Erişilebilirlik

Yunanistan Sabırları Zorluyor


Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ülkesinin tezlerini AB'ye anlatmayı sürdürse de Atina'nın tavrına yönelik rahatsızlık giderek artıyor.
Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras, ülkesinin tezlerini AB'ye anlatmayı sürdürse de Atina'nın tavrına yönelik rahatsızlık giderek artıyor.

Avrupa Birliği liderleri iki günlük bir zirve için Brüksel'de toplanırken resmi gündemde olmamasına karşın Yunanistan konusu tartışmaların odağına yerleşti. AB, Yunanistan'a net şekilde zamanın ve üye ülkelerin sabrının tükendiği mesajını iletmeyi sürdürüyor

Ekonomisinin döndürülebilirliğini sağlamak için olmazsa olmaz koşullar içeren mali yardım konusunda Avrupa Birliği’yle dört aylık bir uzatma anlaşması imzalayan ancak kurallara uymamakta ısrarcı tavrını sürdüren Yunanistan, Brüksel’de sabırları zorlamaya başladı.

Likidite sorunuyla karşı karşıya kalma riski her geçen gün biraz daha artan Yunanistan, dün toplanan Avrupa Birliği Zirvesi paralelinde toplanan mini zirvede yoğun bir ikna operasyonu yürütse de Avrupa Birliği’nin mesajı değişmedi: “Kurallara uy. Zaman ve sabır tükeniyor”.

Yunanistan hızlı adımlar atmaması halinde haftalar içinde parasız kalacak olsa da Yunan hükümetinin Eurogroup bünyesinde alınan kararların etrafından dolaşarak “kendi bildiğini okuma çabası” içine girmesi Brüksel’de ciddi rahatsızlık yaratmış durumda.

Bu rahatsızlığın farkında olan ve şu ana kadar istediği mesajı bir türlü alamayan Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras konuyu Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Eurogroup Başkanı Jeroen Dijsselbloem, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi ve Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk’la düzenlenen toplantıda gündeme taşısa da Almanya’nın tek çözümün kurallara tam uyum olduğu yönündeki görüşünde en ufak bir değişiklik söz konusu değil.

Merkel’in Brüksel’e gelmeden önce ne zirveden ne de pazartesi Tsipras’la yapacağı görüşmeden hızlı sonuç beklenmemesi gerektiğini söylemesi de tutum değiştirmemesi halinde Atina üzerindeki baskının önümüzdeki günlerde iyiden iyiye artacağının göstergesi olarak algılandı.

Başından bu yana Yunanistan ile diğer ülkeler arasında köprü kurucu rol oynamaya çalışan Juncker’in de tonundaki olumsuzluğun artması ise Yunan hükümetinin kavgacı ve oyalayıcı tutumunun Atina’nın dostlarını da zorda bırakmaya başladığını gösteriyor.

Yunan hükümetinin varılan anlaşmaya rağmen salı günü yapılan telekonferansta kamu maliyesine yönelik reform planları konusunda bilgi vermeyi reddetmesi ve Troyka’yı oluşturan Avrupa Birliği Komisyonu, ECB ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkililerinin Atina’da hükümet binalarına girişine engel olması Brüksel’de bardağı taşıran son damlalar oldu.

Yunanistan ise anlaşmaya uymayanın Avrupa Birliği olduğu tezini işliyor ve 7 milyar Euro tutarındaki ödeme diliminin serbest bırakılmasını talep ediyor.

Avrupa Birliği liderlerinin resmi gündem maddelerini ise Rusya'ya yönelik yaptırımlar ve Enerji Birliği konuları oluşturacak. Libya da liderlerin üzerinde duracağı konular arasında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG