Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Kuzey Kore ziyaretini tamamlayıp Vietnam’a geçti.
Kuzey Kore devlet medyası, Putin'in ülkeden ayrılmasından sonra, Putin ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un arasında imzalanan karşılıklı savunma anlaşmasının tam metnini açıkladı. Buna göre iki liderin Pyongyang zirvesinde vardıkları yeni anlaşma, her iki ülkenin de savaş durumunda acil askeri yardım sağlamak için mevcut tüm araçları kullanmasını öngörüyor. "Kapsamlı Stratejik Ortaklık Antlaşması" olarak adlandırılan anlaşma, onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Putin ve Kim, Pyongyang'daki zirvede imzaladıkları stratejik ortaklığın bir atılım olduğunu söylüyor. Ancak Kim, anlaşmanın ikili ilişkileri bir ittifak seviyesine yükselttiğini düşünürken Putin, henüz bunu bir ittifak olarak adlandırmıyor.
Anlaşma iki ülkenin Soğuk Savaş sonrasında imzaladığı en güçlü anlaşma olsa da Rusya'nın Kuzey Kore'ye ne kadar güçlü bir güvenlik taahhüdünde bulunduğu net değil.
Karşılıklı savunma yardımı ve askeri, dış politika ve ticaret alanlarında daha geniş işbirliği getiren anlaşma metni Kuzey Kore tarafından yayınlanırken Rusya metnin kendi versiyonunu henüz yayınlamadı.
Anlaşmada dikkat çeken diğer boyutsa, giderek yalnızlaşan iki ülkenin imajları ve propaganda konusunda da bundan sonra işbirliği ve fikir alışverişi yapacak olmaları.
Güvenlik
- Ulusal egemenliğe karşılıklı saygı, topraklara saldırmamak, içişlerine karışmamak ve eşitlik ilkelerinin yanı sıra diğer uluslararası hukuk ilkelerine dayalı kalıcı bir ortaklık geliştirmek.
- Taraflardan birinin doğrudan potansiyel bir silahlı saldırı tehdidiyle karşı karşıya kalması halinde gecikmeksizin iletişim kanallarını harekete geçirmek.
- Taraflardan birinin savaş durumunda olması halinde, devletlerin silahlı saldırıya karşı bireysel veya kolektif meşru müdafaa hakkını kapsayan BM Şartı'nın 51. Maddesi doğrultusunda, mevcut tüm araçları kullanarak derhal askeri ve diğer yardımları sağlamak.
- Üçüncü bir ülke ile diğer tarafın temel çıkarlarını ihlal eden herhangi bir anlaşma imzalamamak veya toprakların diğer tarafın güvenliğini ve egemenliğini ihlal etmek isteyen üçüncü bir ülke tarafından kullanılmasına izin vermemek.
- Çok kutuplu yeni bir dünya düzeni oluşturmak için aktif olarak işbirliği yapmak.
- BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda karşılıklı çıkar ve güvenlik konularında işbirliği yapmak ve birbirlerinin ilgili kuruluşlara katılımını desteklemek.
- Savaşı önlemek ve bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliği sağlamak amacıyla savunma yeteneklerini güçlendirmek için ortak eylemlerde bulunma çerçevesinden önlemler hazırlamak.
- Her iki tarafı da hedef alan tek taraflı zorlayıcı tedbirlere yasadışı ve BM Şartı ile uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiği gerekçesiyle karşı çıkmak ve bunları engellemeye yönelik çabaları koordine etmek.
Ekonomi ve ticaret
- Gıda, enerji güvenliği, bilgi ve iletişim teknolojisi, iklim değişikliği, sağlık ve tedarik zincirleri dahil stratejik öneme sahip alanlardaki zorluklar ve tehditlerin üstesinden gelmek için birlikte çalışmak.
- Ticaret, ekonomi, yatırım, bilim ve teknolojideki işbirliğini genişletmek, her iki tarafın da özel veya serbest ekonomik bölgelerini desteklemek ve uzay, biyoloji, nükleer enerjinin barışçı kullanımı, yapay zeka ve bilgi teknolojisi dahil bilim ve teknolojide değişimler ve ortak araştırmalar geliştirmek.
- Tarım, eğitim, sağlık, spor, kültür ve turizmdeki değişimleri güçlendirmek ve çevrenin korunması, doğal afetlerin önlenmesi ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasında işbirliği aramak.
İç güvenlik ve suçlar
- Diğer tarafın tüzel kişiliklerinin ve vatandaşlarının yasal hak ve menfaatlerini korumak ve adli yardım, kişilerin iadesi ve transferinin yanı sıra suç yoluyla elde edilen varlıkların iadesi konularında işbirliği yapmak.
