Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütü Gerginliği Tırmanıyor


Uluslararası Af Örgütü, Brüksel'de Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan Üst Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı'nın da gündemindeydi.
Uluslararası Af Örgütü, Brüksel'de Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yapılan Üst Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı'nın da gündemindeydi.

Uluslararası Af Örgütü, Türkiye’deki yerel yöneticilerinin tutuklanmasını Avrupa Birliği gündemine taşıdı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye’nin Uluslararası Af Örgütü’yle bir sorunu olmadığını, sorunun şahısla ilgili olduğunu söyledi

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’in katılımıyla gerçekleşen Üst Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı öncesinde Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Salil Shetty ile bir araya geldi.

Mogherini, Türkiye’de tutuklanan Uluslararası Af Örgütü yöneticilerinin ana gündem maddesini oluşturduğu toplantı sonrasında, “İnsan hakları savunucularının çalışmalarını destekleme konusunda Avrupa Birliği’ne her zaman güvenebilirsiniz” mesajı verdi.

Uluslararası Af Örgütü’nün, Avrupa Birliği kurumlarının ana binalarının hemen yakınında gösteri düzenlediği sırada yapılan görüşmeye ilişkin açıklama yapan Shetty de örgütün yerel yöneticileri olan İdil Eser ve Taner Kılıç’ın tutuklanmasının Türkiye’deki insan hakları krizinde kademe atlandığı anlamına geldiğini belirterek, “Avrupa Birliği, Türkiye’nin kesinlikle kırmızı bir çizgiyi geçtiğini ve bunun ilişkilerin yeniden ayarlanmasını gerektirdiğini açıkça belirtmeli” dedi.

Shetty, Uluslararası Af Örgütü’nün talebi üzerine gerçekleşen görüşmede Avrupa Birliği’ne, “Ankara’nın eylemlerine artık hoşgörü gösterilmemeli” mesajını iletti. Darbe girişiminin soru soran ya da tartışma başlatan herkesi hapsetmenin bahanesi haline geldiğini kaydeden Shetty, “Sınır tamamen aşılmış durumda” dedi. Shetty, Avrupa Birliği’nden hemen harekete geçmesini talep etti.

Uluslararası Af Örgütü konusu Siyasi Diyalog Toplantısı’nda ve sonrasında da gündemdeydi. Toplantı sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında bir soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin ne Uluslararası Af Örgütü ne de başka sivil toplum kuruluşuyla bir sorunu olmadığını belirtti. Çavuşoğlu, Uluslararası Af Örgütü’nün bugüne kadar Türkiye’de özgürce faaliyetlerini yürüttüğünün altını çizerek, bu tür örgütlerin herkesle görüşebileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu şunları söyledi: “Görüşmek başka bir şey, o örgütün mensubu olmak başka bir şey. Bu örgütün başındaki Taner Kılıç, darbe girişiminde bulunan FETÖ'nün, FETÖ üyelerinin kullandığı ByLock programını kullanmış telefonunda ve buradan da FETÖ’nün yurtdışındaki üyeleriyle, üst düzey yöneticileriyle görüşme yapmış. Şimdi bu şahsın işlediği suç, Uluslararası Af Örgütü’nü bağlamaz ki. Bunun tutuklanması, Türkiye’nin Uluslararası Af Örgütü’ne karşı olduğu anlamına gelmez, şahısla ilgilidir bu.”

Çavuşoğlu, “FETÖ, tıpkı kurumlara, bakanlıklara yaptığı gibi Uluslararası Af Örgütü Türkiye’yi de ele geçirmiş, şimdi burada tedbir almayacağız da ne yapacağız?” dedi.

Mogherini ise Uluslararası Af Örgütü’nün saygınlığının altını çizerek Siyasi Diyalog Toplantısı öncesindeki görüşünü yineledi.

XS
SM
MD
LG