'11 Eylül İtfaiyecilerinin Kansere Yakalanma Riski Daha Yüksek'

11 Eylül saldırılarında aralarında polis ve itfaiyecilerin bulunduğu çok sayıda kurtarma görevlisi yıkılan İkiz Kuleler'in saçtığı zehirli tozların içinde çalışmak zorunda kaldı

11 Eylül 2001’deki terör saldırıları sırasında New York’ta kurtarma çalışmalarına katılan itfaiyecilerin kansere yakalanma riskinin yüksek olduğu bildirildi.

İngiliz tıp dergisi Lancet’te yayınlanan yeni araştırmaya göre saldırıların üzerinden geçen on yılla birlikte, o dönem yıkılan binalardan yayılan zehirli ya da tozlu havayı soluyan itfaiyecilerin, kanserin yanı sıra başka fiziki ya da ruhsal hastalıklara daha hızlı yakalanması mümkün.

9 bin itfaiyeci üzerinde yapılan bir araştırmada, yıkılan Dünya Ticaret Merkezi binaları çevresinde görev yapan itfaiyecilerin o sırada başka yerlerde görevlendirilen meslektaşlarına göre kansere yakalanma şansı yüzde 19 daha fazla.

Araştırmayı yürütenlerden New York İtfaiyesi’nin baştabibi David Prezant, bulguların “biyolojik açıdan inandırıcı” olduğunu, çünkü Dünya Ticaret Merkezi enkazının havaya kanserojen toz saçtığını söyledi.

Amerikan hükümetinin daha önce yürüttüğü bir başka araştırma, 11 Eylül saldırılarıyla kanser arasında yeterli bağlantı bulunamadığı kararı vermişti. Lancet dergisinin bulgusu, Dünya Ticaret Merkezi’nde ya da yakınlarında görev yapan itfaiyecilerin hükümetten tazminat alma şansını arttırabilir. Amerikan hükümeti saldırılardan dolayı hastalanan kurtarma görevlilerine yardım için özel bir fon oluşturmuş durumda.

11 Eylül saldırıları sırasında kurtarma çalışmalarına katılan 27 bin yardım görevlisi arasında düzenlenen bir başka araştırma da bu kişilerin önemli bir yüzdesinin hala astım, depresyon ve posttravmatik stres bozukluğu gibi rahatsızlıklar çektiğini ortaya koyuyor.