‘Anonymous’ adlı internet korsanlarından oluşan grup, hükümetin internete filtre getirme çabalarının ardından devlete ait İnternet sitelerine saldırmaya başladı. Yetkililer bu tarz saldırılara hazırdı. Saldırıların etkisi az oldu. Birkaç gün içinde aralarında çocukların da bulunduğu 32 kişi gözaltına alındı.
NTVMSNBC teknoloji editörlerinden Noyan Ayan devletin bu gözaltılarla güçlü bir mesaj vermeye çalıştığını savunuyor. Ayan’a göre devlet gözaltındakileri mahkemeye vermeyecek ya da uzun süreliğine cezaevine atmayacak.
Anonymous tarafından düzenlenen saldırı aslında Türk Telekom Genel Müdürlüğü’nün 22 Ağustos’ta uygulamaya koyacağı filtre sistemini protesto etmeyi amaçlıyor. “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar" adlı düzenleme, devlete göre, çocukları internetin zararlarından korumayı amaçlıyor. Kullanıcılar kendilerine sunulacak dört ayrı filtre seçeneğinden birini seçmek zorunda bırakılacak. Bilgi Üniversitesi öğretim üyelerinden Yaman Akdeniz, uygulama çerçevesinde yasaklanan sitelerin gizli tutulmasından kaygı duyduğunu söylüyor. Yani siyasi içerikli siteler de bu kapsamda yasaklanabilir. Akdeniz’e göre filtre sistemi ayrıca kullanıcıların internetteki hareketlerini de izlemeye alacak.
Uygulamaya göre herkesin kullanıcı profili olmak zorunda olacağının altını çizen Akdeniz, bu profil sayesinde devletin kullanıcıları izleyebileceğini belirtiyor. Bu “usul ve esasları” delmeye çalışan kullanıcılar hakkında da yasal işlem yapılması sözkonusu.
Yeni filtre uygulaması uluslararası tepkilere de yol açtı. Lucie Morillon, merkezi Fransa’da bulunan, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’nde internet özgürlüğünden sorumlu. Morillon, “Aileler bilgisayarlarına yükleyecekleri filtreler konusunda serbest seçim hakkına sahip olmalı. Ancak bu girişimi devlet yönlendirmemeli,” diyor. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü yetkilisi, Türkiye’de binlerce internet sitesine yasak getirildiğinin, çok sayıda internet gazetecisi ve yayıncısına dava açıldığının altını çiziyor.
Türkiye aynı zamanda Avrupa’da rekor sayılabilecek oranda, yani 70 bin siteyi yasaklamış durumda. Bu sitelerin çoğu pornografik, ama bazı siyasi siteler de yasaklılar arasında bulunuyor.
Geçen ay Türkiye’de internet filtresini protesto etmek amacıyla gösteriler düzenlendi. Avrupa Birliği de bu planlardan kaygılı.
Türk Telekom Genel Müdürlüğü artan baskılar karşısında açıklamalarda bulunmak amacıyla geçen ay bir toplantı düzenledi. Ama filtre sisteminde şu ana kadar planlarını değiştirmiş değil. Teknoloji uzmanı Noyan Ayan, devletin internet sistemi üzerinde kurmak istediği denetimin, askeri dönemdeki uygulamadan pek de farklı olmadığını savunuyor. “Muhafazakar ve bilgisayar cahili bir topluma sahibiz” diyen Ayan, “Bu toplum ister siyasi parti, isterse askeri yönetimler olsun, hep korku yayan insanlar tarafından yönetildi,” diye devam ediyor. Ayan, “Bu sistem sanal ya da gerçek, kendine hep düşmanlar yarattı, insanları korkuttu. Şimdiki hükümet de farklı ideolojide olsa da aynı yöntemleri kullanıyor,” diye konuşuyor.
Siyasal İslam’dan türeyen Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimi, çocukları korumakla yükümlü olduğunu savunuyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de bu politikayı geçtiğimiz günlerde internet devi Google’ın genel müdürü Eric Schmidt’i ağırladığı sırada dile getirmişti. Schmidt, Türkiye’de internetin daha özgür olması için baskı yapıyor. Türkiye YouTube sitesini iki yılı aşkın süre yasaklamıştı. Ama baskıların işe yarayacağına fazla inanan yok.