- Yasama ve kolluk kuvvetleri arasındaki değişimin derinleştirilmesini sağlamak.
- Uluslararası terörizm, aşırılıkçılık, ulusötesi organize suçlar, insan kaçakçılığı, rehin alma, yasadışı göç, yasadışı fon akışı, kara para aklama, kitle imha silahlarının yayılması için finansman, sivil havacılık ve deniz seyrüsefer güvenliğine tehdit oluşturan yasadışı eylemler ve uyuşturucu üretimi ve dağıtımı alanlarındaki zorluklar ve tehditlerle mücadele etmek için birlikte çalışmak.
İmaj ve propaganda
- Bilgi güvenliği konusunda işbirliğini teşvik etmek, bilgi ve iletişim ağlarının yönetiminde eşit hakları savunmak, egemen ülkelerin haysiyetini ve imajını zedelemek ve haklarını ihlal etmek için bu tür teknolojilerin kötüye kullanılmasına karşı çıkmak.
- Birbirleri hakkında nesnel bilgi sağlamak ve yanlış bilgiler ve kışkırtıcı propaganda faaliyetleriyle mücadele etmek için birlikte çalışmak.
Anlaşmaya uluslararası tepkiler
Kim ve Putin arasındaki zirve, ABD ve müttefiklerinin, Pyongyang'ın, Kim'in nükleer silah ve füze programının yarattığı tehdidi arttırabilecek ekonomik yardım ve teknoloji transferleri karşılığında Moskova'ya Ukrayna'daki savaşı için ihtiyaç duyduğu mühimmatı sağladığı olası bir silah anlaşması konusunda artan endişelerini dile getirdikleri sırada gerçekleşti.
Zirvenin ardından Kim, iki ülkenin "sağlam bir dostluğa" sahip olduğunu ve anlaşmanın "şimdiye kadarki en güçlü anlaşmaları" olduğunu söyleyerek ilişkiyi bir ittifak seviyesine taşıdı ve Rusya'nın Ukrayna'daki savaşına tam destek sözü verdi. Putin bunu, ilişkileri daha yüksek bir seviyeye taşıma yönündeki ortak arzuları yansıtan "çığır açıcı bir belge" olarak nitelendirdi.
Kuzey Kore ve eski Sovyetler Birliği 1961 yılında, uzmanlara göre Kuzey'in saldırıya uğraması halinde Moskova'nın askeri müdahalesini gerektiren bir anlaşma imzalamıştı. Anlaşma SSCB'nin dağılmasından sonra feshedilmiş ve yerine 2000 yılında daha zayıf güvenlik güvenceleri sunan bir anlaşma imzalanmıştı.
Zirveden bir gün sonra Güney Koreli yetkililer, sonuçları hala yorumladıklarını söyledi. Analistler, anlaşmanın Rusya'yı savaş durumlarında Kuzey Kore adına otomatik bir askeri müdahaleye mecbur bırakıp bırakmadığı konusunda henüz net bir fikre sahip değil. Ayrıca maddenin neden BM tüzüğüne atıfta bulunduğu da hemen anlaşılamadı.
Güney Kore, anlaşmanın Kuzey Kore'nin silah programlarına ilişkin BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek bir "askeri teknoloji işbirliği" taahhüdü içermesinden üzüntü duyduğunu söyledi.
Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lim Soosuk, "Şu anda Putin'in Kuzey Kore ziyareti sırasında Rusya ile Kuzey Kore arasında imzalanan anlaşmanın ayrıntılarını gözden geçiriyoruz. İncelemelerimiz tamamlandıktan sonra hükümetimizin tutumunu açıklayacağız" dedi.
Yine de Lim, Moskova ve Pyongyang'ın BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edecek askeri ve teknolojik işbirliği anlaşmasını imzalamasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Beyaz Saray anlaşmanın bildirilen içeriği hakkında henüz bir yorumda bulunmadı.
Japonya, Putin'in askeri teknoloji konusunda Pyongyang ile işbirliğini dışlamayacağına ilişkin verdiği sözle ilgili "ciddi endişelerini" dile getirdi.
Kuzey Kore'nin başlıca siyasi ve ekonomik destekçisi olan Çin'in tepkisi ise sessiz kaldı.
Ukrayna cumhurbaşkanlığı yardımcısı Mihailo Podolyak, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya'nın, Kuzey Kore'nin silah geliştirmesini durdurmak için uygulanan tüm yaptırımların "en küstah şekilde geçersiz kılınmasına" izin verdiğini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise anlaşmanın, otoriter güçlerin aynı hizaya geldiğini gösterdiğini söyledi.
Forum