Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantılarına katılmak üzere ABD'ye gelen Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Pennsylvania'daki bir mühimmat fabrikasını ziyaret etti.
Zelenski'nin New York'taki BM Genel Kurulu oturumlarına katılmak üzere ABD'ye yaptığı ziyaret, Washington'un Ukrayna için 375 milyon dolarlık askeri yardım paketi hazırlama çabaları ile aynı zamana rastlıyor. Kiev’in askeri operasyonları için aylardır daha küçük paketler sağlanmasına yönelik bir eğilim bulunuyordu.
Zelenski’nin, 26 Eylül’de yapılması planlanan toplantılarda Başkan Joe Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savaşında “zafer planını” sunması bekleniyor.
Zelenski, ayrıca ABD'nin Doğu Avrupalı müttefikine yaptığı yardımları para israfı olarak nitelendiren ve Ukrayna'nın kazanmasını istediğini söylemeyi reddeden Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump ile de görüşmeyi umuyor. Trump, Zelenski ile muhtemelen bu hafta görüşeceğini söylemişti ancak henüz bir tarih açıklanmadı.
Zelenski, uzun süredir Scranton, Pennsylvania'daki fabrikada üretilen 155 milimetrelik top mermileri dahil olmak üzere silah yetersizliğinden şikayet ediyordu. Rusya kritik kış ayları öncesinde Ukrayna'nın enerji altyapısını vurdukça bu endişeler daha da aciliyet kazandı.
İki Amerikalı yetkili, bu hafta açıklanması beklenen yardım paketinin devriye botları, yüksek hareket kabiliyetli topçu roket sistemleri (HIMARS) için ek mühimmat, 155 ve 105 milimetrelik topçu mühimmatı, yedek parçalar ve diğer silahları içerdiğini söylemişti.
Yetkililer, paketin içeriğinin ve boyutunun Biden'ın beklenen imzasından önce ilerleyen günlerde değişebileceğini belirtiyor.
Zelenski, Pazar günü ülkesinin Rus güçlerine karşı verdiği mücadelede en kritik ihtiyaç duyulan mühimmatlardan birini üreten Pennsylvania'daki mühimmat fabrikasını ziyaret etti.
Scranton'daki Ordu Mühimmat Fabrikası ülkede 155 milimetre top mermisi üreten az sayıdaki tesisten biri. Bu mermiler, çeşitli açılardan ateş edebilen uzun namlulu obüs sistemlerinde kullanılıyor. Obüsler 24 kilometre ila 32 kilometre uzaklıktaki hedefleri vurabiliyor. Bu silahların kara kuvvetleri tarafından düşman hedeflerini korunaklı bir mesafeden vurmak için oldukça değerli olduğu belirtiliyor.
Rusya ile savaşta Ukrayna bir ara günde 6 ila 8 bin arasında 155 milimetrelik mermi ateşliyordu. Bu oran ABD stoklarını tüketmeye başlamış ve Tayvan'a yönelik olası bir çatışma gibi başka bir büyük konvansiyonel savaşın patlak vermesi halinde eldeki seviyenin ABD askeri ihtiyaçlarını karşılamaya yetmeyeceği endişesine yol açmıştı.
ABD, buna karşılık üretim hatlarını yeniden başlatmak için yatırım yaptı. ABD’de şu anda ayda 40 binden fazla 155 milimetre mermi üretiliyor ve ayda 100 bin mermiye ulaşılması planlanıyor.
Ukrayna şu ana kadar ABD'den 3 milyondan fazla 155 milimetrelik top mermisi aldı.
Savaş üçüncü yılında devam ederken Zelenski, ABD'den Rusya'nın daha iç kesimlerini vurabilmek amacıyla daha uzun menzilli füze sistemlerini kullanma izni istiyor.
Pentagon ya da Beyaz Saray şu ana kadar bu kısıtlamaları gevşetmeye ikna olmadı. Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın halen Ukrayna üretimi insansız hava araçlarıyla Moskova'yı vurabildiğini ve ABD yapımı bir füzenin Rusya'nın başkentini vurma potansiyelinin stratejik sonuçları konusunda tereddütler bulunduğunu vurguladı.
Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın uzun menzilli silahları kullanmasına izin vermeleri halinde ABD ve NATO müttefikleriyle “savaşa girecekleri” uyarısında bulunmuştu.
Forum