Amerika’nın önceliği Irak iken, Türkiye’nin asıl amacı Beşar Esat’ın düşürülmesi. Türkiye’nin koalisyonla ilgili çekincesini en açık şekilde ortaya koyan, Kobani’deki durum. Kürt milisler Kobani’yi IŞİD’e karşı korumaya devam ediyor.
Türkiye Kürtler, Ankara’ya sınırdaki kente yardım etmek için askeri müdahale çağrısı yaptı. Ancak uzmanlar, Türkiye’nin Kobani’yi savunan güçlerin PKK ile bağlantısı nedeniyle bunu yapmaya yanaşmadığını söylüyor.
Washington’daki Partilerüstü Politika Merkezi’nden uzman Henri Barkey, Ankara’nın Kobani’nin düşmesini istediğini söylüyor. Barkey, Suriye’nin kuzeyinde oluşacak bir özerk Kürt bölgesinin Türkiye’deki Kürtler’in de benzer bir iktidar paylaşımı talebinde bulunması anlamına gelebileceğine dikkati çekti.
Barkey, Türkiye’nin PKK ile çözüm bulma süreci sürerken başka bir ülkede oluşacak bir özerk Kürt bölgesini çok büyük bir stratejik risk olarak gördüğünü belirtti. Uzman, Türkiye’nin bu siyasetinin IŞİD’i desteklemek anlamına gelmediğini, ancak Ankara’nın Suriye’nin kuzeyindeki Kürtler’e karşı stratejik başarı sağlanıncaya kadar fazladan 200 bin mülteciyi ülkede ağırlamayı kabul edilir bir bedel olarak gördüğünü söyledi.
Barkey ve Amerika’nın Ankara Eski Büyükelçisi Eric Edelman, IŞİD’e karşı Amerika’yla ortaklığın Türkiye’nin çıkarına olduğu konusunda ortak fikir belirtti. Edelman, iki ülkenin birbirlerine ihtiyacı olduğunun kuşku götürmez bir gerçek olduğunu belirtti.
İki ülkenin farklı öncelikleri iletişim sorunlarına neden oluyor.
Geçen günlerde Amerika ve Türkiye, İncirlik Üssü’nün kullanımı konusunda da birbirine ters düşen açıklamalarda bulundu. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice üssün kullanımı konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bunu yalanladı.
Barkey, Türkiye’nin kendisini daha zor duruma düşürdüğünü söyledi ve Rice’ın açıklamasından sonra gelen yalanlamanın, Washington’da ve de Beyaz Saray’da hoş karşılanmayacağına dikkat çekti. Barkey, Türkiye’nin koalisyon dışında kalmanın hiç de hoş bir durum olmayacağını fark edeceğini belirtti.
Obama yönetiminin IŞİD’e karşı oluşturulan koalisyona temsilci olarak atadığı emekli Amerikalı orgeneral John Allen, koalisyon üyelerinin yapacağı katkıyı koordine etmekle görevli. Edelman, Allen’ın, Türkiye’nin Washington’dan bazı teminatlar almak isteyeceğini göreceğini söyledi.
Eski büyükelçi, Türkiye’nin birkaç yıldır birçok cephede sorunlu bir NATO müttefiki haline geldiğini ve mevcut durumun büyük bir yeniliğe işaret etmediğini belirtti ve Suriye ilgili konular göz önünde bulundurulduğunda bunun çok da şaşırtıcı olmadığını söyledi.
Türkiye’nin bazı kaygıları konusunda Amerika’dan gerekli cevapları alamadığını belirten eski büyükelçi, Ankara’nın ne yapacağına karar vermeden önce Amerika’nın neleri yapmaya niyetli olup olmadığı konusunda bazı teminatlar almak istediğini belirtti. Edelman, Türkiye’nin, İncirlik’i kullanıma açmaktan çekinmesinin nedeninin ülkeyi hedef haline getirmekten duydukları kaygı olduğunu söyledi.
Türkiye’nin istekleri arasında Kuzey Suriye’de, Türkiye sınırı yakınında uçuşa yasak bölge ilan edilmesi ve buradan ılımlı muhalifler için güvenlik bir bölge oluşturulması var.