Erişilebilirlik

UNICEF: “2024 tarihimizdeki en kötü yıllardan biri oldu”


UNICEF açıklamasına göre, 47,2 milyon çocuk çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edildi.
UNICEF açıklamasına göre, 47,2 milyon çocuk çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2024 yılında dünyada yaşanan silahlı çatışmaların çocuklar üzerindeki olumsuz ve yıkıcı etkisinin rekor seviyelere ulaştığını açıkladı.

UNICEF, ellerindeki en son veriler ve küresel eğilimlere dayanan analizlere göre, 2024 yılının çocuklar için UNICEF tarihindeki en kötü yıllardan biri olarak kayıtlara geçtiğini belirtti. UNICEF, 2024 yılında her zamankinden daha fazla çocuğun da çatışma ve şiddet nedeniyle zorla yerinden edildiğini kaydetti.

“47,2 milyon çocuk çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edildi”

UNICEF 2024 yılıyla ilgili yaptığı değerlendirmede, bu yıl yaşanan silahlı çatışmalardan etkilenen rekor sayıda çocuğun, öldürülme, yaralanma, okula gidememe, hayati aşılardan mahrum kalma ve yetersiz beslenme gibi sorunlarla baş etmek zorunda kaldığını vurguladı.


Yetkililer, günümüzde İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek sayıda çatışmanın yaşandığını belirterek “Dünya genelinde 473 milyondan fazla çocuk silahlı çatışmalardan etkilenen bölgelerde yaşıyor. Dünyada silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşayan çocuklarının oranı, 90'lı yıllarda yaklaşık yüzde 10 iken bugün neredeyse yüzde 19'a çıkarak iki katına yükseldi. 2023 yılı sonu itibariyle 47,2 milyon çocuk, çatışma ve şiddet nedeniyle yerinden edildi” dedi.

“Mülteci ve yerinden edilenlerin çoğunluğunu çocuklar oluşturuyor”

UNICEF, 2024 yılında Haiti, Lübnan, Myanmar, Filistin ve Sudan da dâhil olmak üzere çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle daha fazla çocuğun yerinden edildiğini belirtti. Çocukların, mülteci nüfusunun yaklaşık yüzde 40'ını ve kendi ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin de yüzde 49'unu oluşturduğu kaydedildi.

UNICEF İcra Direktörü Catherine Russell, 2024 yılının UNICEF tarihinde çatışmalardan etkilenen çocuklar açısından hem etkilenen çocuk sayısı hem de yaşamları üzerindeki etki düzeyi bakımından kayıtlara geçen en kötü yıllardan biri olduğunu ifade etti.

Gazze'de çocuklar
Gazze'de çocuklar

UNICEF’in son verilerine göre, 2023 yılında BM, 22 bin 557 çocuğa yönelik 32 bin 990 ağır ihlal tespit etti. Bu sayının BM Güvenlik Konseyi'nin zorunlu denetiminin başlamasından bu yana görülen en yüksek sayı olduğu kaydedildi.

UNICEF’in 2024 yılı değerlendirmesine göre:

- Gazze'de binlerce çocuk ya öldürüldü ya da yaralandı. BM, 2024'ün ilk 9 ayında Ukrayna’da 2023'ün tamamından daha fazla çocuk kaybının yaşandığını doğruladı.

- Kadın ve kız çocuklarının durumu özellikle endişe verici. Çatışma ortamlarında tecavüz ve cinsel şiddete ilişkin raporlar artıyor.

- Haiti'de bu yıl çocuklara yönelik cinsel şiddet olaylarında yüzde binlik bir artış kaydedildi.

- Silahlı çatışmaların ortasında kalan engelli çocuklar orantısız bir şekilde şiddete ve hak ihlallerine maruz kalıyor.

- Silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelerde eğitim ciddi şekilde kesintiye uğradı. Çatışmalardan etkilenen ülkelerde 52 milyondan fazla çocuğun okula gitmediği tahmin ediliyor.

- Gazze ve Sudan'daki çocukların önemli bir kısmı bir yıldan fazla bir süre okula gidemiyor.

- Ukrayna, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Suriye’deki okullar hasar gördü, yıkıldı. Milyonlarca çocuk öğrenime erişemedi. Eğitim altyapısının tahrip edilmesi ve güvensizlik, bu bölgelerdeki çocukların eğitimi için zaten vahim olan şartları daha da kötüleştirdi.

- Silahlı çatışmaların yaşandığı bölgelerdeki çocuklar arasında yetersiz beslenme de endişe verici seviyelere yükseldi.

Forum

XS
SM
MD
LG