Erişilebilirlik

Türkiye Twitter Üzerinde Baskıyı Arttırıyor


Twitter’ın verilerine göre 2014’ün ikinci yarısında Türkiye siteden, herhangi bir ülkenin 5 katı sayıda içerik silme talebinde bulundu. Twitter’ın şeffaflık raporuna göre Türkiye Temmuz ve Aralık ayları arasında 477 içerik sildirme girişimi yaptı

Twitter’ın verilerine göre 2014’ün ikinci yarısında Türkiye siteden, herhangi bir ülkenin 5 katı sayıda içerik silme talebinde bulundu. Twitter’ın şeffaflık raporuna göre Türkiye Temmuz ve Aralık ayları arasında 477 içerik sildirme girişimi yaptı.

Reuter Haber Ajansı'nın haberine göre, rakamlar ülkede İnternet özgürlüğünün üzerinde baskıların arttığı konusundaki endişeleri destekler nitelikte. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, internette yasadışı olarak gördüğü etkinlikleri ortadan kaldırma sözü vermişti.

Twitter’ın şeffaflık raporu Türkiye’nin 2014’ün Temmuz ve Aralık ayları arasında 477 içerik sildirme talebinde bulunduğunu gösteriyor. Bu bir önceki 6 aylık döneme göre yüzde 150’lik bir artış anlamına geliyor. Türkiye’yi 91 taleple Rusya, 43 taleple Almanya izliyor. Bu altı ay içinde hükümetlerden gelen taleplerin yüzde 40 arttığı görülüyor. Türkiye’den gelen taleplerin genelde kişilik haklarının ihlali ve devlet yetkililerine hakaret konularında olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de Twitter ve Youtube geçen yıl Mart ayındaki yerel seçimler öncesinde geçici olarak yasaklanmıştı. Bunun nedeni dört bakanla çevresinin karıştığı yolsuzluklarla ilgili iddiaların bu sitelerde yer almasıydı. Hükümetin bu kararı ülkede ve uluslararası kamuoyunda büyük tepki yaratmıştı.

Yolsuzluk skandalının siyasi rakipleri tarafından yaratıldığını iddia eden Erdoğan ulusal güvenliği tehdit ettiğini söylediği Twitter’ı sileceğini söylemişti.

Ocak ayında önerilen yeni bir yasa, bakanlara hayat riski oluşturan, kamu güvenliğini tehdit eden ya da kişisel hak ve özgürlükleri ihlal eden siteleri geçici olarak kapatma hakkı tanıyor. Yasa TBMM’de görüşülmeyi bekliyor.

Twitter, Türkiye’den gelen taleplerin yüzde 70’ine karşı mahkemelere başvurduklarını, itirazlarının yüzde 5’ini kazandıklarını, yüzde 15’inin davalarının ise sürdüğünü açıkladı.

Şirket, Rusya’dan gelen taleplerin yüzde 13’ünün kabul edildiğini, ancak Kremlin’in muhalifleri susturma taleplerini reddettiklerini belirtti.

Almanya’da nefret suçları ile ilgili gelen taleplerin ise 3’te 1’ine olumlu yanıt verilmiş.

Türkiye’de Twitter’la İlgili Tehditler Artıyor

Amerika'nın Sesi İstanbul muhabiri Dorian Jones'un haberine göre, İnsan Hakları İzleme Örgütü de Türkiye’de Twitter kullanıcılarına yönelik tehditler ve yasal işlemlerle ilgili kaygıların arttığını açıkladı.

Geçenlerde Profesör Hasan Herken’in Aksaray’da yapılan karşılama töreninde tarihteki Türk devletlerini temsilen giydirilen askerlerden birinin üniformasıyla ilgili yaptığı “Duşakabinoğulları,” esprisi üzerine gelen saldırılar ve ölüm tehditleri Herken’in üniversitedeki işinden istifa etmesine neden oldu.

Saldırıların hedefinde olan birçok kişi ve bazı uzmanlar bu saldırıların ardında AKP’ye bağlı “troller”in olduğunu söylüyor. Ancak Tweeter kullanıcılarının tek kaygısı troller değil.

XS
SM
MD
LG