Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye’ye acilen insani yardım koridoru açılması çağrısında bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin haftalık olağan Meclis grubu toplantısında konuşan Erdoğan, halkına zulmeden ve insanlık dışı muamelede bulunan Suriye hükümetini sert dille eleştirdi, sayıları artan mültecilere derhal yardım yapılmasını istedi.
Erdoğan, uluslararası toplumun Suriyelilere, özellikle de Humus'takilere yardım ulaştırılması için Şam hükümetine baskı yapması gerektiğini söyledi. Başbakan Erdoğan, Suriye’de daha fazla can kaybı olmadan Arap Birliği planının bir an önce uygulamaya konması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ankara ilk kez Suriye’de insani yardım koridoru açılması çağrısında bulunuyor. İki ülke arasındaki gerginlik de gittikçe artıyor. İnsani yardım koridoru, bir engellemeyle karşılaşmadan mültecilerin ülkeden güvenlik bir şekilde çıkışını, yardım kuruluşlarının da Suriye’ye girişini kolaylaştıracak.
Şam hükümeti, insani yardım örgütlerinin ülkeye girişini ve hareketlerine ağır kısıtlama getirdi. Suriye güvenlik kuvvetlerinin çatışmalardan kaçan mültecilere de ateş açtığı haberleri oldukça sık duyuluyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, geçen ay yaptığı bir açıklamada bu koridorların kurulsa bile güvenliğinin sağlanması gerektiğini vurgulamıştı.
Kadir Has Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Soli Özel, Ankara’nın her ne kadar Suriye muhalefetine destek verse de, insani bir koridor açılmasının risklerini de göz önünde bulundurduğunu söylüyor. “Asker gönderip Suriye ordusunu mu karşınıza alacaksınız?” diye soran Özel, Türkiye’nin bundan kaçındığının altını çiziyor.
Türkiye, Suriye’ye yapılacak bir müdahalenin Birleşmiş Milletler’in vereceği yetkiyle olması gerektiğini savunuyor. Ancak Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden Rusya ve Çin, Şam hükümetini kınayan karar tasarılarını veto ediyor. Bundan dolayı Türkiye, Birleşmiş Milletler’in Suriye krizindeki rolünü sorgular bir hale geldi.
Suriye ordusu bir yandan kuzeydeki direnişçi mevzilerine doğru ilerleyişini sürdürürken, Türkiye de sınırından içeri büyük bir mülteci akınıyla karşılaşmanın korkusunu yaşıyor.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Selçuk Ünal, mülteci akınından kaygılanmakla birlikte, Türkiye’nin zulümden kaçan Suriyeli mültecilere kucak açacağını söylüyor. Ankara, şu ana kadar 11 bin Suriyeli mültecinin ülkeye sığındığını bildiriyor. Türk hükümeti, bu sayının ciddi bir artış göstermesi durumunda harekete geçmek zorunda kalacağı uyarısında bulunuyor.
Türkiye, bu ay ‘Suriye’nin Dostları’ toplantısına İstanbul’da ev sahipliği yapacak. Toplantıya katılacak 70 kadar ülke ve örgüt, Suriye muhalefetine destek veriyor. İnsani yardım koridoru konusunun bu toplantıda büyük olasılıkla ele alınması bekleniyor.