Erişilebilirlik

Veteriner hekimler sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınmak istiyor


Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapan veteriner hekimler, en önemli sorunlarının şiddet olduğunu söylüyor.
Türkiye genelinde iş bırakma eylemi yapan veteriner hekimler, en önemli sorunlarının şiddet olduğunu söylüyor.

Sağlık çalışanlarından sonra veteriner hekimler de şiddete karşı eylem yaptı. Türkiye genelinde iş bırakan veteriner hekimler, sağlıkta şiddet yasası kapsamına alınmak istiyor. VOA Türkçe’ye konuşan veteriner hekimler, en önemli sorunlarının şiddet olduğunu söyledi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve 56 veteriner hekim odasının aldığı karar doğrultusunda, veteriner hekimler Türkiye genelinde bugün iş bıraktı.

Diyarbakır’da eyleme katılan veteriner hekimler Dağkapı Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması yaptı. Ellerinde tepkilerinin ve taleplerinin yazılı olduğu dövizler taşıyan veteriner hekimler adına Düriye Yalçın Erkek konuştu.

Diyarbakır’da eyleme katılan veteriner hekimler Dağkapı Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması yaptı.
Diyarbakır’da eyleme katılan veteriner hekimler Dağkapı Meydanı’nda toplanarak basın açıklaması yaptı.

Yalçın Erkek, veteriner hekimleri kendi çıkarları önünde risk görenlerin şiddete başvurduğunu belirterek, yaşananların geçmişten başlayan ve bugün artık dayanılmaz hale gelen bir süreç olduğunu vurguladı.

Erkek, kamu adına gıda denetimi yapan, çalıştığı kurumun eksiklerinden sorumlu tutulan belediyede çalışan, kar kaygısıyla işletme veya hayvan sahiplerinin, halk sağlığına zararlı olan hayvansal ürünler için “tüketilemez” kararı veren işletmelerin, mesleğinin gerektirdiği tüm bilimsel mesleki tedaviyi uygulanmasına rağmen tedaviyi beğenmeyen hasta yakınlarının, emeğinin karşılığı olan ücreti isteyen veteriner hekimlerin şiddete maruz kalabildiğine işaret ederek kadın meslektaşlarının tacize bile uğradığını söyledi.

Veteriner hekimlerin, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Sağlık Hizmetleri Sınıfı’na alınmadığını ifade eden Yalçın Erkek, “Dünyayı bekleyen pandemiler, gıda krizi ve iklim krizi gibi sorunlar başta olmak üzere, risklerin bertaraf edilmesi, ülkemizin bu süreçleri en az zararla atlatması için alınacak tedbirlerin en başında, bu görevleri yapan veteriner hekimlerin can güvenliğinin ve iş güvencesi ile birlikte kamuda veteriner hekimlik otoritesinin güçlendirilmesi ve özlük haklarının iade edilmesi bulunmaktadır. Ancak, bizler linç ediliyor, darp ediliyor, daha ötesi öldürülüyoruz ve bizlerle birlikte aslında halk sağlığı da ölüyor” dedi.

Diyarbakırlı veteriner hekimler şiddete karşı eylem yaptı.
Diyarbakırlı veteriner hekimler şiddete karşı eylem yaptı.

Veteriner hekimler şiddete maruz kalmaktan şikayetçi

Açıklamanın ardından VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan veteriner hekimler de en önemli sorunlarının şiddet olduğunu dile getirdi.

Veteriner Hekim Zeynep Duman İpek, sağlık çalışanı sınıfına alınmak istediklerini söyledi. Sözlü, bazen de fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirten Duman İpek, “Hiçbir şekilde bizim bir koruma kalkanımız yok. Çalıştığımız bölgeler sıkıntılı. Olası herhangi bir fiziki şiddette beni koruyacak hiç kimse orada yok” diye konuştu.

Veteriner Hekim Ramazan Uçan, ağır çalışma koşullarıyla birlikte şiddetle yüz yüze geldiklerini söyledi. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını savunan Uçan, “Güncel çalışma şartlarımız zor. Bazen sözlü bazen fiziki şiddete maruz kalıyoruz. Fiziksel şiddete maruz kalan arkadaşlarımız oluyor. Yani biz bunlardan artık bıktık. Şiddet gören arkadaşlar şikayette bulunduklarında hiç kimse uğraşamıyor. Bir iki saat gözaltında kaldıktan sonra serbest bırakılıyorlar, yaptıkları yanlarına kar kalıyor. Biz buna karşıyız. Biz de sağlıkta şiddet yasasına ve sağlık grubunda yer almak istiyoruz. Ona göre koşullarımızın düzeltilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Veteriner Hekim Osman Koçak da, en önemli sorunlarının şiddet olduğunu dile getirdi. Yasalar kapsamında sağlık çalışanı olarak yer almak istediklerini ifade eden Koçak, şunları söyledi: “Hep sahadayız, köy köy geziyoruz. Yıpranma payına ihtiyacımız var. Sağlık çalışanı olarak sağlık grubunda yer almamamız bizi oldukça üzüyor. Biz veteriner hekimler olarak sahada çalışırken bir olumsuz durum olduğu zaman, hayvan sahiplerinin sorgulamadan hayvan ölüm sebebini direkt veteriner hekimi suçluyor. Onu suçlayarak şiddet uygulayabiliyorlar. Yani dayak da oluyor. Hatta ölüme kadar giden olaylar oldu.”

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG