Erişilebilirlik

Türkiye'de Siyaset YSK’ya Kilitlendi


Türkiye’de 31 Mart yerel seçimleri sonuçlarına ilişkin iktidar ve muhalefetiyle siyaset, Yüksek Seçim Kurulu’ndan gelecek kararlara odaklandı ancak İstanbul konusunda karar yeniden ertelendi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sadece Türkiye değil uluslararası kamuoyunda merak konusu olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimiyle ilgili toplantısının Cuma günüyeniden değerlendirme yapmaya karar verdi. YSK, AKP’nin başvurusu dolayısıyla Büyükçekmece ilçesinde yerel seçimleri tümüyle yenileme talebini görüştü. AKP, Büyükçekmece’de seçmen kayıtlarında usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle olağanüstü itiraz hakkını kullanmıştı. Ancak YSK, AKP’nin aynı zamanda kent genelinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için de iptal talebinde bulunmasından dolayı İstanbul konusunda tek karar alınması gerektiğine hükmetti. Seçimler konusunda nihai karar organı YSK’nın Cuma günü AKP’nin hem İstanbul geneli hem de Büyükçekmece ilçesine ilişkin başvurularını birlikte değerlendirmesi bekleniyor.

AKP, henüz İstanbul’da tüm seçimi iptal ettirmek üzere olağanüstü itiraz yazılı başvurusunu yapmadı. Ancak AKP’nin YSK Temsilcisi Recep Özel’in,YSK’ya olağanüstü başvuru yapacaklarını bilgisini verdiği ve bu nedenle Kurul’un da bekleme kararı aldığı belirtildi.

Bu arada CHP’li Ekrem İmamoğlu’nun mevcut yeniden sayım sonuçları itibariyle İstanbul İl Seçim Kurulu’ndan mazbata alıp alamayacağı da gündemde. Ancak YSK, Maltepe ilçesindeki yeniden sayım bitmediği gerekçesiyle beklemeyi uygun gördü. Maltepe’deki sayım bittikten sonra İstanbul İl Seçim Kurulu’nun, İmamoğlu’na mazbata vermesi hukuken mümkün olmakla birlikte bu hamle pek öngörülmüyor. İstanbul İl Seçim Kurulu’nun da İmamoğlu’na sayımlar bitmesine rağmen mazbata vermeyeceği ve YSK’nın kararını beklemeyi tercih edeceği vurgulanıyor.

CHP: “YSK İstanbul kararıyla ağır baskı altında olduğunu gösterdi”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, YSK’nın Büyükçekmece ilçesi kararını AKP’nin İstanbul genelinde seçim iptalini talep edecek olması gerekçesiyle bekleme kararı almasına tepki gösterdi.

Öztrak, yazılı açıklamasında, “Yüksek Seçim Kurulu, iktidarın Büyükçekmece’yle ilgili itiraz başvurusunun görüşmesini ertelemiştir. YSK tarafından alınan bu karar, Kurul’un ağır baskı altında olduğunu bir kez daha göstermektedir. İktidar, sandıkta kaybettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini masada çalabilmek için bir kumpas planını uygulamaktadır. Bu erteleme kararı, söz konusu kumpas dosyasının tamamlaması için iktidara zaman kazandırmayı amaçlamaktadır. Alınan bu erteleme kararıyla, ülkemiz demokrasisine ve hukuk devletine verilen hasar giderek büyümektedir” dedi.

CHP’li Öztrak, YSK’nın İstanbul kararını ertelemesi öncesinde düzenlediği basın toplantısında, İmamoğlu’nun 14 bin oy farkıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı kazanmış olduğunu söyledi. İmamoğlu’nun yüzde 49 oy oranı alarak seçim rekoru kırdığını kaydeden Öztrak, “Şimdi, hukuksuz yeniden saydırma girişimlerinin sonucu değiştirmeyeceğini gören mızıkçı iktidar, 1 Nisan’dan beri ağzında gevelediği ‘organize işler’ senaryosunu devreye soktu ve seçimi çalmak için düğmeye bastı. Yargı, bu kumpasın, geçmişteki FETÖ tipi kumpasların neden olduğu gibi bir defa daha hukuk devletini, demokrasiyi yerle bir etmesine izin vermemelidir. Bu nedenle de YSK’nın alacağı karar tarihidir. Bu karar Türk demokrasisinin geleceğini belirleyecektir” diye konuştu.

Öztrak, CHP olarak “organize işler” şeklinde tanımladıkları tabloyu da paylaşarak, AKP’nin İstanbul’daki seçim sonuçlarını değiştirmek için devlet gücünü kullanarak girişimlerini sürdürdüğünü bildirdi.

Öztrak, Büyükçekmece ilçesinde ise devletin polisleri aracılığıyla bir siyasi parti AKP adına seçim itirazı dosyası hazırlanabilmesi vatandaşlara baskı uygulandığını ifade etti. Bunun yanı sıra İlçe Nüfus Müdürlüğü personeli Mehmet Özgür Samanlı'nın 18 Ocak’ta tutuklandığını anımsatan Öztrak, “Samanlı 2017'de gelmiş buraya. Kimin talebiyle gelmiş? Valinin talebiyle, kaymakamın onayıyla gelmiş. Ama orada bir kişi daha var, bütün bu iddia edilen usulsüzlüklerin döndüğü nüfus müdürlüğünün müdürü. Hiç kimse bunu konuşmuyor. Büyükçekmece AK Parti adayına sormak istiyorum, bu nüfus müdürünün soyadı Mutlu. Bu soyadı hangi partiye mensupmuş gibi duruyor? Biraz daha açalım, buradaki nüfus müdürünün adı Mehmet Mutlu. Kendisinin Rize'nin Güneysu ilçesinden olduğu söyleniyor. Bu müdürle ilgili yanında çalışan personelle ilgili bu kadar yolsuzluk iddiası varken, hiçbir idari soruşturma yok. En basit bir 'görevi ihmal' sorgulaması yok. Bu müdürün acaba çok yükseklerde birileriyle akrabalığı mı var? Bu soruları İçişleri Bakanı'na soruyorum” tepkisi gösterdi.

