Türkiye, Suriye’nin kuzeyinde Halep bölgesinde ilerlemekte olan Kürt güçlerini haftanın ikinci gününde de batılı müttefiklerinden gelen dur çağrılarına rağmen top atışına tutmaya devam etti. Şam, Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere yönelik askeri harekatını protesto etti, bunun Suriye’nin egemenlik hakkının ihlali olduğunu söyledi. Şam yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni de harekete geçmeye çağırdı. Ankara bu çağrıları dikkate almış görünmüyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriyeli Kürtler’e karşı tehdidini yineledi ve ilerlemeye devam ettikleri takdirde gerekeni yapacaklarını söyledi. YPG ise Suriye’nin batısına doğru ilerlemeye devam ediyor.
Türkiye, angajman kuralları çerçevesinde, Suriyeli Kürtler’in açtığı ateş üzerine karşılık verildiğini söylüyor. Ancak Kürtler’in açtığı ateşe ilişkin görüntülü bir kanıt henüz yok.
Ankara, YPG’yi PKK’nın uzantısı olmakla suçluyor. El Monitor internet sayfasının yazarı Kadri Gürsel Ankara’nın, YPG’ye ve siyasi kanadı PYD nedeniyle olan Batılı müttefiklerinden izole olmaya başladığını belirtiyor.
Gürsel, PYD’nin genelde batının gözünde IŞİD’le mücadelede güvenilir bir müttefik olarak göründüğünü, Ankara’nın PYD’yi IŞİD’ten daha büyük bir tehdit olarak algılamasının fazla sorunlu bir görüntü verdiğini belirtiyor.
Ankara’nın özellikle de, YPG’ye destek amacıyla hava operasyonları başlatan Washington’la ilişkileri gerginleşiyor. Türk yetkililer Suriyeli Kürtler’e verilen Amerikan silahlarının PKK’nın eline geçtiğini belirtiyor. Washington ise YPG’yi silahlandırdığını reddediyor.
Geçen ay Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın IŞİD’le mücadele çabalarını koordine eden Brett McGurk Suriye’nin Kobani kasabasına giderek PYD ve YPG üyeleri ile görüştü. Görüşme sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Washington’ın Türkiye ile PYD arasında bir seçim yapması gerektiğini söylemişti.
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Soli Özel Suriyeli Kürtler’le ilgili anlaşmazlığa rağmen bunun Türk-Amerikan ilişkilerinde bir kırılmaya yol açmayacağını belirtiyor.
Özel’e göre Türkiye’nin açıklamaları ve buna Amerika’nın verdiği karşılık normal koşullarda diplomatik krize neden olabilir ancak Türkiye’nin Amerika’ya ihtiyacı var. Özel, PYD konusunda Amerika’nın tavrını değiştirmeyeceğini aynı şekilde Türkiye’nin de kendi duruşundan vazgeçmeyeceği görüşünde.
Türkiye’de hükümet yanlısı medya IŞİD’e hava operasyonları düzenleyen Amerikan güçlerinin Türk üslerini kullanmasına yasak getirilmesini istiyor. Ankara ise Washington’a yönelik bu çağrıları dikkate almıyor.