CARACAS- Türkiye’nin son yıllarda ilişkilerinin en hızlı ilerlediği Latin Amerika ülkesi olan Venezuela ile imzalanan karşılıklı yatırımların teşviki ve korunması anlaşmasının ardından, ikili ticaretin hızlı bir şekilde artması bekleniyor.
2017’de Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’nun Türkiye ziyaretiyle artmaya başlayan Venezuela- Türkiye ilişkileri, ekonomik olarak iki ülke arasında ulaşılabilecek en yüksek düzeylerden birine erişmeye oldukça yakın.
İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması, ticareti geliştirme anlaşması ve çifte vergilerin kaldırılmasıyla, 2019 yılında yaklaşık 150 milyon dolar olan ticaret hacmi, geçen yıl 1,1 milyar dolara ulaşmıştı. Uzmanlar geçen hafta imzalanan karşılıklı yatırımların devlet güvencesi altına alınmasının ardından, ikili ticaret hacminin kısa süre içinde 3 milyar dolar, orta vadedeyse 5 milyar dolar hedefine ulaşmasının daha olası olduğunu kaydediyor.
Venezuela basınında imzalanan anlaşmada daha çok enerji, turizm, tarım, savunma, finans ve kültür başlıkları öne çıkarılıyor ancak anlaşmanın bilimden güvenliğe, ticaretten tarıma kadar çok sayıda sektörü kapsadığı belirtiliyor.
Anlaşmaların yaşama geçirilebilmesi için tamamlanması gereken yasal prosedürlerin, özellikle Türkiye tarafında zaman alabileceği ifade ediliyor.
Geçen yıl Venezuela ile yapılanı toplam ticaretin yüzde 54’ünün yani 595 milyon dolarının Türkiye’nin yaptığı hurda ithalatı olması dikkat çekiyor. Güney Amerika ülkesinin Türkiye’den yaptığı ithalatın yüzde 70’ini hububat, un, nişasta, değirmencilik ürünleri, buğday glüteni, kakao ve mamulleri gibi gıda ürünleri oluşturuyor.
İki ülke arasındaki ilişkileri takip eden uzmanlar, bu imzanın ardından ilişkilerde bir sıçrama yaşanabileceğini ve özellikle Türk yatırımcıların Venezuela’nın potansiyel olarak güçlü olduğu enerji, tarım ve hayvancılık gibi alanlarda yatırım yaparak, Venezuela’da üreteceği ürünleri iç pazara, Türkiye’ye ve diğer Latin Amerika ülkelerine ihraç edebileceğini söylüyor.
“Venezuela’da üretim yapmak çeşitli zorlukları barındırıyor”
Venezuela Merkez Üniversitesi’nden uluslararası ilişkiler uzmanı ve ekonomist Luis Angarita iki ülke devlet başkanlarının yakın ilişkilerinin ikili ilişkilere de yansıdığını ve Türkiye’nin iktidardaki uluslararası yaptırım uygulanan Nicolas Maduro hükümetine verdiği desteğin, iktidar için ekonomik ve siyasi açıdan oldukça değerli olduğunu kaydediyor.
Venezuela’nın Türkiye’ye daha çok hurda, demir, alüminyum, çelik ve bazı petrol ürünleri ihraç ettiğini belirten ekonomist, Türkiye’den de özellikle 2020 sonrası gıda ithalatının arttığını söyledi.
Yabancı yatırımcılar için Venezuela’da üretim yapmanın çeşitli zorlukları barındırdığını kaydeden Angarita, “Sürekli devalüasyon sorunu fiyatlara da istikrarsızlık olarak yansıyor. Bugün Venezuela’da üretilen çok sayıda ürün, hem iç pazarda hem de dışarıda rekabet etmekte zorlanıyor” dedi.
Uzmanlar, Güney Amerika ülkesinde elektrik, su ve iletişim gibi hizmetlerde yaşanan kronik kesintiler, güvenlik problemi, akaryakıt sorunu, finansal kısıtlamar ve yolların durumu gibi çok sayıda faktörün üretim sürecini zorlaştırırken maliyetleri de arttırdığını belirtiyor.
Forum