Reuters haber ajansı, yabancı yatırımcıların, faiz indirimleri ve enflasyondaki düşüşten etkilenerek, Türkiye'nin yerel borç piyasalarına akın ettiğini yazdı. Reuters’a göre bu yatırımcılar, bölgesel bir dönüşümün, ekonomik varlıklarını daha da arttırabileceğini umuyorlar.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Perşembe günü faiz oranlarını 250 baz puan daha düşürerek yüzde 45'e çekti ve yıllarca süren fiyat artışları ve Türk Lirası’ndaki düşüşü sona erdirmek için ciddi bir hamle ile geçen ay başlattığı gevşeme döngüsünü sürdürdü.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden seçilmesi ve daha ortodoks ekonomik ve parasal politikalara geri dönmesinden bir buçuk yıldan fazla bir süre sonra Reuters’ın haberine göre Türkiye, gelişmekte olan piyasa yatırımcılarının dayanak noktası olmaya geri döndü.
ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Vanguard’ın Gelişmekte Olan Piyasalar Eş Başkanı Nick Eisinger, “Türkiye en büyük başarı öykülerinden biri, alanımızda sevdiğimiz olumlu dinamiklerden biri. Reform hikâyesi ve makro hikâye çok olumlu” dedi ve hâlâ kat edilmesi gereken bir mesafe olduğunu kaydetti.
TCMB verilerine göre, yerel tahviller 17 Ocak'a kadar olan haftada 1,24 milyar dolar yabancı yatırımcı nakdi çekerek, son iki ayın en büyük girdisini sağladı; şimdiye kadarki 2025 işlem hacmini 1,9 milyar dolara çıkardı.
Yabancılar kamu borçlarının yüzde 10'undan fazlasını elinde tutuyor ki bu en son 2019'da görülen bir seviye.
Bu oran 2022'deki yüzde 1'lik orandan keskin bir artış olsa da, Türk Lirası krizinin başladığı Ağustos 2018 öncesindeki yüzde 25'lik oranın yarısından daha az.
Krizden çıkış sancılı olmuştu.
Türkiye yıllarca alışılmışın dışında mali ve parasal politikalar izleyerek hızlı büyümeyi destekledi. Küresel ekonomi danışmanlığı firması Oxford Economics'e göre, COVID-19 krizinin başlangıcından bu yana daha büyük gelişmekte olan piyasalar arasında Türkiye ekonomik büyümede en üst sırada yer aldı.
Ancak Reuters, yerel tahvillere yatırım yapanların ağır bedel ödediğini yazdı: “2022'de yüzde 85'i aşan ve geçen yıl yüzde 75'e ulaşan enflasyon ve birçok defa rekor seviyelerde gerileyen lira ile yatırımların büyük bir kısmı silindi”
Dezenflasyon
Avrupa'nın en büyük varlık yöneticisi Amundi de son dönemde daha elverişli bir ortamda yerel tahvillere yöneldi.
Amundi'nin gelişmekte olan piyasalar küresel başkanı Yerlan Syzdykov, “Türkiye'yi yerel para birimi perspektifinden beğeniyoruz” dedi.
Enflasyon Aralık ayında yıllık yüzde 44,38 ile beklenenden daha düşük açıklanmıştı. Reuters’a konuşan Syzdykov, enflasyondaki düşüşün, Türkiye'ye liranın daha da düşmesine izin vermek için çok az hareket alanı sağlayan kırılgan bir ödemeler dengesi durumuyla aynı zamana denk gelmesinin şimdilik yatırımcıların lehine olduğunu söyledi.
Syzdykov, “Dezenflasyonun hızı devalüasyonun hızından daha yüksek olmaya devam etmeli. O nedenle bizim de hesabımız bu yönde” dedi.
Reuters'in yaptığı bir ankete göre enflasyonun yüzde 21'e düşmesini bekleyen Merkez Bankası'nın, yılsonunda temel faiz oranını yüzde 30'da bırakacak indirimlere devam edeceği tahmin ediliyor.
Analistlere göre hükümet şimdilik yüksek büyüme konusunda daha az istekli olsa da, Suriye lideri Beşar Esat'ın devrilmesi ve Gazze'deki İsrail-Hamas ateşkesi gibi son bölgesel gelişmeler Türkiye'nin büyüme ivmesini arttırabilir.
Küresel yatırım yönetimi firması AXA Investment Managers’ın yöneticilerinden Magda Branet, “Ortadoğu'da yaşanan her şey muhtemelen Türkiye için oldukça olumlu” dedi.
Reuters’a konuşan Branet, “Türkiye muhtemelen bölgenin yeniden inşasında ve Ukrayna'nın yeniden inşasında bir aktör olacak. Dolayısıyla büyüme görünümü ve mali görünüm konusunda kesinlikle bazı olumlu haberler var” diye konuştu.
Reuters’a göre Türkiye'nin, “crossover yatırımcıları” olarak adlandırılan ve gelişmekte olan piyasalarla da ilgilenen büyük gelişmiş piyasa yatırımcılarını geri çekebilmesi için ortodoks ekonomi politikalarına yöneliminin kalıcı olduğunu kanıtlaması gerekiyor.
Genellikle büyük meblağları yöneten bu yatırımcılar, son aylarda gelişmekte olan ekonomilere, özellikle de Körfez ya da Latin Amerika'daki yatırım yapılabilir kredi notuna sahip devletlere yöneldi.
Amundi'den Syzdykov, “Onların bakış açısına göre, sadece jeopolitik açıdan değil kurumsal yapının kırılganlığı nedeniyle de Türkiye piyasasına girmek çok riskli” dedi.
Forum