Erişilebilirlik

TÜSİAD’ın 54 yıllık tarihinde ilk: Başkanları savcılığa götürüldü, ifadeleri alınacak


TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ifade vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda götürüldü.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ifade vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda götürüldü.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Ömer Aras, güvenlik şube polisleri eşliğinde savcıya ifade vermek üzere Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda götürüldü. 1971’de kurulan TÜSİAD’in ilk kez en üst düzey iki kurulunun başkanlarının ifadeleri alınacak.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı geçtiğimiz hafta TÜSİAD Genel Kurulu’nda yapılan konuşmalardan sonra YİK Başkanı Ömer Aras hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “gerçeği aykırı bilgiyi alenen yayma” suçlarından soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılık TÜSİAD YİK Başkanı Aras’la beraber Yönetim Kurulu Başkanı Turan’ın da ifadesinin alınacağını açıkladı

Perşembe günü AK Parti Meclis Grubu’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TÜSİAD hakkında yaptığı sert açıklamalardan sonra başsavcılık, “adli mercilerce yürütülmekte olan bir kısım soruşturma ve kovuşturmalarla ilgili yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli, kamu barışını bozmaya elverişli nitelikteki beyanlarda bulunduğunun tespit edilmesi üzerine” TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan hakkında da soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Açıklamada, “Şüpheliler Orhan TURHAN ve Mehmet Ömer Arif Aras'ın Cumhuriyet Başsavcılığımızda hazır bulundurulmalarının sağlanması için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğüne talimat verilmiştir” denildi.

Erdoğan: “Türkiye sizin tapulu mülkünüz, millet sizin personeliniz, siyasetçiler de maaşlı elemanlarınız değil”

Güney Asya seyahatinden dönüşte TÜSİAD yöneticilerinin açıklamaları hakkında değerlendirmelerde bulunmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü AK Parti Meclis Grubu’nda “patronlar kulübü”ne sert eleştiriler yöneltti.

Erdoğan, “Türkiye sizin tapulu mülkünüz, millet sizin personeliniz, siyasetçiler de maaşlı elemanlarınız değildir. Eski Türkiye’nin karanlık ve kaotik ikliminde senelerce borunuzu öttürmüş olabilirsiniz. Hukukun kapsama alanı dışında tutulduğunuz eski Türkiye’yi özlüyor da olabilirsiniz ama yeni Türkiye’de haddinizi bileceksiniz. İşadamı derneğiyseniz işadamı derneği gibi davranmayı öğreneceksiniz. Milleti kışkırtmayacak, devletin kurumlarını provoke etmeyecek, yargıyı baskı altına almaya kalkışmayacaksınız. Mesele hesap vermekse TÜSİAD'ın yarım yüzyıldan fazladır sebep olduğu siyasi, sosyal, ekonomik maliyetlerin hesap vermesiyle işe başlanmalı” dedi.

TÜSİAD YİK ve Yönetim Kurulu Başkanları ne demişti?

TÜSİAD’ın 13 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirdiği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, özellikle hukuk devleti demokratik standartlara vurgu yaparak son dönemdeki siyasi görünümlü yargılamalara dair kamuoyunda oluşan soru işaretlerine dikkat çekmişti.

TÜSİAD Başkanı, “Hukukun üstünlüğünü, hemen ve tam olarak tesis etmeden ne ekonomide ne toplumda ne iç ne de dış politikadaki sorunlar çözülebilir. Hukukun üstünlüğünü tesis edersek, tüm sorunlarımızı konuşarak, ortak akılla çözebiliriz. 10 küsur sene önceki olaylara, şimdi yeni soruşturmalar açılıyor. Tutuklu milletvekillerine, siyasi parti liderlerine ve belediye başkanlarına sürekli yenileri ekleniyor. İster seçimle ister atamayla gelen kamu görevlilerinin görevlerinden alınmasının, yeni örneklerine şahit oluyoruz. Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, galiba artık şirket kurmaktan daha kolay” demişti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Başkanı Ömer Aras ise Bolu Kartalkaya’da meydana gelen yangın üzerinden Türkiye’de güven bunalımı yaşandığını dile getirerek “Yangın çıkabilir ama 78 kişi ölmez. Ölüyorsa nedeni usulüne uygun yapılmayan binalar ve denetimsizliktir. Çöken bir sistemdir. Bu sistemin nasıl düzeleceği çok net bellidir. Sistemin kendi kendini düzeltme mekanizması olmalıdır. Sorumlular görevden ayrılmalı, hesap vermeli ve yerlerine yetkin kişiler gelmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

TÜSİAD dünkü açıklamasında da geri adım atmadı

AK Parti, MHP ve hükümetten gelen tepkiler sonrası dün (18 Şubat) yeni bir açıklama yayınlayan TÜSİAD “bağımsız ve tarafsız şekilde, ülkemizin refahı ve kalkınmasına katkı sağlayacak konuları” gündeme aldıklarını söyleyerek kurum yöneticilerinin sözlerinin arkasında durduğu mesajını verdi.

Açıklamada, “Türkiye’nin dünyadaki rekabet gücünün yükselmesine katkı sağlıyor; uluslararası iş dünyasındaki temsil gücümüz ile ülkemizin yüksek menfaatleri doğrultusunda çalışıyoruz. Kamuoyunda derneğimize yöneltilen eleştiriler dahil her konunun dile getirilmesi, Türkiye’de tartışma ve demokrasi kültürünün zenginliği olarak görülmelidir” denerek “Ekonomik kalkınmayı ancak insan hakları temelli, katılımcı demokrasi ilkesini benimsemiş bir hukuk devleti ile kalıcı hale” getirebileceğinin altı çizildi.

Forum

XS
SM
MD
LG