtlardan uzaklaşmak için göstermeleri gereken ulusal çabaları da ihtiyatlı bir şekilde hatırlatıyoruz” dedi.
Türkiye, bölgesel grubun hangi üyelerinin kendisine destek teklif ettiğini açıklamadı.
Forum