Avrupa Komisyonu, destek dozları ve çocukların aşılanması için Pfizer’ın Corona virüsü aşısından 1 milyar 800 milyon doz almak amacıyla yeni bir sözleşmeye imza atmak imzalamaya hazırlandığını açıkladı.
Alman gazetesi Die Welt ise Fransa’nın BioNTech/Pfizer’le yapılacak ve gelecek iki yıl boyunca Avrupa Birliği’ne aşı tedariğini sağlayacak sözleşmeyi geciktirmeye çalıştığını yazdı.
Paris’in sözleşme konusundaki çekincesinin gerekçesinin belirsiz olduğu kaydedilen haberde diplomatların bunun muhtemelen Paris’in Fransız şirketlerinin aşı üretiminde daha etkili bir rol oynaması isteğinden kaynaklandığı görüşüne yer verildi.
Die Welt’in haberine göre Fransız temsilciler Avrupa Birliği bakanlarının aşı tedariği toplantısında karar alma sürecini teknik sorular ve açıklama talepleriyle yavaşlattı.
Fransa Sanayi Bakanlığı Sözcüsü ise konuyla ilgili Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada haberin aksine Fransa’nın Avrupa Komisyonu resmi çerçevesinde sözleşmeyi resmen desteklediğini bildirdi.
Aşının etkisini sürdürmek için yapılması planlanan destek dozları ve gençlerin aşılanması konusunda küresel talebin yüksek olması Avrupa hükümetlerinin tedarik sözleşmesi yapma konusunda geç kalmaktan endişe etmelerine neden oluyor.
Avrupa Birliği ülkeleri, vatandaşlarını aşılama konusunda ABD ve İngiltere gibi ülkelerin gerisinden geliyor. Bu durum hem birlik içinde gerilime hem de siyasi liderlerin eleştirilmesine neden oluyor.
Hindistan varyantı kaygı uyandırmaya devam ediyor
İngiliz yetkililer Corona virüsünün ilk kez Hindistan’da ortaya çıkan varyantının ‘‘kaygı yarattığını’’ bildirdi.BBC’ye göre varyantın virüsün orijinalinden daha hızlı yayıldığına dair deliller bilimadamları arasında bu kaygıyı arttırıyor.
Wellcome Sanger Enstitüsü Corona Virüsü Genomu Girişimi Başkanı Jeff Barrett,B.1.617.2 adı verilen Hindistan varyantının İngiltere ve dünyanın diğer yerlerinde yüksek sayılarda görülmesinin virüsün geçen yıl yayılan orijinalinden daha hızlı yayıldığını gösterdiğini kaydetti.
Barrett, Hindistan versiyonunun İngiltere’de yaygın olan B.117 varyantı kadar bulaşıcı olmasının mümkün olduğunu bildirdi. B.117 varyantı ilk olarak İngiltere’nin güneyinde ortaya çıkmış ve ülkede Corona virüsü salgınının ikinci dalgasına neden olmuştu.
Barrett endişe uyandıran diğer varyantların İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantları olduğunu kaydetti, ancak aşıların bu varyantlar üzerindeki etkisi konusunda yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini bildirdi.
Barrett, ‘‘Bu durum aşıların etkili olmaya devam edeceği konusunda göreceli olarak daha pozitif bir tablo çiziyor’’ diye konuştu.