Erişilebilirlik

Türkiye İncirlik ve Musul'da 'Evet' Dedi mi?


ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Lloyd Austin
ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Lloyd Austin

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Lloyd Austin’in Ankara'daki temaslarında IŞİD ile mücadelede İncirlik Üssü'nün kullanıma açılması ve Musul'a kara harekatına Mehmetçik'in katılımı talebine Türkiye ne 'hayır' ne 'evet' yanıtı verdi.

Türkiye'nin tavrını doğrudan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirleyeceği, ancak seçim arifesinde Mehmetçik'in görevlendirilmesinden kaçınıldığı görüşü ortaya çıkıyor.

Orgeneral Austin, dün Ankara'daki görüşmelerinin ardından Kırşehir'de "eğit-donat" amaçlı kullanılacak askeri tesisi ziyaret etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Austin'in İncirlik Üssü'nün IŞİD ile mücadelede kullanma talebine kapıyı dün kapatmıştı. Ancak Austin, hem Dışişleri Bakanlığı hem de Genelkurmay Başkanlığı'ndaki görüşmelerinde İncirlik'i es geçmedi. Türkiye ise, "insani yardım amaçlı" olarak ABD'nin Suriye ve Irak'a uçuşlarına izin verebileceği mesajı verdi.

Musul'a kara harekatı konusunda ise Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, geçen hafta Bağdat'ta görüşmelerde bulunmuştu. Ancak Yılmaz, "Irak dönüşü sorularınızı yanıtlayabilirim" demesine rağmen Musul'a Mehmetçik gönderilmesi konusunda sessizliğini korudu. Yılmaz, Salı günü TBMM'de sadece "eğit-donat" odaklı yanıt vermeye özen gösterdi.

Orgeneral Austin'in Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile görüşmesinde ise, detayları netleşen konu başlığı sadece "eğit-donat" oldu. Austin, Ankara'dan askeri helikopter ile Türk Silahlı Kuvvetleri personeli eşliğinde, Kırşehir-Kaman'a geçerek, Şehit Tuğgeneral Bahtiyar Aydın Kışlası’nı ziyaret etti. Austin'in, incelemesinde ABD'nin teknik donanım olarak kışlaya getireceği malzemeleri ve ihtiyaç listesini değerlendirdiği kaydedildi.

İncirlik demişti ama...

Austin, Kasım 2014’te Washington'daki açıklamasında, "Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü koalisyona kullandırmaması, IŞİD'e karşı çabalarınızı ne kadar sekteye uğratıyor?" sorusuna verdiği yanıtta, "Türkler koalisyona yardımcı olmada daha istekli olmaya karar verirlerse, bu şüphesiz katma değer olacak. Özellikle üslerin ve hava sahasının kullanımı konusunda daha çok hak kazanmamız, işimizi daha kolay ve rahat yapmamızı sağlar. Unutmayın ki, IŞİD onlar için de risk oluşturuyor" demişti.

Ancak Austin, Ankara'ya gerçekleştirdiği bu ziyarette taleplerine "evet" yanıtı alamadı. Kulislere yansıyan bilgilere göre, Türkiye’nin Austin düzeyinde değil ABD ile diplomatik açından en üst düzeyde gerçekleşecek görüşmelerde pazarlık etmesi tercih edildi. Bu nedenle de Austin ile görüşmelerde "eğit-donat" ile sınırlı askeri değerlendirme yapılması taktiği izlendi.

Türkiye'nin, 7 Haziran genel seçimleri atmosferinde Mehmetçik'in doğrudan cephede olacağı her türlü senaryodan kaçındığı belirtildi. Bu noktada, karar siyasi nitelikte olacağı için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakan Ahmet Davutoğlu ile yaptığı ve yapacağı değerlendirmeler ile Musul ve İncirlik taleplerine yanıt verilebileceği kaydedildi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

XS
SM
MD
LG