Fransa’da vatandaşlık için başvuru süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılıyor

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau.

Fransa İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, yasa dışı göçmenlerin yasal hale getirilmesini zorlaştıran yeni bir genelge yayınladı.

Genelge ile bir göçmenin vatandaşlık başvurusunda bulunabilmesi için öngörülen 5 yıllık oturum süresi 7 yıla çıkarıldı. Ayrıca hakkında sınır dışı kararı verilen göçmenlerin işlemlerine de hız kazandırılması hedefleniyor.

Fransız sağının en şahin isimlerinden İçişleri Bakanı Bruno Retailleau, tüm valiliklere gönderdiği genelgede, “Fransa’daki kaçak göçmenlerin durumunu düzenleyen ve her yıl 30 binden fazla kaçak göçmenin iş veya ailevi nedenlerle valiliklere kayıt yapmalarına olanak tanıyan”, sosyalist eski İçişleri Bakanı Manuel Valls’e ait genelgeyi yürürlükten kaldıracağını bildirdi.

Yeni genelgede kaçak göçmenlerin kayıt altına alınması kurallarını sertleştiren Bakan Retailleau, valilerden “sınır dışı kararlarının uygulanması ve kayıtsız göçmenlerin kayıt altına alınması konularında sert ve kararlı olmalarını” istedi.

Göçmenlerin ülkede kabul edilmesini zorlaştıran üç sayfalık genelgede, özellikle “yasadışı göçle mücadele yoluyla göç akışlarının kontrolünün güçlendirilmesi ve yabancıların Fransa’ya daha iyi entegrasyonunun hedeflendiği” belirtiliyor.

Genelge ile 30 bin olan yasa dışı göçmen sayısının kayıt altına alınarak 20 bine indirilmesi hedefleniyor.

İlgili Haberler Fransa’nın yeni Başbakan'ı, “çiftçi çocuğu, demokrat” François Bayrou

Vatandaşlık başvuruları için 7 yıl oturum şartı

Genelge ile valilere göçmenlerin durumlarını değerlendirme ve sınır dışı işlemlerini basitleştirme konularında geniş yetkiler veriliyor.

Genelge ile ayrıca sınır dışı işlemleri hızlandırılıyor, aile birleşimi zorlaştırılıyor, Fransızcaya hâkim olma beklentisi daha üst seviyeye çekiliyor ve vatandaşlık başvurusu için öngörülen 5 yıllık süre 7 yıla yükseltiliyor.

Ayrıca, yabancıların “özellikle Cumhuriyet değerlerine saygı gösterme taahhütleri sayesinde, topluma entegrasyonu açısından gereklilik düzeyinin güçlendirilmesi gerektiği” vurgulanıyor. Bu yolda, “kişisel özgürlük, ifade ve vicdan özgürlüğü, kadın-erkek eşitliği, insan onuruna saygı gibi, Anayasanın ikinci maddesinde belirtilen Cumhuriyet’in ilke ve sembollerine, ülke sınırlarıyla belirlenmiş toprak bütünlüğüne ve laikliğe saygılı olacağının taahhüt edilmesi” zorunlu hale getiriliyor.

Retailleau, CNews haber kanalında genelgeye ilişkin yaptığı açıklamada, “Hedef, Fransızların isteği doğrultusunda yasa dışı göçmenlerin sayısını azaltmak ve sistematik olarak onaylanmasına son vermek. Göçü azaltmak, özellikle kaçak göçle mücadele etmek, hepsinin durumunu düzenlemek anlamına gelmiyor. Eğer bu sayıyı azaltmak istiyorsak yapılan her başvuruyu onaylamaya son vermeliyiz. Böyle yaparak yasa dışı göçe ve yasa dışı yöntemlere prim veriyoruz. Üstelik entegrasyon ve asimilasyonu olanaksız hale getiriyoruz” dedi.

İlgili Haberler Fransız aşırı sağının “babası” Jean Marie Le Pen öldü

“İstisnayı kural olmaktan çıkaracağız”

Daha önce de “göç politikalarının yönetimine” ilişkin birinci genelgenin ardından, “sınır gözetiminin güçlendirilmesine” ilişkin ikinci, ardından “yabancı konsolosluklarla ilişkilere” ilişkin üçüncü bir genelge yayınlayan Fransız Bakan, dördüncü ve son genelge ile “istisnai oturum iznini” zorlaştırmak istiyor.

İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, Fransa’da “istisnai oturum” izinleri “klasik ilk oturma iznini” açık arayla geride bırakıyor. Fransa devleti tarafından 2024’te verilen 323 bin oturum izninin yüzde 90’ını yasa dışı göçmenlere verilen istisnai oturum izinleri oluşturuyor.

İçişleri Bakanı, genelgesinde, “Olağanüstü kabul ve kalma (AES) rotası, göç ve kalma erişimi için normal rota değildir. Düzensiz bir durumdaki yabancıları hedef alan bu rota, istisnai bir rota olarak kalmalıdır. Göç konusunda istisnanın kural haline gelmesine son vereceğiz” ifadelerine yer verdi.

Bu çerçevede, “istisnai oturum izni” kapsamında ülkede bulunan ve vatandaşlık talebinde bulunmak isteyen yabancıların, Fransa topraklarında bulunması gereken süre 5 yıldan “en az 7 yıla” çıkarılıyor. İçişleri Bakanı, bu karara gerekçe olarak “böyle bir sürenin, entegrasyonun önemli göstergelerinden biri olacağını” öne sürüyor.

Bakan Retailleau’nun genelgesinde, “yasadışı bir yabancının istisnai olarak ülkede kalmasına izin verilmesinin ancak kamu düzenine yönelik bir tehdit bulunmaması halinde gerçekleşebileceği” ifadesi bulunuyor.

Uygulanmayan “sınır dışı” kararları hedefte

Fransız devletinin uygulamada zorluk çektiği “OQTF” adı verilen sınır dışı kararlarının yalnızca yüzde 7’sinin uygulanabildiğine dikkat çekilen genelgede, “Başvurusu reddedilen yabancıların sistematik biçimde, Fransız topraklarını terk etmesini gerektiren bir tedbir” alınması isteniyor.

Fransız hükümeti, Şubat ayında yabancı çalışanlar için talep gören mesleklerin bir listesini yayınlayacak. Hükümet bununla restoranlar, hastaneler, bakımevleri, yemek hizmetleri, inşaat, tarım veya fabrika işçiliği gibi işlerde çalışarak halihazırda entegre olmuş yabancıların “istisnai ikamet iznini” düzenlemeyi amaçlıyor.

İlgili Haberler Macron ve Scholz’dan AB’ye “birlik” çağrısı