Erişilebilirlik

Türkiye’nin Bölgesel Etkisi Azalıyor mu?


Suudi Arabistan, Suriye’deki savaşı sona erdirmek için girişimlerini yoğunlaştırırken uzmanlar, ülkeyle uzun bir sınıra sahip olan Türkiye’nin Suriye’deki barış girişimlerinin dışında tutulabileceğine dikkati çekiyor. Ankara’da bir hükümetin olmaması da bu olasılığı güçlendiriyor.

Rusya’nın da desteğini alan İran’ın Suriye iç savaşını bitirme girişimleri Türkiye’nin süreç dışı bırakıldığı izlenimini güçlendirdi. İranlılar yalnızca, muhaliflerin asıl destekçisi olarak gördükleri Suudi Arabistan’la görüştü.

Kadis Has Üniversitesi uluslararası ilişkiler profesörü Soli Özel, Suriye krizinin başlarında önemli oyunculardan biri olan Türkiye’nin bugünlerde yalnızca Suudi Arabistan’a destek veren ülke rolüne indirgendiğine dikkati çekiyor. Özel, Türkiye’nin artık dikkate değer bir ortak olmaktan çıktığını belirtiyor.

Türkiye’nin diplomatik önemini azaltan bir diğer unsur da Kasım’da yapılacak seçimler ve ülkede tekrar yükselen şiddet olayları.

Eski diplomat Murat Bilhan, Türkiye’nin gün geçtikçe kenara itildiğini düşünüyor. Ülke içindeki gerilimin ve şiddetin yanı sıra güneydeki devletlerle sorunlar yaşandığını söyleyen Bilhan, Batı’nın da Türkiye’ye mesafe koyduğunu ifade ediyor. Uzman, bu nedenle Türkiye’nin bölgede edilgen bir gözlemci konumuna düştüğünü söylüyor.

Ankara’nın İncirlik’i tekrar kullanıma açarak, Amerikan hava kuvvetlerinin buradan operasyon yapmasına izin vermesi, pek çok kişi tarafından Türkiye’nin bölgesel itibarını tekrar kazanma girişimi olarak görüldü. Ancak uzmanlar, önümüzdeki aylarda oluşacak belirsizliğin Türkiye’nin diplomatik etkisini daha da azaltacağını düşünüyor.

XS
SM
MD
LG