Erişilebilirlik

Yerlilerin Sorunlarına Çare Aranıyor


Birleşmiş Millerler’de 3 Mayıs’a kadar sürecek ‘Yerli Halklar Forumu’ çerçevesinde düzenlenen toplantıların ilki 22 Nisan’da yapıldı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden davet edilen yerli halklar BM’de renkli görüntüler oluşturdu.

Yeli halklarla ilgili düzenlenen forumun ilk toplantısı BM Genel Kurul salonunda yapıldı. Toplantıda dünyanın çeşitli ülkelerde yaşayan yerlilerin, oldukça olumsuz şartlar altında yokluklarla yaşam mücadelesi verdikleri, ayrıca kültür, dil ve geleneklerini kaybetmemek ve korumak mücadelelerini sürdürdükleri kaydedildi.

90 ayrı ülkede yaşayan yerliler 6 bin 700 farklı dil konuşuyor

BM’de düzenlenen toplantıda yerli halkların dünya nüfusunun yüzde altıdan azını oluşturduğu açıklandı.

Yerli halkların dünyadaki en yoksul kitleler arasında bulunduğu, yapılan araştırmalara göre yerli halkların dünyadaki en yoksul grupların yüzde 15'ini oluşturduğu kaydedildi.

Yerli halkların 90 ayrı ülkede yaşadığı ve beş bin farklı kültürü temsil ettiği ifade edilirken yerli halkların yaklaşık 6 bin 700 farklı dil konuştuğu da belirtildi.

BM: ”Yerlilerin sorunlarına çözüm bulacağız”

Toplantının açılış konuşmasını yapan BM Ekonomik ve Sosyal Konsey Başkan Yardımcısı (ECOSOC) Valentin Rybakov, düzenlenen forumun dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan yerli halkların sorunlarını çözmek için yapıldığını, toplantılarda yerli halkların sorunlarına çareler üretmek için uzmanların da katılacağı belirtti.

Rybakov, BM’nin 2030 yılı sürdürülebilir kalkınma hedefleri çerçevesinde yerli halkların sorunlarını çözmekte kararlı olduğunu da sözlerine ekledi.

“Dilimizi, geleneklerimizi, kültürümüzü korumak istiyoruz”

Finlandiya’nın yerli halkı Saamilerin kendi parlamentolarının üyesi ve Saami Konseyi’nin İnsan Hakları Birimi başkanı olan Anne Nuorgam, BM’de düzenlenen toplantının yerli topluluklarda yüzyıllar ve binyıllar boyunca geliştirilen uygulamaları paylaşma fırsatı olarak nitelendirdi.

2019 yılının “Uluslararası Yerli Diller Yılı” olduğunu belirten Nuorgam, “Geleneksel yerli dillerimizi korumalıyız. Kültürümüzü, dilimiz korumak ve sürdürmek için somut eylemlerde bulunmalıyız” dedi.

Nuorgam, pek çok ülkede, yerli çocukların kendi dillerinde öğretim görmediğini belirtti.

BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi'nin 14. maddesine dayanarak, yerli halkların kendi dillerinde eğitim sağlama hakkına sahip olduğunu ifade eden Nourgam, BM’nin desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Nuorgam, “Çocuklarımızın kendi topraklarına, bölgelerine ve doğal kaynaklarına ayrılmaz bir şekilde bağlı olmasını sağlamalıyız. Yerli çocukların topluluklarına, kültürlerine, kurallarına ve dillerine bağlılıklarını teşvik etmeliyiz. Bunları yaparsak geleneklerimizi ve kültürümüzü koruruz“ dedi.

STÜDYO VOA

Erdoğan’dan BM Güvenlik Konseyi’ne sert ‘Gazze’ çıkışı – 24 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG