Erişilebilirlik

Yeni MİT Yasası Kaygı Yaratıyor


Millet Meclisi sık sık iktidar ve muhalefet partilerine bağlı milletvekilleri arasında sert tatışmalara sahne oluyor
Millet Meclisi sık sık iktidar ve muhalefet partilerine bağlı milletvekilleri arasında sert tatışmalara sahne oluyor
İSTANBUL- Millet Meclisi’ne sunulan yasa MİT’in yetkilerini ciddi şekilde arttırıyor. Yasa MİT’in kişilerin ya da şirketlerin banka hesaplarına giriş yapmasına olanak sağlıyor. Yasa teşkilata ayrıca ulusal güvenliğe tehdit oluşturan herhangi bir kişiye karşı operasyon yapma hakkını veriyor.

Yasa önerisi insan hakları ve hukukçular tarafından şiddetli biçimde eleştirilmekte. İstanbul Doğuş Üniversitesi’nden İştar Gözaydın yasanın MİT’i yasal düzenin üzerine çıkaracağı görüşünde.
Yasanın hesap verilebilirlik ilkesiyle ters düştüğünü söyleyen uzman geçmesi halinde MİT’in kendi başına bir güce dönüşeceği uyarısında bulunuyor. Yeni yasaya göre herhangi bir MİT görevlisi ile ilgili soruşturma açmak için öncelikle başbakanın izni alınması gerekecek.

Şiddetli eleştiriler hükümetin ödün vermesini sağladı. Yeni öneriye göre MİT doğrudan başbakanın kontrolünde olmayacak. MİT hakkında haber yapanlara verilecek ceza da 12 yıldan 9 yıla indirildi.

Ancak yasa karşıtları, yasanın dilinin muğlak olduğunu ve MİT’le ilgili haberlerde neyin yasanın delinmesi anlamına geleceğinin belirgin olmadığını söylüyor.

Habertürk’ten siyaset uzmanı Soli Özel yasanın muğlak dilinin ve cezaların ağırlığının amacının insanların gözünü korkutmak olduğu görüşünde.

Özel, MİT’e bu kadar güç vermenin kurumun cezalanma korkusu olmadan hareket etmesine olanak sağlayacağını söylüyor. Uzmana göre bu durum insanları kurumla ilgili görüş belirtmekten caydıracak. Öze, yasanın ruhunun kendisine “muhbir devlet”lerini ve bu devletlerin istihbarat ajanslarının işleyiş biçimini hatırlattığını söylüyor.
Ancak hükümet, MİT’i güçlendirmenin ülkedeki paralel devletle mücadele etmede gerekli olduğunu savunuyor. Hükümet 17 Aralık sürecinden bu yana Fethullah Gülen taraftarlarının ülkede adaletin ve polisin içine sızdığını iddia ediyor.

Uzmanlar yeni yasanın MİT’in güçlerini Gülen Hareketi’ne karşı kullanmasını kolaylaştıracağı görüşünde.

Yasa hükümetin internet ve adalet sistemiyle ilgili geçirdiği yasaların bir devamı. Ancak Milliyet yazarı Aslı Aydıntaşbaş bu yasal değişikliklerin sonuçta başbakanın aleyhine işleyeceği görüşünde.

Aydıntaşbaş çıkan yasaların Türkiye’nin gün geçtikçe daha otoriter bir devlete dönüştüğü algısını sağlamlaştırdığını belirtiyor. Aydıntaşbaş’a göre yasalar kısa dönemde savcılarla mücadele etmeyi kolaylaştırsa ve internette haber yayılımını engellese de uzun dönemde başbakanın inişe geçmesine neden olacak.

Eleştirilere rağmen hükümet yasayı geçirmekte kararlı görünüyor ve yasanın ülke güvenliği için gerekli olduğunu iddia ediyor. Geçen hafta Erdoğan son dönemde yolsuzlukla ilgili sızdırılan ses kayıtlarını yayanların arkasında dış güçler olduğunu iddia etti. Uzmanlar ülkedeki siyasi krizin artacağını düşünüyor.
XS
SM
MD
LG