Erişilebilirlik

Wikileaks Belgelerinin Yankıları Türkiye’de Devam Ediyor


Wikileaks Belgelerinin Yankıları Türkiye’de Devam Ediyor
Wikileaks Belgelerinin Yankıları Türkiye’de Devam Ediyor

Wikileaks’in açıkladığı belgelerin yankıları tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de devam ediyor. Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'ne katılmak üzere Kazakistan'a hareketinden önce Wikileaks'te yayınlanan iddialarla ilgili soruları yanıtladı. Gül, ''Wikileaks belgelerinin bazıları doğru, bazıları yanlış değerlendirme olabilir, görmek lazım'' dedi.

Wikileaks’in açıkladığı belgelere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Wikileaks’in eteklerindeki taşın dökülmesini bekliyoruz. Ondan sonra da değerlendirmesini yapar, gerekli açıklamaları yaparız" yönündeki temkinli yaklaşımını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de sürdürdü. Gül, düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, Wikileaks belgelerinde kendisi ve Başbakan arasında bir çekişme olduğu yönündeki açıklamaları nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Gül,belgeler siyasi istikararı ve kadim dostlukları bozamaz dediyse de uzun dönemde bunların güvensizliğe neden olacağını da vurguladı. Cumhurbaşkanı, kendisine ve hükümete yönelik eleştirilere, ABD’yi eleştirerek cevap verdi. Gül, gizli belgelerinin basına sızması bir ülkenin düşünmesi gereken bir konudur dedi.

Wikileaks’e bir cevap da Milli Savunma Bakanlığın’dan geldi. Milli Savunma Bakanlığı yazılı bir açıklama yaparak Wikileaks’te bulunan Türkiye’nin İran’a silah satıtığı yönündeki iddiaları yalanladı. Açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı veya Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu İran'a silah, mühimmat ve ürettiği diğer ürünlerden hiçbirini satmamıştır denildi. Ayrıca Türkiye’nin BM ve NATO üyesi olduğu hatırlatılarak, bu kurumlara taahhüt edilen kriterlerin dışına çıkılmayacağı da vurgulandı.

Muhalafet partileri de Wikileaks belgelerine tepki verdi. Meclis grup toplantısında konuşan MHP lideri Devlet Bahçeli, yabancı bir ülkedeki internet sitesine dayanarak hüküm vermeyeceklerini belirtti. Bahçeli "Meselenin bizim açımızdan asıl önemli olan tarafı öncelikle ülkemizle ilgili olan kısmıdır. Özellikle Başbakan Erdoğan'la birlikte bazı AK Parti'li yönetici ve bakanlara yönelik açıklamalar, ibareler, teşhis ve görüşler çok dikkat çekicidir. Parti olarak, yabancı bir ülkedeki internet sitesine dayanarak ve sağladığı bilgilere bel bağlayarak AK Parti hakkında hüküm veremeyiz ve iç politikamızın malzemesi olarak kullanmayız. Bu en başta bizim ilkelerimiz açısından doğru ve hakkaniyetli bir tutum olmayacaktır. Ancak milletimiz tarafından kamuoyuna sızan bilgilerin ne kadar doğru olduğu ve iddiaların içeriğinin gerçekleri yansıtıp yansıtmadığı hususu önemli bir hal almıştır. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin konuyla ilgili tatmin edici ve inandırıcı açıklamalarına ihtiyaç vardır ve milletimiz bunun bir an önce olmasını beklemektedir” dedi.

Ana muhalefet partisi CHP ise WikiLeaks'in açıkladığı bazı belgelerin takipçisi olacağını açıkladı. CHP Sözcüsü Süheyl Batum, CHP bünyesinde bir ekip oluşturacaklarını duyururken, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş de WikiLeaks belgelerinin kendilerini şaşırtmadıklarını belirtti ve bu olay da ABD’nin rolünü merak ettiklerini vurguladı.

Türkiye ile ilgili yaklaşık 8 bin belge bulunan Wikileaks dosyaları Türkiye’de tartışma yaratmaya devam ediyor. Özetle iktidar konuya temkinli yaklaşımını sürdürürken, muhalefet AKP’nin Wikileaks’in iddialarına cevap vermesini talep ediyor.

XS
SM
MD
LG