Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Çin’in devlete ait ilaç firması Sinopharm’ın Corona virüsü aşısına acil durum kullanım onayı verdi. Böylece WHO ilk kez batılı ülkeler tarafından geliştirilmemiş bir salgın hastalık aşısına acil durum onayı vermiş oldu.
Çin’in Corona virüsüyle mücadelesindeki iki temel aşısından biri olan aşı Çin’de ve dünyanın birçok bölgesinde şimdiden milyonlarca kişiye yapılmış durumda.
WHO tarafından verilen acil durum onayı, ülkelerin ilaç denetim kurumlarına aşıyı güvenli ve etkili olarak değerlendirebilecekleri mesajını veriyor.
İlgili Haberler “AB Komisyonu Pfizer’le Sözleşme İmzalamaya Hazırlanıyor”WHO Genel Sekreteri Tedros Adhanom Ghebreyesus düzenlediği basın toplantısında bunun yoksul ülkelere aşı tedarik etmek amacıyla oluşturulan COVAX programının kullanabileceği aşı çeşitliliğini de arttıracağını söyledi.
WHO şimdiye kadar Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Johnson & Johnson ve geçen hafta da Moderna’nın aşılarına onay vermişti.
Sinopharm’ın aşısını onaylama kararı WHO’nun teknik tavsiye kurulu tarafından alındı. Kurul 26 Nisan’da Sinopharm’ın klinik verilerini ve üretim yöntemini değerlendirmeye başlamıştı.
İlgili Haberler İlaç Firmaları Aşı Patentlerinin Kaldırılmasına KarşıWHO uzmanlarından oluşan ayrı bir grup olan Stratejik Tavsiye Kurulu ise bu hafta yaptığı açıklamada bazı hastalarda yan etkilerin risklerine dair Sinopharm tarafından sağlanan verilerle ilgili kaygısını dile getirmiş, ancak aşının hastalığı önleme yetisine güveninin ise tam olduğunu bildirmişti.
Tedros, kurulun 18 yaş üstündeki yetişkinlere 2 doz Sinopharm aşısı yaptırmalarını tavsiye ettiğini bildirdi.
Stratejik Tavsiye Kurulu birçok ülkede yapılan üçüncü aşama klinik deneylerin ardından aşının iki dozunun yüzde 78,1 oranında bağışıklık sağladığı sonucuna varmıştı.
İlgili Haberler Moderna’dan Üçüncü Doz Aşı İçin Umut Veren AçıklamaWHO, Çin’in ürettiği diğer bir aşı olan Sinovac firmasının aşısıyla ilgili kararını da en erken gelecek hafta verecek. Teknik uzmanlar Sinovac aşısıyla ilgili değerlendirmelerini Çarşamba günü yapmıştı.
Çin yaklaşık 65 milyon doz Sinopharm ve 200 milyon dozdan fazla Sinovac aşısını uyguladı ve bu aşıları dünyanın çeşitli yerlerine tedarik etti. Bunlar arasında batıda üretilen aşılara ulaşımı zor olan Latin Amerika, Asya ve Afrika’daki çok sayıda ülke yer alıyor.