Erişilebilirlik

28 Şubat davasından hükümlü generallerin cezaları Resmi Gazete’de yayınlanan kararla kaldırıldı


Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı kararı ile 28 Şubat davasında tutuklanan generallerin kalan cezaları, sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali nedeniyle kaldırıldı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında Cumhurbaşkanı kararı ile 28 Şubat davasında tutuklanan generallerin kalan cezaları, sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali nedeniyle kaldırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 14 hükümlünün kalan cezalarının, sürekli hastalık ve kocama hali nedeniyle kaldırmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'de bugün yayımlandı.

Buna göre, 28 Şubat davası hükümlüsü eski orgeneraller Çevik Bir, Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, emekli Korgeneral Yıldırım Türker, emekli Koramiral Aydan Erol, emekli tümgeneraller Erol Özkasnak, Cevat Temel Özkaynak'ın kalan cezaları, Adli Tıp Kurumu'nun, hükümlülerin sürekli hastalık, sakatlık ve kocama hali kapsamında bulunduğunu belirten raporu nedeniyle, Anayasa'nın 104. maddesinin 16. fıkrası hükmü uyarınca kaldırıldı.

Hükümlüler Haci Sülük, Ali Efteraslan, Avni Yılmaz, Sevda Yüksel, Gülbey Sarıoğlu, Süleyman Tuna, Abdulhekim Yılmaz'ın cezaları da aynı gerekçelerle affedildi.

Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, sağlık sorunları nedeniyle 1 Mart'ta hastaneye kaldırılmıştı. 22 Nisan'da taburcu edilen 84 yaşındaki Doğan yeniden cezaevine gönderilmişti.

Emekli Orgeneral Çevik Bir ise, 28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu toplantısı döneminde Genelkurmay 2. Başkanı, emekli Orgeneral Çetin Doğan da Genelkurmay Harekât Başkanı'ydı.

"Gecikmiş ama doğru bir adım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in ay başındaki görüşmesindeki gündem başlıklarından birinin de 28 Şubat davası sanıkları olduğu basına yansımıştı.

Resmi Gazete'deki kararın ardından CHP lideri Özel sosyal medya hesabından, "İleri derecede hastalıkları bulunan hükümlü generaller Çetin Doğan, Çevik Bir, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak ve Erol Özkasnak'ın cezalarının kaldırılma kararları gecikmiş ama doğru bir adımdır. Ailelerinin gözü aydın" diye yazdı.

"Keyfi tutuklamalar umarım son bulur"

Kararın ardından tutuklu bulunduğu İzmir Buca Kırıklar Cezaevi'nden tahliye edilen Çetin Doğan yaptığı ilk açıklamada, bundan sonra keyfi tutuklamalarının son bulmasını ümit ettiğini söyleyerek, şunları dile getirdi:

“Televizyonlarda bir aftan bahsediliyor. Af söz konusu değil. Doğrudan doğruya Anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından, geç olarak yerine getirilmesidir."

Dava süreci

103 sanıklı 28 Şubat davası 2 Eylül 2013'te başladı.

Nisan 2018'de Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi 103 sanıktan 21'i hakkında müebbet hapis cezası verirken 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımı gerekçesiyle, dört sanığında hayatını kaybetmiş olması nedeniyle dava düşürüldü.

Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 26 Mayıs 2020'de temyiz süreci devam ederken çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

Dönemin Genelkurmay Genel Kural ve Prensipler Başkanı Vural Avar, Aralık 2022'de Sincan Cezaevi'nde demans hastalığı sonucu 85 yaşında hayatını kaybetti.

Yargıtay 9 Temmuz 2021'de Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Doğan, Çetin Saner, Çevik Bir, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker hakkındaki müebbet hapis cezalarını onadı.

Orgeneral İlhan Kılıç ile eski Tümgeneral Kenan Deniz'ın cezaları Ocak 2023'te yine sağlık sorunları nedeniyle Cumhurbaşkanı Kararı ile kaldırıldı.

28 Şubat süreci

Refah Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın Başbakan, Doğru Yol Partisi Genel Başkanı Tansu Çiller'in Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonucu "irticayla mücadele" kararları alınmıştı.

MGK bildirisinde laikliğin Türkiye'de demokrasi ve hukukun teminatı olduğu vurgulanırken, hükümetten aralarında sekiz yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi, tarikatlara bağlı okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesi, Kuran kurslarının denetlenmesi ve kılık-kıyafet kanununa uyulmasını da içeren bir dizi eylemi hayata geçirmesi istenmişti.

Alınan kararların uygulandığını denetlemek için Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir öncülüğünde bir çalışma grubu oluşturulmuştu.

Süreç, Erbakan'ın istifasına ve Refahyol hükümetinin dağılmasına neden olmuştu. Yaşananlar özellikle 2002'de iktidara gelen AK Parti tarafından "postmodern darbe" olarak adlandırılmıştı.

Dışişleri bakan yardımcılıklarına atamalar

Diğer yandan Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında dışişleri bakan yardımcılıklarına atanan isimler de açıklandı.

Buna göre, Ayşe Berris Ekinci, Nuh Yılmaz ve Burhanettin Duran, Dışişleri Bakan Yardımcısı oldu. Duran, hükümete yakın SETA Vakfı'nın genel koordinatörlüğünü yapıyordu.

Eski Havana Büyükelçisi Ayşe Berris Ekinci ise, Dışişleri Bakanlığı tarihinde bakan yardımcılığına getirilen ilk kadın büyükelçi oldu.

Forum

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG