Erişilebilirlik

Ukrayna Yeni Önlemler Alıyor


Ukrayna Kırım'da Referanduma Karşı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Ukrayna Kırım'da Referanduma Karşı

Ukrayna'da geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov, Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasıyla ilgili 16 Mart'ta yapılması planlanan referandumu iptal eden bir kararname imzaladı

Oleksandr Turçinov, referandumu "maskararlık" diye tanımladı ve gerçekte arkasında Rus askerlerinin olduğunu savundu. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini koruyacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Turçinov, Kırım'daki özerk parlamentoyu dağıtmak için de işlemlere başlayacaklarını belirtti.

Geçici Başbakan Arseniy Yatsenyuk da "uygar dünyada hiç kimsenin" Kırım'daki referandumun sonuçlarını tanımayacağını savundu.

Ukrayna'daki yönetimin yanı sıra Amerika ve Avrupa'da referandumun hukuk dışı olacağını açıklamıştı.

Ancak Kırımlı Rus yetkililer, referandumu yapmakta kararlı. Kırım Seçim Komisyonu Başkanı Mikail Malişev, referandumun 16 Mart tarihinde yapılacağını ve Kiev hükümetinin süreci raydan çıkaramayacağını söyledi.

Rusya yanlıları Kırım Parlamentosu önünde toplanırken siyasetçiler, Ukrayna’dan ayrılma ve Rusya Federasyonu’na katılma kararı aldı. Kırımlılar, 16 Mart’ta yapılacak referendum tercihlerini ortaya koyacak.

Sergey Tsekov Kırım Parlamentosu üyesi: “Bu karar, uzun zamandır parçası olduğumuz anavatanımızla yeniden birleşmek anlamına geliyor. Rusya Federasyonu’na katıldık. Kırım halkının büyük çoğunluğunun bunu memnunlukla karşılayacağından ve karara destek vereceğinden eminim.”

Parlamentonun kararı, geçen hafta Rus olduğuna inanılan güçlerin kontrolu altına giren Kırım’da krizin ciddi bir tırmanışa geçtiğinin işareti. Moskova da Kırım’ın Rusya’ya katılma sürecini hızlandırmak için adımlar atıyor.

Dün Simferopol’de (Akmescit) alınan karar, Kiev tarafından kınandı. Özerk cumhuriyet olan Kırım, Ukrayna’ya bağlı ve özel statüye sahip.

Kırım’da Ruslar dışındaki azınlık ise gelişmeleri kaygıyla izliyor. Yarımadada yaşayan Tatarlar, sadece referandumun değil, mevcut parlamentonun da yasallığını sorguluyor.

Abdurrahman Egiz Kırımlı Tatar bir siyasetçi: “Silahlı kişilerin baskısı altında, yasal geçerlilikten yoksun karar alan bu hükümeti tanımıyoruz. Böyle bir durum, dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez. Bu hükümeti tanımamız mümkün değil.”

Ancak parlamento kararına karşı çıkanlar, hem siyasi olarak bölgedeki etnik Rus çoğunluk karşısında azınlık durumundalar, hem de Rusya yanlılarına bağlı askerlerin varlığı karşısında güçsüzler.
XS
SM
MD
LG