Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez adaylığı ve yükseköğretim diplomasıyla ilgili itirazları oy birliğiyle reddettiklerini açıkladı.
Yener YSK Başkanlığı’nda yaptığı açıklamada, 14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı Seçimi kapsamında Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce’nin adaylıklarına itirazları görüştüklerini ve bütün itirazları oybirliğiyle reddettiklerini bildirdi.
Ahmet Yener, 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri ile ilgili de Millet Partisi tarafından, “Millet İttifakı” adının kullanılmaması için yapılan itiraz başvurusunun da oy çokluğuyla reddedildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı adaylarıyla ilgili itirazlara ilişkin açıklamasında Yener, “Kurulumuz, her 3 adaya yönelik olarak yapılan itirazları değerlendirmiş ve yapılan değerlendirme sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 77, 101, 106 ve 116'ncı maddeleri ve 6271 sayılı Cumhurbaşkanı Seçimi Kanunu'nun 3, 6, 8 ve 8/a maddeleri birlikte değerlendirilmiş ve yapılan değerlendirmeler sonucunda, oybirliğiyle her 3 aday yönünden; alfabetik olarak tekrarlıyorum Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın adaylıklarına yönelik itirazların reddine karar verilmiştir. Alfabetik olarak Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Muharrem İnce, Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sayın Sinan Oğan'ın kesin aday listesinde bulunduklarına karar verilmiş olup karar ilan edilmek üzere bugün Resmi Gazete’ye gönderilecektir. Cumartesi günü saat 14.00 itibariyle de cumhurbaşkanı adaylarının birleşik oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapılacaktır” bilgisini verdi.
YSK Başkanı Yener, ayrıca bugün Kurul’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın erken seçim kararı alması nedeniyle bunun usulüne uygun olmadığı yönündeki itirazı da görüştüğünü ve itirazın reddine karar verildiğini söyledi.
İYİ Parti: “Anayasa’nın açık kuralı ve hukuk hiçe sayıldı”
Bu arada İYİ Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, YSK’nın Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığına yapılan itirazları reddetmesine tepki gösterdi. Poyraz, “Bugün YSK tarafından verilen kararda, Anayasa’nın açık kuralına rağmen hukukun en temel kaideleri hiçe sayılarak, Anayasa’yı kendilerinin ve daha doğrusu bir kişinin görüş, istek ve inançları, hatta ideolojileri doğrultusunda yorumlamaya çalıştıkları görülmüştür. Milletimiz emin olsun ki bağımsız ve tarafsız yargıyı tesis edeceğiz ve bir daha hiç kimse kendisini Anayasa’nın ve yasaların üstünde göremeyecektir” dedi.
Poyraz yaptığı yazılı açıklamada, “1982 Anayasası'nın 101. maddesinin kuralı açık ve nettir. 2007 anayasa değişikliği ile getirilen kural, ‘Bir kimse en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir’ şeklindedir. Bu hükme Anayasa’nın ne bu maddesinde ne başka bir maddesinde istisna getiren bir kural bulunmamaktadır. Yüksek Seçim Kurulu’nun bu kararı, bu kurala istisna getirmekten başka bir anlama gelmemektedir. En temel yorum ilkelerinden birisi olarak kabul edilir ki ‘istisna, ancak kuralı koyan tarafından oluşturulabilir’. Anayasa’nın 11. maddesine göre, ‘Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır’. O halde bir anayasa hükmüne, ancak bir anayasa maddesiyle istisna getirilebilir. Başka bir hukuksal düzenleme ile anayasa kuralına istisna getirilemeyeceği gibi, yargı yerlerinin de yorum yoluyla istisna getirmesi mümkün değildir. Tüm bu açık anayasal düzenlemeler ve yoruma ilişkin ilkeler mevcutken Yüksek Seçim Kurulu’nun anayasa hükmünü aşırı ve garip bir biçimde yorumlayarak verdiği kararında kurala istisna getirmesi, hukuken izah edilemez. YSK tarafından yapılan yorum, hukuki bir yorum olarak nitelendirilemez” ifadesini kullandı.
Kılıçdaroğlu 10. Cumhurbaşkanı Sezer ile görüştü
Öte yandan, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu, bugün ayrıca 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile görüştü.
Kılıçdaroğlu’na CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel ve Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen eşlik etti.