HDP de olağanüstü itiraz başvurusu yapacak

Seçim sandığında kazandığı belediye başkanlıklarını YSK kararı nedeniyle AKP’ye teslim etme durumundaki HDP ise, Kurul’a çağrı ve uyarıda bulunmak üzere harekete geçti. HDP, Kurul’nun ilçe belediye başkanlıklarını kazanmış olan isimlere Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri gerekçesiyle mazbata verilmemesi ve sandıkta ikinci olmuş AKP’li isimlere başkanlık hakkı verilecek olmasına tepkili. Bu nedenle HDP, Cuma günü YSK’ya kararını gözden geçirmesi amacıyla olağanüstü itiraz başvurusunda bulunacak.

HDP’li TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, beraberindeki milletvekilleriyle birlikte YSK önündeydi ve Kurul üyesi hakimlere “akla, hukuku, vicdana ve ahlaka uygun karar alma” çağrısı yaptı. Sancar, aksi takdirde HDP olarak hakim statüsündeki YSK üyeleri aleyhine “görevlerini ihmal ve kötüye kullanmak” dolayısıyla Hakim ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulunacaklarını da söyledi.

HDP YSK'ya Olağanüstü İtiraz Başvurusu Yapıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

Sancar, YSK’nın gece aldığı KHK’lı isimler yerine ikinci olan AKP’lilere başkanlık yolunu açma kararına sert tepki göstererek, “En son karar KHK'lerle ihraç edilmiş adayların seçildikten sonra mazbatalarının verilmemesi, yani tutanak iptali yoluna gidilmesidir. Bu gerçekten hiçbir yerde akla, hukuka ve ahlaka sığdırılabilecek bir şey değildir. Anayasa'nın bu konudaki kuralları bellidir. Anayasa'nın 67’nci ve 76’ncı maddelerinde düzenlemeler açıkça yer almıştır. Kimlerin aday olabileceğine, kimlerin hangi gerekçelerle kabul edilmeyeceğine dair açık hükümlerdir. Bunun dışında 2972 sayılı kanunda da buna ilişkin hükümleri görebiliyoruz. Esasen milletvekili seçimi sonrasında da bu konu tartışılmış ve YSK, KHK ile ihraç edilmenin milletvekili seçilmeye engel olmayacağını belirtmiştir” dedi.

YSK eliyle Türkiye’de seçimlere artık güven duyulamayacak noktaya gelindiğini vurgulayan Sancar, “YSK yetkisini aşmıştır, YSK’nin varoluş sebebi seçimlere güveni ve seçim güvenliğini sağlamaktır. YSK varoluş sebeplerinin tartışılmasına sebep olacak bir durum yaratmıştır. Bu kararlar ve bundan sonra alınacak olan kararlar seçime olan güveni iyice zedelemektedir. Seçim güvenliği bizzat bununla yetkili kurum eliyle ortadan kaldırılmaktadır. Türkiye’de seçimlere güveni bu şekilde tahrip etmek çok ağır bir sorumluluk doğurur. Çünkü bunun sonucu sadece seçim güvenliği ile sınırlı kalmaz; Türkiye’nin demokrasi ve hukuk devleti çerçevesinde toplumsal barışını sağlama ihtiyaçlarını da ciddi anlamda zedeler. Seçim güvenliği aynı zamanda bir toplumsal barış meselesidir. Seçime güven aynı zamanda birbirimize güven meselesidir. Eğer bunları ortadan kaldırırsanız o zaman toplumsal barışa da ciddi bir zarar verirsiniz” diye konuştu.

HDP ya seçim yenilemesi ya da belediye meclisinde seçim bekliyor

Sancar, ayrıca şu aşamada YSK’nın kararıyla Van’da Edremit, Tuşba ve Çaldıran, Erzurum’da Tekman ilçeleri ile Kars Digor’da Dağpınar beldesinde HDP’nin açık ara seçilmiş başkanları yerine AKP’lilere mazbata verilmesi durumu ortaya çıktığını açıkladı.

Sancar, VOA Türkçe’nin sorusu üzerine YSK’nın en makul olmayan kararı alarak ikinci seçilmiş başka partiden isimleri mazbata verilebileceğine karar verdiğini belirterek, “YSK üyeleri üç seçenekten en makul olmayanı tercih etti. İkinci seçenek ise daha makul olanı buralarda seçimleri yenileme kararı almaktı. Üçüncüsü ve en az bu kadar makul olanı yeni belediye başkanı seçimini belediye meclis üyelerine bırakmaktı. Bunların hiçbirini yapmadılar çok zorlama bir yorumla asla Anayasa’nın kurullarına ve dahi ruhuna uymayacak bir tercih yaptılar” dedi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG