Erişilebilirlik

Venezuela’da doktorların yüzde 40’ı ülkeyi terk etti


Venezuela'da hastanelerin çoğu sorunlarla boğuşuyor ve yeterli hizmet sunamıyor.
Venezuela'da hastanelerin çoğu sorunlarla boğuşuyor ve yeterli hizmet sunamıyor.

Venezuela Tıp Akademisi verilerine göre, kriz döneminde ülkeyi terk eden doktorların oranı yüzde 40’a ulaştı. Ulusal Tıp Akademisi Başkanı Huníades Urbina, kriz öncesi yaklaşık 60 bin olan doktorlardan 24 bininin, çeşitli nedenlerle göç ettiğini kaydediyor.

Benzer bir durumun hemşireler için de geçerli olduğuna dikkat çeken Urbina, başta düşük maaşlar olmak üzere çeşitli nedenlerle hemşirelerin yüzde 70’inin kamu kurumlarından ayrıldığını ve önemli bir kısmının başka bir ülkeye göç ettiğini belirtiyor.

Urbin’nın açıklamasına göre, düşük maaşlar, güvenlik sorunu, mesleğini icra etmede yaşanan zorluklar gibi sebeplerden dolayı eskiden 5-6 doktorun bulunduğu servislerde bugün 1-2 doktor kalmış durumda. Ayrıca teşhis ve tedavi merkezleri olması gereken hastanelerde bugün itibarıyla tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) cihazlarının yüzde 80’i çalışmıyor.

Başkent Caracas'ta bir hastane.
Başkent Caracas'ta bir hastane.

Yetersiz sağlık personeli sorununa, kriz sürecinde kamuya ait sağlık merkezlerinde ekip ve ekipmanların bakımının ve modernizasyonunun yapılmaması, sağlığa ayrılan bütçede gidilen sert kesintiler gibi başlıklar da eklenince sağlık merkezlerinin önemli bir kısmı halkın ihtiyaçlarına yanıt vermekte zorlanıyor.

“Sağlık sektöründe dolaylı özelleştirme”

Venezuela Doktorlar Birliği adlı sivil toplum örgütü başkanı Jaime Lorenzo, devlet hastanelerinde, hastalığın teşhis ve tedavisi için gerekli ekip ve donanımlardan temizlik malzemelerine, ameliyat için gerekli ilaçlardan klimaların çalışmamasına kadar acil çözüm bekleyen çok sayıda sorun olduğunu, örneğin ülkedeki ameliyathanelerin yüzde 50’sinin hizmet veremediğini kaydediyor.

VOA Türkçe’ye konuşan Lorenzo, “Hastalar hastalıklarının teşhisi ya da tedavisi için özel kliniklere gitmek zorunda kalıyor. Örneğin devlet hastanelerine giden bir hasta, tomografi için özel bir kliniğe ödeme yapmak, ameliyat olacaksa ameliyat malzemelerini, hastaysa ilaçlarını kendisi almak durumunda kalıyor. Bu durum aslında sağlık hizmetlerinin dolaylı olarak özelleştirilmesi. Bu süreçten en çok etkilenenlerin başındaysa kronik hastalıkları olan yaşlılar geliyor. Kriz sürecinde ekonomik durumu zayıflayan çok sayıda hasta, sağlığa erişimde ciddi zorluklar yaşıyor” diye kaydetti.

Venezuela’da çeşitli üniversitelerin ortak gerçekleştirdiği yaşam kalitesi (Encovi) araştırmasına göre, halkın yüzde 90’ından fazlasının sağlık sorunları için özel hastane ve kliniklere gidecek yeterli mali gücünün bulunmadığına dikkat çeken Lorenzo, kamuya ait sağlık merkezlerinin de özellikle yoksullar için bir alternatif olmaktan çıkmaya başlamasının halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Forum

XS
SM
MD
LG