Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım, 4 milyonun üzerinde sığınmacının bulunduğu Türkiye'de göç bakanlığının kurulması gerektiğini söyledi.
VOA Türkçe muhabirine konuşan Yıldırım, Türk vatandaşlarının farklı konularla ilgilenen bakanlıklara ihtiyacı olduğu gibi göçmenlerin de göç bakanlığına ihtiyacı olduğunu ifade etti.
Yıldırım sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün dünyanın birçok ülkesinde göç bakanlığı bürokratik olarak kurulmuş durumda. 60 bin civarında mülteciye ev sahipliği yapan Yunanistan’ın bile göç bakanlığı var. Yine İngiltere, Almanya gibi Avrupa’nın birçok ülkesinde göç bakanlığının mevcut olduğunu söylemek mümkün. Türkiye şu anda dünyanın en çok mültecisini ağırlayan ülke. Bu noktada alınan göçün uyum ve entegrasyonu, onlardan azami katkı sağlanması, yine onlara yaşam anlamında artık yardım almaktan kurtulup kendi ayakları üzerinde durabilecekleri hem mesleki hem eğitim kazanımlarının sağlanması anlamında bir bakanlığa ihtiyaç mevcuttur.”
“Bakanlık kurulursa çelişkiler ortadan kalkar”
Sorunların politik ya da siyasi olarak değerlendirilmemesi nedeniyle hedefi olmayan bir göç yönetiminin söz konusu olduğunu belirten Yıldırım, “Göç bakanlığının olmamasından dolayı her kurum kendi içinde ayrı bir göç politikası oluşturmuş durumda. Bu politika sebebiyle sığınmacılar kimi yerde hizmet alırken kimi yerde hizmet alamıyorlar. Yani bu sorun bürokraside birbirini tanımayan ya da tamamlamayan işlemler silsilesi olarak tezahür ediyor. Eğer bakanlık kurulursa bu çelişkiler ortadan kalkacaktır” dedi.
“Suriyeliler Türklerin çalışmak istemedikleri işlerde çalışıyorlar”
Türkiye’deki sığınmacı kamplarında sadece 224 bin Suriyeli sığınmacının olduğuna dikkat çeken Yıldırım, 3,5 milyon Suriyeli’nin ise şehirlerde, Türkiyeliler’le iç içe yaşadığını söyledi. Suriyeliler’in iddia edildiği gibi devletten herhangi bir barınma ya da para yardımı almadığının altını çizen Yıldırım, “Suriyeli sığınmacılar gecekondularda, bodrum katlarında bizimle birlikte hayata başladılar. Suriyeliler, Türkler’in genelde tercih etmediği, sigortası olmayan işlerde çalışıyorlar” ifadesini kullandı.
“Entegrasyon her iki taraf için de önemli”
Entegrasyonun sadece Suriyeliler için değil aynı zamanda Türkiyeliler için de önemli bir konu olduğunu söyleyen Mülteci Hakları Derneği Başkanı Av. Uğur Yıldırım, bunun nedenini şöyle açıkladı:
“Savaştan ve yokluktan çıkmış, ailelerini kaybeden insanların tekrar aynı savaş ortamına geri gönderilmeleri mümkün değil. Onlarla beraber yaşayacaksak da onları anlamamız gerekiyor. Ne anlatırsak anlatalım, mülteciye dokunmak diye bir sloganımız var. Yani onlara kalben yakınlaşmak, onlarla dertleşmek, onların dertlerini dinleyip acılarına ortak olmak. Mültecilerin her birinin ayrı bir hikayesi var. Siz bunları onlarla konuşup dinlediğinizde algınızın değiştiğini, onlarla ilgili algınızın açıldığını hissediyorsunuz.”