Erişilebilirlik

Venezuela’da Halk Önlemleri Ciddiye Alıyor


Son altı yıldır yaşadığı ekonomik küçülmeyle yakın tarihin en ağır krizini yaşayan ve son beş yılda 5 milyondan fazla göç veren Venezuela’da ilk virüs vakaları 13 Mart Cuma günü tespit edildi. Hükümet aynı gün olağanüstü hal ilan ederek okulları ve her türlü toplu etkinliği ertelemek, toplu taşımalarda maske kullanımını zorunlu hale getirmek, gıda ve sağlık sektörleri dışında faaliyet gösteren tüm iş yerlerini kapatmak gibi bir dizi acil önlem açıkladı.

Hastalığın üçüncü gününde vakaların görüldüğü 7 eyalette, ertesi gün de bütün ülkede karantina kararı alındığında Venezuela’daki vaka sayısı 33’e ulaşmıştı ve henüz bir ölüm yaşanmamıştı. Venezuela, komşularına nazaran salgına biraz daha geç maruz kalmış olsa da 17 Mart’ta Latin Amerika’da karantina kararı alan ilk ülke olması bakımından dikkat çekiyordu.

Kapı kapı yemek dağıtıldı

Virüsün yayılmasını önlemek için alınan tedbirler arasında milyonlarca kişiye kapı kapı yiyecek dağıtımı ve sağlık ekiplerinin virüs şüphesi taşıyan hastaların muayenesini kendi evlerinde yapması da var.

Türkiye’den üç gün sonra ilk vakanın görüldüğü Venezuela’da bugüne kadar tespit edilen toplam 189 vakadan 9’u yaşamını yitirirken, hastaların %58’i yani 110’u iyileşti. Bugün itibariyle virüs tedavisi gören hasta sayısı sadece 70 olarak açıklandı.

30 bin sağlık çalışanı göç etmişti

Tıbbi malzeme, ilaç, temizlik malzemesi ve personel sıkıntısı yaşanan Venezuela hastanelerinden 30 bin sağlık görevlisi de göç etmişti.

Ancak önleyici tedbirlerin şimdilik virüsün yayılma hızını düşürerek hastalığın teşhis ve tedavi olanaklarını arttırdığı yorumu yapılıyor.

Venezuela 1 milyona düşen 6 bin 873 test sayısıyla Latin Amerika’da kişi başı en fazla test uygulayan ülke ve devlet test sonuçları pozitif çıkan hastaların her türlü tedavi masrafını üstleniyor.

Hastalığın kontrol altında tutulmasında Venezuelalılar’ın evde kalma kurallarına uymasının da etkisine vurgu yapılıyor.

Venezuelalılar son yıllarda su, elektrik, ulaşım, sağlık gibi en temel hizmetlere bile erişimin sorunlu olduğu ülkede, ürün ve ilaç kıtlığından yüksek enflasyona kadar hemen her türlü ekonomik, sosyal ve siyasi sorunu tecrübe etti.

Uzmanlara göre bu durum, Venezuelalılar’ın Corona günlerinde hayatta kalmanın en doğru ve etkili yolunun karantina kurallarına uymak olduğunu anlamalarını sağladı.

Ancak birkaç gün önce bir ay daha uzatıldığı açıklanan karantinanın sürdürülebilirliği noktasında iki temel sorun yaşanıyor. Birincisi ana geliri petrol ihracatı olan hükümetin, petrol fiyatlarının üretim maliyetinin neredeyse yarısına düşmesiyle birlikte karantina koşullarını finanse etmekte zorlanacak olması. Diğeriyse başta kayıt dışı ekonomiden geçinen 7 milyon kişi olmak üzere toplumun önemli bir kesiminin birikimleri tükendiği için sokağa çıkmaya başlamaları.

XS
SM
MD
LG