Erişilebilirlik

Yardım Kaynakları İnsani Kriz Mağdurlarına Yetmiyor


Uluslararası Mülteci Konferansı’na katılan heyetler, insani krizlerin artık Birleşmiş Milletler ve yardım kuruluşlarının cevap veremeyeceği bir hızda arttığı uyarısında bulunuyor. Heyetler daha büyük finansman kaynakları olmazsa tüm dünyada ihtiyacı olan milyonlarca kişiye yardım çabalarının yetersiz kalacağına dikkati çekiyor.

Küresel çatışmalar ve bunlardan etkilenen insanların sayısında dramatik bir artış yaşanıyor. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana, dünyadaki mülteci sayısı ilk kez 50 milyonun üzerine çıktı. Ne yazık ki yardım kaynaklarının miktarı, yardıma muhtaç kişilerin artışına yetişemiyor.

BM Mülteci Dairesi Başkanı Antonio Guterres’e göre, çatışmaların, doğal afetlerin, iklim değişikliklerinin ve dünya nüfusunun hızlı artışı nedeniyle mevcut yardım kuruluşlarının faaliyetleri yetersiz kalıyor.

Yardım kuruluşlarının kapasitelerinin sonuna geldiğinin altını çizen Guterres, yardım kaynaklarında önemli bir artış olmadan ihtiyaçlara yanıt vermelerinin zorlaştığını belirtiyor.

Guterres birçok yardım kuruluşunun finansman yetersizliği nedeniyle kendi insani yardımlarını kestiğini söyledi. Herkes Suriye, Irak ve Ukrayna’daki çatışmalara kilitlenmişken, Afrika herkes tarafından unutulmuş görünüyor. BM Mülteci Dairesi’ne göre, Afrika’da 15 milyondan fazla kişi savaşlar yüzünden ya evlerinden ya da yurtlarından olmuş durumda.

Antonio Guterres uluslararası toplumun dikkatinin, Güney Sudan gibi korkunç trajediler yaşayan ülkelere çevrilmesinin gerektiğini söyledi. Guterres bu ülkelerde yaşanan insani trajedilerin Irak ve Suriye’yle karşılaştırılabileceğini, ancak Irak ve Suriye kadar dikkat, siyasi tartışma ve ödenek olmadığını belirtti. Guterres, “Bizim burada toplanmamızın nedeni uluslararası toplumun mevcut çalışmalarını ve desteğini arttırması adına dünyada yaşanan sorunlara dikkat çekmek ve güçlü bir taahhüt almaktır” diye konuştu.

Antonio Guterres, hükümetlerin ve finans kurumlarının artık düşünce yapılarını değiştirmesi gerektiğini, kalkınma yardımlarının ortalama olarak insanı yardımlardan 10 kat daha fazla olduğunu bu nedenle insani ve kalkınma yardımlarının birbirlerine bağlı olması gerektiğini savunuyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri herhangi bir kriz başlangıcında, acil ihtiyaçlar için kullanılabilecek yeterli paranın bu şekilde sağlanabileceğini ve krizin büyümesini engelleyebileceğini kaydetti.

BM, kendisine bağlı kurum ve dairelerin herhangi bir krizde acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla kurduğu Merkezi Acil Yardım Fonu’na sahip. Ancak, gönüllü ülkelerin katkılarıyla ayakta duran bu fonun rezervlerinde fazla para yok.

Guterres mevcut fonun, üye ülkelerin zorunlu katkılarıyla Süper Merkezi Acil Yardım Fonu’na dönüştürülmesi gerektiğini, bu sayede yardım kuruluşlarının daha ciddi durumlarda kullanabilecekleri daha büyük miktarda ödenek sağlanabileceğini savundu.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG