Erişilebilirlik

Türkiye’de Serbest Bırakılan Fransız Gazeteci Paris’te


Türkiye’de 'silahlı terör örgütü üyesi' olduğu iddiasıyla 51 gün tutuklu kaldıktan sonra, Cumartesi günü serbest bırakılan ve sınır dışı edilen Fransız gazeteci Loup Bureau, ülkesi Fransa'ya döndü. Pazar sabahı Paris Charles de Gaulle Havaalanı’na ulaşan genç gazetecinin ilk sözü, "Çok yorgun ama inanılmaz mutluyum" oldu. Gazetecinin sınır dışı edilmesi hakkındaki davanın sona erdiği anlamına gelmiyor. Yargılanıp ceza alması durumunda hakkında aramA emri çıkartılacak.

Türkiye’de 51 gün tutuklu kaldıktan sonra sınır dışı edilen Loup Bureau’yu, Paris Charles de Gaulle Havaalanı’nda ailesinin yanısıra, hükümet adına Kültür Bakanı Françoise Nyssen, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) Başkanı Christophe Deloire ve avukatı Martin Pradel karşıladı. Gazetecinin serbest bırakılması için şahsen devreye giren Cumhurbaşkanı Macron da, Loup Bureau’yu uçaktan iner inmez telefonla aradı.

‘Macron arayınca herşey değişti’

Yorgun olduğu gözlenen Loup Bureau, meslektaşlarının sorularını kısaca yanıtladı. Duyguları sorulan Bureau'nun ilk sözleri, ‘Geldiğim için çok mutluyum, inanılmaz rahatladım’ diyen gazeteci, bırakılacağını son ana kadar ümit etmediğini, kendisine hiçbir bilgi verilmeden uçağa bindirildiğini açıkladı. Tutukluluğunun ilk dönemlerinin özellikle psikolojik açıdan hayli zor olduğunu, ancak Cumhurbaşkanı Macron’un devreye girmesiyle herşeyin değiştiğini kaydeden genç gazeteci, ‘Cumhurbaşkanı’na gösterdiği çabalardan dolayı teşekkür ediyorum. Çünkü onun telefonundan sonra benim bir terörist olmadığım anlaşıldı. Gardiyanın bana karşı tutumu değişti’ diye konuştu.

Cezaevi koşullarına ilişkin bir soruya da ‘kötü muamele görmediğini ve koşulların normal olduğu’ yanıtını veren Loup Bureau, ‘Yemek veriliyordu, benimle ilgilenen gardiyan da vardı. Serbest bırakılacağımı söylediler. Ama nasıl olacağı konusunda tek bir bilgi yoktu. Bu sabah uçağa binene kadar geleceğimden emin değildim. Sabah büyük bir sürpriz oldu’ dedi.

‘Kürt bir tutuklu gibi muamele gördü’

Oğlunu havaalanında karşılayan ve serbest bırakılması için yoğun çaba gösteren gazetecinin babası Loic Bureau da, ‘Oğlum tutukluluğu boyunca Kürt bir tutuklu gibi muamele gördü. Ama Cumhurbaşkanı Macron’un araması, yönetimin ve gardiyanların tavrını değiştirdi. Olayın medyatik hale gelmesi, dayanışma komitesi, politik olarak verilen destek, kamuoyunun sahip çıkması oğlumu kurtardı’ dedi.

Gazetecinin hukuki durumu hakkında bilgi veren avukatı Martin Pradel ise, ‘Hala müvekkilim hakkında suçlamalar devam ediyor. Çarşamba günü savcılık hızla bir iddianame hazırladı. İddianamede halen terör örgütü üyesi olarak suçlanmakta. Gıyabında yargılanmaya yapılacak. Üstelik hakkında çıkarılacak bir arama emri ile dünyanın diğer bölgelerinde çalışması engellenebilir’ dedi.

‘Loup Bureau’nun serbest bırakılması için bir karşılık verilip verilmediği’ şeklindki bir soruya Pradel, ‘Bunu düşünmem için hiçbir neden yok ortada. Sadece, Türk otoritelerinin bir Fransız gazeteciyi tutuklamanın ne kadar yanlış olduğunu anlamalarını sağlamak yeterli bence’ yanıtını verdi.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deliore da hukuk sürecine vurgu yaparak, “Maalesef Loup için halen mücadele bitmedi, devam ediyor” dedi.

‘İnterpol arama emri çıkarabilir’

Gazetecinin babası Loic Bureau da yargılamanın devam etmesinden duyduğu endişeyi dile getirerek, ‘Eğer yargılanır ve ceza alırsa, İnterpol tarafından hakkında arama emri çıkarılacak. Bu da mesleğini yapamayacağı anlamına geliyor. Üstelik hareket alanı da daralacak. Bütün bu iddialardan aklanması gerekiyor’ diye konuştu.

Şırnak’ta 26 Temmuz’da gözaltına alınan 27 yaşındaki Loup Bureau, üzerinde PYD’li militanlarla fotoğrafı bulunduğu için gözaltına alınmış, bir haftalık gözaltı süresinin ardından ‘silahlı terör örgüte üyelik’ suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine konmuştu.

Gazetecinin serbest bırakılması için Fransa’da Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), meslektaşları bir kampanya başlatmış, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da şahsen devreye girerek, Loup Bureau’nun serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile iki kez telefonda görüşmüştü.

Fransız gazeteci, Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian’ın 14-15 Eylül Ankara gezisinin hemen ardından geçtiğimiz Cuma günü serbest bırakılmıştı.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG