Surp Giragos Ermeni Kilisesi Kapısını Depremzedelere Açtı
Sur İlçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ne giren öğretmen Raif Erdemci, birkaç parça eşyasıyla burada bir odada kalıyor. Diyarbakır’da da ağır hasara neden olan depremden sonra çocuklarını Bismil İlçesindeki yakınlarının yanına bırakan Erdemci, eşiyle birlikte, kiliseye yerleşti.
Yedi yıl aradan sonra kısa süre önce ilk Noel ayinine en sahipliği yapan Sur İlçesindeki Surp Giragos Ermeni Kilisesi, bu kez kapılarını depremzedelere açtı.
Haberin devamı için tıklayın
Japonya Yıkıcı Depremlere Karşı Nasıl Hazırlandı?
Geçen hafta Türkiye ve Suriye'de yaşanan felaket ile 2011 yılında Japonya'nın kuzeyini vuran deprem ve tsunami. Yaşanan kolektif psikolojik travmanın, can kaybının ve maddi yıkımın büyüklüğü bu iki felaketi birbirine yaklaştırıyor.
Japonya’da 9,0 büyüklüğündeki deprem 11 Mart 2011'de öğleden sonra 14.46'da meydana gelmişti. Kısa bir süre sonra Japonya kıyılarındaki kameralar Tohoku bölgesini vuran tsunamiyi görüntüledi. Deprem Fukuşima nükleer tesisinde erimeye neden oldu.
Bu üçlü felakette 18 bin 400'den fazla kişi hayatını kaybetti. Türkiye’deki can kaybı ise bu sayıyı geçti.
Bugün Türkiye için de konuşulduğu gibi pek çok kişi Japonya’nın bir daha eski haline dönüp dönemeyeceğini merak ediyordu. Japonya’da son 11 yılda birçok yol ve bina yeniden inşa edildi; üstelik tüm dünyanın dikkatle izlediği hayat kurtaran tekniklerle.
Haberin devamı için tıklayın
Beyaz Saray: "Depremzedelere Her Türlü Yardımı Yapmaya Hazırız"
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre düzenlenen günlük basın toplantısında Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere her türlü yardımı yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Sahadaki Türk ekiplere destek vermeyi sürdürdüklerini belirten Beyaz Saray sözcüsü, ABD helikopterlerinin hem Amerikan hem de uluslararası ekiplerin gerekli enkaz bölgelerine taşınması konusunda destek verdiklerini ve havadan hasar değerlendirmesi yürüttüklerini söyledi.
Deprem Sonrası Seçimler Ertelenebilir mi?
10 ilde yıkıma neden olan deprem 14 Mayıs’ta yapılmasına kesin gözüyle bakılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin tarihini de değiştirebilir.
Adalet ve Kalkınma Partisi kurucularından eski TBMM Başkanı Bülent Arınç akşam saatlerinde sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama yaparak, “Vatandaşlarımız şu an seçim değil yaşam mücadelesi veriyor. Allah'tan korkun, hala enkaz altında cesetler var. Seçmenden bahsedilemezken seçimden bahsetmek nasıl mümkün oluyor? Aday mı olacaksınız, miting mi yapacaksınız? Bunları hangi yüzle yapacaksınız? Seçmen yok, sandık yok" diye yazdı.
VOA Türkçe’nin konuştuğu anayasa hukukçularıysa savaş gibi mücbir bir sebep yokken seçimin ertelenmesinin anayasanın açık ihlali olacağı görüşünde.
Haberin devamı için tıklayın