Erişilebilirlik

75 barodan çağrı: “Tahir Elçi’nin failleri cezasız kalmasın”


Diyarbakır Barosu'nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 2015'te Sur ilçesinde vurularak öldürülmesine ilişkin davada bu hafta, üç sanık polisin beraatine karar verildi.
Diyarbakır Barosu'nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 2015'te Sur ilçesinde vurularak öldürülmesine ilişkin davada bu hafta, üç sanık polisin beraatine karar verildi.

Eski Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesine ilişkin davada yargılanan üç polisin beraat etmesine tepkiler devam ediyor.

Ortak bir açıklama yapan 75 baro, faillerin cezasız kalmaması çağrısı yaptı. Uluslararası Af Örgütü ise kararın insan haklarına ağır bir darbe olduğunu kaydetti.

Barolar mahkemenin yargılama boyunca avukatların taleplerinin hiçbirini kabul etmediğine vurgu yaparak, cezasızlık politikasına dikkat çektiler.

Açıklamada, Tahir Elçi cinayetinin faili meçhul kalabileceği uyarısı yapılarak, “Hukukun üstünlüğü ilkesi, fail-failler kim olursa olsun hesap verilebilirliğinin koşullarını yasal güvencelerle sağlamak, mağdurların adalet talebini karşılamak ve ihlallerin gerçekleşmesini engellemekle mümkündür. Mevcut hukuk düzeni içerisinde yasal, yargısal, idari ve fiili her alanda ayrıcalıklı ve koruyucu etkin olmayan yargılama süreçlerinde kendini gösteren cezasızlık politikası, yalnızca mağdurları değil toplumun tüm kesimlerini olumsuz şekilde etkilemektedir. Tahir Elçi’nin failleri yargı önüne çıkarılıp adil bir şekilde yargılamadıkça, aslında faili belli olan cinayetler meçhul kalmaya devam edecektir” denildi.

Yargılamanın başından beri, cinayetin cezasız kalacağı yönündeki kaygıların haklı çıktığına vurgu yapılan açıklamada, faillerin cezasız kalmaması çağrısı yapıldı. Açıklama şu ifadelerle tamamlandı:

“Yargılama sürecinde katılan sıfatına sahip Elçi Ailesi, Diyarbakır Barosu, TBB, katılma talepleri kabul edilmediği halde davayı her celse takip eden barolar ve avukatların yürüttüğü hakikat ve adalet mücadelesine karşın, fiilin cezasız bırakılması ilk günden beri yargı makamlarının cinayeti aydınlatma iradesinin olmadığı yönündeki kaygıları haklı çıkarmıştır. Barolar olarak; meslek hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi'nin fail-faillerinin cezasız kalmaması için hukuk mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz.”

“Türkiye’deki insan haklarına ağır bir darbedir”

Davanın beraatle sonuçlanmasına bir tepki de Uluslararası Af Örgütü’nden geldi.

Davanın sonuçlanmasının ardından bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, sanıkların beraat etmesini, “Tahir Elçi’nin güpegündüz öldürülmesinden neredeyse dokuz yıl sonra bugün açıklanan karar, ailesine ve daha geniş anlamda Türkiye’deki insan hakları topluluğuna ağır bir darbedir” sözleriyle yorumladı.

Soruşturmanın başarısız olduğunu savunan Dissanayake, “Karar, yetkililerin Elçi cinayetine ilişkin kapsamlı, hızlı, bağımsız ve tarafsız bir soruşturma yürütmekteki vahim başarısızlığını daha da net bir biçimde ortaya koydu. Bu başarısızlık, sorumluların adaletten kaçmasını mümkün kılmıştır” dedi.

Kararın Türkiye adalet sistemi üzerinde bir kara leke olduğunu dile getiren Dissanayake, “Tahir Elçi’nin hayatının, tam da sona erdirmek için mücadele ettiği şiddet yüzünden yarıda kesilmesi ve öldürülmesine ilişkin davada adaletin, tüm hayatını ortadan kaldırmaya adadığı yaygın cezasızlık sonucu sağlanmaması tatsız bir ironidir. Yetkililerin cinayetin sorumlularından hesap sorma başarısızlığı Elçi’nin sevenlerinin kalbinde bir diken ve Türkiye’nin adalet sistemi üzerinde kara bir lekedir” diye konuştu.

İHD: “Cezasızlıkla mücadele eden Elçi’nin davası Türkiye’de cezasızlık zincirine eklenen halkalardan bir tanesi oldu”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada ise Elçi’nin yıllarca cezasızlıkla mücadele ettiği ancak davasının Türkiye’de cezasızlık zincirine eklenen halkalardan biri olduğu belirtildi. Cinayetle ilgili etkin soruşturma yürütülmediğini dile getiren İHD, açıklamada şu görüşlere yer verdi:

“Tahir Elçi cinayetine ilişkin etkili bir soruşturma yürütülmemiş, tüm delillere rağmen tutuksuz yargılanan sanık polisler hakkında üzerlerine atılı suçu işlediklerinin sabit olmadığı gerekçesiyle beraat hükmü kurulmuştur. Bizler insan hakları savunucuları ve Tahir Elçi’nin arkadaşları olarak, Türkiye’de yaşamın her alanına yayılan cezasızlık kültürünün ortadan kaldırılabilmesi için gerçek faillerin ortaya çıkarılıp adil bir yargılama sonucunda cezalandırılmalarını talep ediyoruz.”

Türkan Elçi: “Toplumun menfaati için adil bir dünya ve barış talebiyle biraraya gelebilmek tek ses olabilmek temennimizdir”

Elçi’nin eşi CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi, davanın sonucuna ilişkin tepkisini sosyal medya hesabından paylaştı.
Yargılama boyunca dayanışma gösterenlere teşekkür eden Elçi, “Dokuz yılın ardından Tahir Elçi’nin suikast davası her faili meçhul dava gibi cezasızlıkla sonuçlandı. Tahir Elçi davası dünyaya farklı pencerelerden bakan, aynı düşünmeyen, aynı düşünmek zorunda olmayan, birbirinden farklı insanları bir arada tutan ender davalardan biridir. Bugün mahkeme salonunda adaleti bulamamış olsak da her şeye rağmen toplumun menfaati için adil bir dünya ve barış talebiyle bir araya gelebilmek tek ses olabilmek temennimizdir” dedi.

Diyarbakır Barosu'nun eski başkanı Tahir Elçi’nin 2015'te Sur ilçesinde vurularak öldürülmesine ilişkin davada bu hafta, üç sanık polisin beraatine karar verilmişti.

Forum

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG